Osmačtyřicet mrtvých, desítky obviněných. Od metanolové kauzy uplynulo deset let

Události: Před 10 let vypukla metanolová kauza (zdroj: ČT24)

Metanolová kauza je jedním z největších případů v dějinách tuzemské kriminalistiky. Počtem obětí (zemřelo 48 lidí), ale taky také počtem obviněných. Těch bylo v různých větvích případu na celém území Česka na sedm desítek. Dva muži, kteří namíchali jedovatou směs etanolu a metanolu, si odpykávají doživotní tresty. Mnoho dalších je už ale na svobodě.

Otravy metanolem se před deseti lety šířily rychle po celém Česku. „Stát nasadil všechny kontrolní a represivní složky, aby odhalil původ této otravy,“ snažil se obyvatele Česka v půlce září 2012 uklidnit tehdejší premiér Petr Nečas (ODS).

První posun ve vyšetřování přišel deset dnů od úmrtí první oběti. Dne 13. září 2012 policie našla v garážovém domě ve Zlíně sklad pančovaného alkoholu a zatkla dva prodejce. Ti dodávali lahve se smrtícím obsahem třeba do večerky na nedalekém sídlišti. Policisté tehdy objevili stovky lahví –⁠ vodky, tuzemáku, ale i ovocných pálenek.

Na trhu s alkoholem zavládla panika. Lahve s metanolem měly kolky, etikety i originální uzávěry. K dostání byly v běžné obchodní síti. Majitel jedné z likérek dokonce nabídl milion tomu, kdo ukáže na pachatele.

Směs mohla zabít až 160 tisíc lidí

Dnes jsou na místě, které bylo pro vyšetřování metanolové kauzy zásadní, byty. Před deseti lety na rampě někdejšího průmyslového areálu v centru Opavy Tomáš Křepela a Rudolf Fian namíchali deset tisíc litrů směsi etanolu a metanolu. Takové množství mohlo zabít 160 tisíc lidí.

Policisté odkryli celou metanolovou hierarchii. Ve Zlíně-Rybníkách měla skupina jeden z největších skladů. K zátahu tam došlo na poslední chvíli. Lahve s obsahem metanolu měly etikety a kolky likérky Drak. Byly připraveny k distribuci.

V květnu 2014 prvoinstanční soud vynesl v hlavní větvi případu přísné tresty. Dvě doživotí pro strůjce, další míchače kvůli riziku útěku odvedla eskorta do vězení rovnou od soudu.

Tresty uložené v metanolové kauze
Zdroj: ČT24

Zatímco Ústavní soud před dvěma lety odmítl stížnosti doživotně odsouzených, odvolací soudy naopak výrazně zmírnily tresty prodejcům závadného alkoholu. Většina z nich už je podmínečně propuštěna.

„Na to se nedá zapomenout“

Matka a tchán Renaty Fučelové byli jedněmi z prvních obětí metanolové kauzy, stali se jimi poté, co se napili rumu pořízeného ve stánku v Havířově. „Prakticky se mi vybaví všechno, na to se nedá zapomenout. Nejhorší je ten pohled maminky, když jsem ji viděla, jak tam leží. A manžel, jak tatínka otočil, a on už byl mrtvý,“ popisuje žena děsivé chvíle před deseti lety.

Renata Fučelová říká, že ani doteď se jí neulevilo, a není dne, kdy by na blízké a na důvod, proč zemřeli, nemyslela. „Vzali nám blízké, dneska tu mohli být, byli to zdraví lidé. Buď oslepli, nebo prostě umřeli,“ trápí ji.

Ve stejném stánku alkohol koupil i Vladimír Lipina, po otravě metanolem bojoval o život. Ten mu lékaři zachránili, přišel však o zrak. Po propuštění z nemocnice se tak musel učit žít s náhlým handicapem.

Soud za ostravskou větví metanolové kauzy udělal tečku v roce 2019. Vladimír Lipina i Renata Fučelová ale považují tresty pro distributory i ty, kteří otrávený alkohol prodávali, za nedostatečné. Fučelová mimo jiné zmiňuje, že se rodina nikdy nedočkala omluvy.

„Nevidíte rodinu, nevidíte přátele, nikdy neuvidím svého vnuka, je to smutný život,“ svěřil se před třemi lety Lipina.

  • Kvůli metanolové aféře v Česku přes rok platila prohibice (od 12. září 2012 do 31. října 2013). Zpřísnila se i pravidla pro výrobu a prodej lihovin. Stát zavedl nový typ kolků a omezil velikost balení, které mohou spotřebitelé koupit.
  • Každý třetí, kdo se pančovaného alkoholu napil, zemřel. Nejvíc obětí bylo na severní Moravě. Poslední úmrtí je hlášeno z února 2014. Kauza ale zasáhla desítky dalších lidí. Otrávených bylo dohromady 140, mrtvých osmačtyřicet.
  • Desítky lidí osleply, nebo měly potíže se zrakem. Lékaři u pacientů zjistili i poškození mozku a s tím spojené problémy s chůzí a rovnováhou. Zhoršila se jim paměť a soustředění. U některých se objevily změny osobnosti. A každý pátý, který otravu metanolem přežil, zemřel do pěti let. Nejčastěji na rakovinu.