Brusel uvolnil Česku 22 miliard z mimořádného fondu obnovy

Evropská komise uvolnila Česku dotace v objemu 928 milionů eur (zhruba 22 miliard korun) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize. Komise to oznámila ve středeční tiskové zprávě. O svém předběžném souhlasu s výplatou těchto peněz informovala už před měsícem.

Česko podle komise splnilo všechny podmínky, aby mohlo získat první řádnou platbu z unijního fondu v hodnotě zhruba osm set miliard eur, ze kterého má celkem nárok na sedm miliard eur. Už předloni Česko v rámci předfinancování získalo 915 milionů eur.

„Česko nyní dostává 928 milionů eur ve formě dotací díky splnění 31 milníků a šesti cílů spojených s první platbou,“ uvedla Komise ve středeční zprávě. Oznámila také, že v rámci mimořádného fondu obnovy uvolnila dalších 709 milionů eur (téměř sedmnáct miliard korun) i pro Slovensko.

Slovensko už předloni v rámci předfinancování získalo 823 milionů eur. Loni pak obdrželo první řádnou platbu v objemu 399 milionů eur.

Celkově zatím Česko v rámci mimořádného fondu obnovy získalo přes 1,8 miliardy eur, zatímco Slovensko obdrželo přes 1,9 miliardy eur.

Mimořádný fond obnovy je podle Evropské komise součástí rozsáhlé reakce, jejímž cílem je zmírnit hospodářský a sociální dopad pandemie covidu-19, zvýšit udržitelnost a odolnost evropské ekonomiky i společnosti a připravit je na úkoly i příležitosti ekologické a digitální transformace.