TÉMA

Exprezident

Prokuratura žádá pro Trumpa pokutu deset tisíc dolarů

Exprezident Spojených států Donald Trump by měl podle prokuratury dostat pokutu deset tisíc dolarů (zhruba 236 tisíc korun) za porušování soudního příkazu, který omezuje jeho veřejná vyjádření o aktérech procesu kolem údajného falšování exprezidentových finančních záznamů. Soudce zakázal Trumpovi mluvit o potenciálních svědcích nebo členech poroty, obžalovaný se navzdory tomu v posledních dnech před novináři nebo na internetu v této souvislosti opakovaně vyjadřoval.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 23:20|

Trump střádá obvinění, jeho podpora mezi republikánskými voliči přesto sílí

Donald Trump se stal na jaře prvním obžalovaným americkým exprezidentem v historii, a to v kauze plateb za mlčení pornoherečce. Soud má začít až za osm měsíců, Trumpovi ale mezitím přibývají další obvinění. V úterý večer sám exprezident naznačil, že ho čeká už třetí obžaloba – podle jeho slov v souvislosti s útokem na Kapitol z 6. ledna 2021. Prokuratura se k tomu zatím nevyjádřila.
20. 7. 2023|

Trump uvedl, že bude možná zatčen. Své stoupence vyzval k protestům

Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Trump ve vyjádření na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 18:13|

Přívrženci brazilského exprezidenta Bolsonara načas pronikli do Kongresu a dalších institucí

V Brazílii pronikli v neděli příznivci exprezidenta Jaira Bolsonara do budovy parlamentu a prezidentského paláce Planalto, uvedla agentura AP. Neuznávají vítězství jeho nástupce Luize Inácia Luly da Silvy. Demonstranti podle zahraničních agentur vzali útokem také blízkou budovu nejvyššího soudu. Lula da Silva toto počínání odsoudil, útočníky označil za fašisty a fanatiky a slíbil, že budou potrestáni. Před 23. hodinou středoevropského času agentura Reuters informovala, že brazilským bezpečnostním složkám se podařilo dostat budovy státních institucí znovu pod kontrolu.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 23:51|

Čína se rozloučila s mocným exprezidentem Ťiang Ce-minem. Hold mu vzdal i Si Ťin-pching

V Pekingu se v úterý konal pohřeb Ťiang Ce-mina, bývalého mocného čínského prezidenta z let 1993 až 2003 a generálního tajemníka komunistické strany v letech 1989 až 2002. Čínské úřady vyzvaly veřejnost, aby pohřeb sledovala v přímém televizním přenosu a vyjádřila tak zesnulému úctu, napsala agentura Kjódó.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 22:18|

Exprezidenta Klause propustili z nemocnice. Cítí se dobře, klidový režim dodržovat nebude

Bývalý prezident Václav Klaus v pátek krátce před 11:00 odjel z Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde byl od úterý kvůli potížím s vysokým tlakem. Řekl, že se cítí dobře a že zamíří do svého institutu.
17. 9. 2021|

Kyrgyzská revoluce pokračuje. Premiérem se stal politik, který byl ještě v pondělí za mřížemi

Protivládní demonstranti ve středoasijském Kyrgyzstánu vtrhli v úterý ráno při protestu proti výsledku parlamentních voleb do správní budovy s prezidentskou kanceláří a parlamentem. Osvobodili také z vězení exprezidenta Almazbeka Atambajeva. Ústřední volební komise mezitím oznámila zrušení výsledku nedělních voleb a parlament zvolil premiérem opozičního vůdce Sadyra Žaparova, který byl do pondělí ve vězení. Opozice uvedla, že je jejím cílem svrhnout prezidenta Sooronbaje Žeenbekova a sestavit novou vládu. Prezident ale tvrdí, že má zemi stále pod kontrolou.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 19:34|

Přelomové rozhodnutí v Brazílii osvobodilo exprezidenta Lulu

Brazilský nejvyšší soud přijal těsným poměrem hlasů dlouho očekávané rozhodnutí, které by mohlo vést k osvobození tisíců vězňů. Propuštěn už byl bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který si odpykával trest za korupci.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 22:18|