Podezřelí vypovídali, nikdo nechtěl, aby to bylo na něm, vzpomněl šéf týmu, který vyšetřoval metanolovou aféru

Bývalý šéf vyšetřovacího týmu Metyl Martin Baláž o metanolové kauze (zdroj: ČT24)

Metanolová aféra byla velmi tragickým obdobím, kdy po pozření toxických nápojů zemřelo 48 lidí a přes sto dalších otravu přežilo. Ale byl to také jeden z nejvýznamnějších kriminalistických případů. Podle Martina Baláže, který tehdy vyšetřování vedl, bylo výjimečné, že zadržení lidé většinou policistům vypovídali. Rudolf Fian, který nakonec dostal za namíchání toxické směsi doživotí, však zprvu mluvit nechtěl. Zlom přišel, když se dozvěděl, kolik lidí po vypití metanolu zemřelo.

První dva lidé zemřeli po vypití nápojů, v nichž byla nebezpečná koncentrace metanolu, 6. září 2012. Obětí dál přibývalo, policie měla proto dvojí úkol – najít původce a také zabránit tomu, aby se toxické nápoje dostaly k dalším lidem.

Vznikl policejní vyšetřovací tým s názvem Metyl a do jeho čela se postavil tehdejší vedoucí zlínské kriminálky Martin Baláž – dnes ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta republiky. V září 2012 se právě podílel na vyšetřování krádeže nosorožčích rohů. „Dozvěděl jsem se, že se mám vrátit do Zlína, že tady umírají lidé na metanol,“ popsal počátky.

Kriminalisté pak vyslýchali mnoho lidí, kteří nebezpečné nápoje prodávali – a zřídka se setkali s mlčením. „To jsem za svého působení na kriminální policii málokdy zažil, že by se všichni lidi k tomu postavili tak pozitivně, vypovídali. Bylo to hlavně tím, že nikdo nechtěl, aby ten černý Petr zůstal na něm. Tíha následků, které v metanolové kauze byly, kolik lidí denně umíralo, byla tak velká, že ti lidé začali vypovídat a posouvat nás v řetězci dál k tomu, kdo to udělal,“ poukázal Baláž.

Kdo však zpočátku mlčel, byl Rudolf Fian. Ten spolu s Tomášem Křepelou podle pozdějšího rozsudku nebezpečnou směs ve skladu v Opavě namíchal a policie se na jeho stopu dostala přes maskovanou garáž na zlínském sídlišti Jižní Svahy.

„Byla tam garáž, která měla falešné dveře, za těmi se odehrávalo míchání. Osoba, která jela do té firmy do Opavy, si dovezla koncentrát. Na základě požadavků hospodských, večerek a dalších udělala zakázku a v míchárně na Jižních Svazích se to dělilo na různé alkoholy jako borovičková trest, zelená, rum a další podle poptávky,“ popsal někdejší šéf týmu Metyl.

Rudolf Fian byl podle něj prvním podezřelým, který nebyl ze Zlínského kraje. Policisté si pro něj dojeli do Ostravy, ale již tam jim řekl, že s nimi nebude hovořit. Nakonec se to ale změnilo. Po několika hodinách v cele si nechal zavolat policejního velitele Baláže a podle jeho vzpomínek se zeptal: „Tak kolik?“ Zajímalo ho, kolik lidí po pozření látky, kterou namíchal, zemřelo.

„V té době jich bylo asi 25 nebo 28. Z toho chlapa, kterého moji policisté dovezli, byl úplně jiný člověk. Naráz to na něho dolehlo, pravděpodobně si uvědomil, co udělal. Pak řekl, že bude spolupracovat,“ popsal Baláž rozhodující okamžik.

Ani tak se nepodařilo zabránit smrti dalších dvou desítek lidí, k nimž se toxický alkohol dostal. V hlavní větvi metanolové kauzy bylo odsouzeno deset lidí. Křepela a Fian dostali doživotí, kromě nich jsou stále ve vězení Jiří Vacula, který byl hlavním distributorem otráveného alkoholu, a další jeho distributor Robert Sedlařík. Ten byl potrestán také za daňové úniky. Ostatní odsouzení si trest buď již odseděli, nebo byli podmínečně propuštěni.

Tresty uložené v metanolové kauze
Zdroj: ČT24