Průzkum ukázal shodu na potřebě změn penze, vyšší věk odchodu do důchodu ale podporu nemá

Přes 70 procent české veřejnosti se shodne na tom, že je třeba v brzké době udělat nějaký výrazný zásah do důchodového systému tak, aby byl udržitelný. Na konkrétních návrzích je ale menší shoda. Největší podporu, od tří pětin občanů, má navýšení plateb pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidi pracující na dohodu. Naopak nejméně lidí, 30 procent, souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do penze navázaný na očekávanou dobu dožití. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT), která jej zveřejnila v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.

Polovina lidí podle průzkumu je pro zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. Naopak 57 procent nesouhlasí s tím, aby byly nové důchody nižší a lidé si na ně více šetřili. Kladně se k návrhu kloní 41 procent lidí. Kantar provedl průzkum v době od 15. května do 2. června a zúčastnilo se ho 1200 lidí.

Ještě více nesouhlasících má podle Kantaru návrh, aby věk odchodu do důchodu byl závislý na očekávané době dožití, což chystá ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Proti tomuto záměru se v průzkumu vyslovilo 68 procent lidí.

Vládní návrh změny v penzích zahrnuje pomalejší řádné valorizace důchodů a zpřísnění podmínek pro předčasnou penzi. Obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací penzí v podstatě dočasným přídavkem. Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování.

Vládnímu návrhu na zpomalení valorizace penzí se ve čtvrtek a v pátek věnovala sněmovna. Nyní tuto předlohu posoudí sociální výbor.