TÉMA

Hospodářská krize

Brusel uvolnil Česku 22 miliard z mimořádného fondu obnovy

Evropská komise uvolnila Česku dotace v objemu 928 milionů eur (zhruba 22 miliard korun) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Komise to oznámila ve středeční tiskové zprávě. O svém předběžném souhlasu s výplatou těchto peněz informovala už před měsícem.
22. 3. 2023|

Maduro vládne Venezuele už deset let, lidé žijí v chudobě

Přesně deset let už je ve Venezuele u moci Nicolás Maduro. Za vlády tohoto bývalého řidiče autobusu a odborového předáka se země propadla do hluboké hospodářské krize, která vedla k chaosu, prudkému nárůstu kriminality i hladu. Za poslední dekádu kvůli tomu z Venezuely uprchlo přes 7 milionů lidí, včetně části opozice, kterou Maduro tvrdě potírá.
4. 3. 2023|

Před devadesáti lety se pokusili fašisté v Brně o ozbrojený puč. Přepadení kasáren ale selhalo

V noci z 21. na 22. ledna 1933 přepadli moravští fašisté kasárny v Brně-Židenicích. Chtěli tak začít změnu v Československu – pokus asi šesti desítek nepřipravených a špatně ozbrojených pučistů ale selhal.
21. 1. 2023|

Nobelovu cenu za ekonomii získali tři Američané za výzkum bank a finančních krizí

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice amerických vědců Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig za „výzkum bank a finančních krizí“. Oznámila to švédská Královská akademie věd. Po týdnu tak končí vyhlašování letošních nositelů prestižního ocenění, kdy byli postupně zveřejňováni laureáti cen za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 14:54|

Srí Lanka má zásoby benzinu na jeden den. Hluboká hospodářská krize ostrov paralyzovala

Hluboká hospodářská krize přivedla ostrovní stát v jihovýchodní Asii na pokraj nouze. Podle tamního premiéra zbývají zemi zásoby pohonných hmot už jen na jediný den. Během několika následujících dní by měly situaci zmírnit dvě dodávky benzinu a dvě dodávky nafty zakoupené s využitím indického úvěru. Ale zemi také chybí 14 základních druhů léků.
17. 5. 2022|
Komentář

Hanyš: Pandemie není pro mladé Čechy první zkouška. Znají bytovou tíseň i krizi po roce 2008

Je iluzorní tvrdit, že stávající pandemie nemoci COVID-19 představuje pro mladou generaci první zatěžkávací zkoušku, píše ve svém komentáři filosof Milan Hanyš z Karlovy Univerzity. A upozorňuje, že dnešní třicátníci vstupovali na trh práce během hospodářské krize a svůj dospělý život startovali i navzdory vyhladovělému trhu s bydlením.
30. 4. 2020|