Pátrali jsme po metanolu a lidé nám umírali pod rukama, vzpomíná vyšetřovatel

Když se rozpoutala metanolová kauza, vyšetřovatelé mohli zpočátku jen sledovat, jak umírá jedna oběť za druhou. Na tragický podzim roku 2012 vzpomínají v rozhovoru pro ČT šéf tehdejšího policejního týmu Metyl František Urbánek, jeden z vyšetřovatelů Roman Málek a koordinátor krizového týmu na Zlínsku Jindřich Kučera. Vyšetřování jim komplikoval strach lidí, kteří nechtěli o nákupu pančovaného alkoholu mluvit, vstříc jim naopak vyšla vláda urgentním nákupem potřebného zařízení.

„Vybavuji si, když mi přistál v počítači nebo se v médiích objevil další případ, že někdo zemřel. Dohledávali jsme po republice rozesetý závadný alkohol z našeho zdroje a lidé nám při tom umírali pod rukama,“ vzpomíná na jednu z největších tragédií spojenou s nelegální výrobou lihovin v Česku vedoucí vyšetřovacího týmu Metyl František Urbánek.

  • Česká televize aktuálně připomíná metylovou aféru dvoudílným hraným snímkem Metanol, který je jedním z největších a taky nejtragičtějších kriminálních případů v zemi inspirovaný. Autorkou scénáře filmu je Lenka Szántó, režírovala ho Tereza Kopáčová.

Plamínky smutečních svící metanolové aféry zažehlo září roku 2012. Třetího září zemřel v Havířově muž poté, co se napil alkoholického nápoje, který v sobě obsahoval jedovatý metylalkohol; látku, jež při vysoké koncentraci zabíjí. S dvaašedesátiletým mužem podlehla otravě i jeho o tři roky mladší partnerka.

  • Metanol je zákeřný zabiják, protože se nedá poznat podle chuti ani vůně.
  • Prvním znakem otravy je stav podobný opilosti, při silnější otravě pak ale nastupuje intoxikace, postiženému začíná být špatně, následuje ztráta zraku až upadnutí do kómatu.
  • Sám metanol toxický není, tělo jej ale nedokáže zpracovat, naopak při jeho metabolizaci vznikají toxické látky – nejprve formaldehyd a následně kyselina mravenčí. Ty mohou způsobit poškození organismu, rozvrat vnitřního prostředí až smrt. 
  • Jako první pomoc je doporučeno podání kvalitního alkoholu (etanolu) a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Etylalkohol působí jako protijed, obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a vytvářející zplodiny, které tělu škodí. 
  • Pokud se namíchá etanol a metanol přímo ve směsi, negativní působení jedu se nevyruší.

V dalších dnech se zprávy o otravě metanolem už jen rojily a mezi lidmi vzbuzovaly stále výraznější obavy. Šéf tehdejšího týmu vyšetřovatelů vzpomíná, jak lidé umírali, a nikdo přitom neměl tušení, kde jedovatý alkohol sebrali, kde ho koupili a kde se ho napili. „Když kauza metanol začala, nikdo z nás si nedokázal představit, do jakých rozměrů naroste,“ vrací se ve vzpomínkách k začátkům metanolové kauzy člen Urbánkova vyšetřovacího týmu Roman Málek.

Vedoucí vyšetřovacího týmu Metyl František Urbánek
Zdroj: ČT

Strach přiznat nelegální nákup ztěžoval vyšetřování

Kauza Metanol si od září 2012 do února 2014 v Česku vyžádala celkem osmačtyřicet životů. Nejvíce otrav zaznamenal Moravskoslezský kraj, kde zemřelo třiadvacet lidí, smrtelné otravy se ale vyskytly ve všech čtyřech moravských krajích, dále na Vysočině, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji i v Praze.

„Kromě toho, že jsme v rámci vyšetřování museli odhalit celou distribuční síť i centrum, odkud látka byla distribuována, zabývali jsme se také otázkou, jakým způsobem to uchopit po stránce důkazní,“ přibližuje vyšetřování Jindřich Kučera, koordinátor činnosti krizového týmu ve Zlínském kraji.

František Urbánek pak vysvětluje, že policisté vždy museli prokázat, kde se který člověk ke kontaminovanému alkoholu dostal. „Celou naši činnost ztěžoval strach lidí přiznat, že prostě někde na černém trhu koupili alkohol, který se prodával v PET lahvích a různých obalech,“ vypráví vedoucí týmu Metyl.

Člen vyšetřovacího týmu Metyl Roman Málek
Zdroj: ČT

Vláda zareagovala příkladně

Aby bylo možné v trestním řízení dokázat, že konkrétní lahev se smrtící látkou pocházela z dotyčné distribuce, museli vyšetřovatelé v zahraničí nakoupit speciální počítačové vybavení, které v Česku neexistovalo. „V tomto případě musím vyzdvihnout fantastickou reakci tehdejší vlády, která bez prodlení uvolnila finanční prostředky, aby bylo možné přístroje zakoupit,“ chválí tehdejší trojkoaliční vládu Petra Nečase Jindřich Kučera.

Sám kabinet na vlnu úmrtí reagoval 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích, který vyhlásil tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Omezení prodeje se týkalo destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od třiceti procent.

Situace však dále eskalovala a o dva dny později byla vyhlášena prohibice plošná: ministr vydal zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od dvaceti procent na celém území Česka a 20. září zakázal vývoz alkoholu od dvaceti procent.

Ke zmírnění prohibičních opatření v Česku došlo koncem září 2012 a poslední omezení padla až v říjnu 2013.

František Urbánek také podotýká, že náročnost kauzy spočívala v nutnosti dvou simultánně běžících činností, kterým se policisté v rámci vyšetřování museli věnovat. Na jedné straně řešili procesní věci okolo lidí podezřelých a obviněných z obchodování s metylalkoholem, a zároveň s tím pátrali po lahvích kontaminovaných smrtící látkou, které distributoři šířili po celé zemi.

„Kauza Metyl dle mého názoru prokázala sílu policie. Ta v té době v rámci svých prostředků vynaložila obrovské úsilí na dohledání závadného alkoholu ve spolupráci s ostatními státními orgány,“ vyzdvihuje František Urbánek práci celé policie a Jindřich Kučera zdůrazňuje, jak příkladná a okamžitá byla tehdy spolupráce policistů s úředníky, složkami záchranného systému i s justicí.

Dozvuky do dneška

Takzvaná metanolová kauza patří mezi nejhorší neštěstí, která Česko v posledních desetiletích postihla, a na počet obětí je druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky; více životů si vyžádaly jen povodně v roce 1997, při nichž zemřelo padesát lidí.

Otrávený alkohol také připravil o zdraví desítky osob. Poškozených, včetně zemřelých, je asi sto čtyřicet. Mnozí z nich jsou těžce zdravotně postižení, řada otrávených například oslepla.

Poslední člověk, jehož úmrtí je přímo spojováno s prodejem nelegálně vyráběného alkoholu, zemřel na konci února 2014 v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Osmapadesátiletý muž ze Žďárska podle policistů pil závadný alkohol u svého známého. Několik případů otrav metanolem se však objevilo i později, ovšem nikdy nebylo potvrzeno, že by měly něco společného s metanolovou kauzou.

Koordinátor krizového týmu ve Zlínském kraji Jindřich Kučera
Zdroj: ČT

Podle zpráv z podzimu 2013 se nepodařilo najít asi dva tisíce litrů zřejmě z patnácti tisíc litrů nebezpečného alkoholu. Například v létě 2014 zajistili zlínští celníci při kontrole v areálu v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku pět set lahví absintu s etiketou společnosti Vapa Drink, které obsahovaly až třicet procent jedovatého metanolu.

„I v dnešní době se mohou ještě občas objevovat někde zapomenuté lahve, ať už v nějakém skladu, ve sklepě, v domácnosti. Takže bych byl obezřetnější, pokud nevím, odkud lahev pochází, zda skutečně ještě nejde o dozvuk této kauzy,“ nabádá i dnes k jisté míře opatrnosti Jindřich Kučera.