TÉMA

KANTAR CZ s.r.o.

Většina lidí byla přesvědčená o tom, že určitá forma důchodové reformy je potřeba, ukázal průzkum

Česko čekají další změny v důchodech, ve středu to avizoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina lidí, které oslovila společnost Kantar ve výzkumu pro Českou televizi, by to uvítala. Jednasedmdesát procent respondentů bylo přesvědčených o tom, že určitá forma důchodové reformy potřeba je. Častěji si to myslí muži ve středním věku mezi 30 a 59 lety, dále pak lidé s vysokoškolským vzděláním. V tom, jakým směrem by reforma měla jít, se ovšem názory rozcházejí.
16. 11. 2023|

Průzkum ukázal shodu na potřebě změn penze, vyšší věk odchodu do důchodu ale podporu nemá

Přes 70 procent české veřejnosti se shodne na tom, že je třeba v brzké době udělat nějaký výrazný zásah do důchodového systému tak, aby byl udržitelný. Na konkrétních návrzích je ale menší shoda. Největší podporu, od tří pětin občanů, má navýšení plateb pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidi pracující na dohodu. Naopak nejméně lidí, 30 procent, souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do penze navázaný na očekávanou dobu dožití. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT), která jej zveřejnila v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.
11. 6. 2023|

Putin nemůže odstoupit, protože už je jednoznačně válečný zločinec, myslí si historik Kelin

Podle senátora Pavla Fischera (nestr.) je třeba občanům sdělit, že zima možná přinese další vlnu uprchlíků z Ukrajiny, kteří utíkají ze země kvůli Ruskem zničené infrastruktuře. Historik a publicista Alexej Kelin si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin ani po ústupu z Chersonu nemůže odstoupit z funkce, protože by skončil před tribunálem. Fischer a Kelin byli hosty pořadu Otázky Václava Moravce.
13. 11. 2022|