TÉMA

Borová Lada

Na úpravu běžeckých tras na Šumavě budou chybět peníze. Zvažuje se zpoplatnění bílé stopy

Díky vydatnému sněžení už mohou na první trasu na Šumavě vyrazit běžkaři. Upravený je pro ně úsek z jihočeského Zadova. Bílá stopa je však letos bez generálního sponzora. Regionální rozvojová agentura Šumava tak opět navrhuje, aby se za využití běžkařských tratí platilo. Úprava bezmála šesti set kilometrů stop vyjde na zhruba dva a půl milionu korun.
28. 11. 2023|

Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu apartmánů, připravuje nový územní plán

Šumavská obec Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu v obci. Domů tam přibylo v poslední době tolik, že čistírna odpadních vod je za hranicí kapacity. Problémem jsou hlavně velké apartmánové domy. Řešením má být nový územní plán s možností regulace. Ten ale bude hotový nejdřív za tři roky.
29. 4. 2023|

Zvěř na Šumavě ničí mladé stromky. Teplá zima ji nezahnala do obor

Lesníci na Šumavě sčítají škody, které tam napáchala jelení zvěř. Ta kvůli slabé vrstvě sněhu stále přezimuje mimo obory, protože má snadný přístup k potravě. Okusuje i mladé stromky. Škodám se správci parku snaží předcházet odstřelem. A letos spoléhají i na vlky.
30. 1. 2023|

Stát se snaží prodat most pod Lipnem, který je v havarijním stavu

Stát se snaží zbavit mostu pod lipenskou přehradou, který je v havarijním stavu. Přihlásili se první zájemci. Nejvyšší nabízená cena je zatím tisíc a jedna koruna, jen opravy konstrukce ale vyjdou na miliony. Naopak o nemovitosti na Šumavě je enormní zájem. Třípokojový dům se prodává i víc než za osm milionů.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 17:55|

Krkonošský i šumavský národní park čekají změny. Část obyvatel s nimi nesouhlasí

Zóny národních parků v Krkonoších a na Šumavě se budou měnit. Správy obou parků se chystají rozšířit chráněná území, s některými změnami ale nesouhlasí tamní obce a podnikatelé. Nové zonace by měly platit v následujících patnácti letech.
24. 2. 2019|