TÉMA

Demonstrant

Demonstrant s nášivkou wagnerovců přistoupil na půlroční podmínku

Protivládní demonstrant Jakub Jašek uzavřel dohodu o vině a trestu v případu, kdy přišel na demonstraci s nášivkou s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Za veřejné schvalování válečných zločinů dostal půlroční podmínku a roční zákaz účasti na veřejných politických shromážděních na území Prahy. Obvodní soud pro Prahu 1 schválil dohodu na konci února. ČT to řekla mluvčí soudu Eva Švíglerová. Verdikt zahrnuje i Jaškův předchozí trest z podobné kauzy.
9. 4. 2024|

Muže s nášivkou wagnerovců čeká další soud. Řešit bude i útok na ukrajinské auto

Soud bude řešit další dva případy spojené s protivládními demonstracemi na Václavském náměstí. Kvůli podezření ze schvalování genocidy před něj opět půjde Jakub Jašek, nepravomocně odsouzený kvůli nášivce s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Státní zástupkyně také podala návrh na potrestání muže, který podle policie po březnovém protestu poškodil projíždějící auto s ukrajinskou SPZ.
26. 5. 2023|

Demonstrant, který měl na rukávu logo Wagnerovy skupiny, půjde k soudu

Muž, který měl na protivládní demonstraci v Praze na batohu písmeno Z a na rukávu logo ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, půjde k soudu. Žalobkyně podala návrh na jeho potrestání. ČT to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Muž je podezřelý z trestného činu popírání, zpochybňování a schvalování genocidia, policie ho kvůli tomu po protestu zadržela. Kriminalisté řeší i další případy spojené s demonstrací proti vládě.
27. 3. 2023|