Zvěř na Šumavě ničí mladé stromky. Teplá zima ji nezahnala do obor

Zvěř poškozuje stromky na Šumavě (zdroj: ČT24)

Lesníci na Šumavě sčítají škody, které tam napáchala jelení zvěř. Ta kvůli slabé vrstvě sněhu stále přezimuje mimo obory, protože má snadný přístup k potravě. Okusuje i mladé stromky. Škodám se správci parku snaží předcházet odstřelem. A letos spoléhají i na vlky.

Před čtrnácti dny nebyl na Šumavě žádný sníh. Aktuálně už počasí zimu připomíná, ale sněhu ve srovnání s předchozími roky je málo. Ani v nejvyšších polohách Šumavy není sněhová vrstva větší než dvacet centimetrů. Malé stromky jsou tak snadnou potravou pro spárkatou zvěř.

„Tady vidíme, že ulamuje a okusuje větvičky a tím brání přírůstu,“ popsal vedoucí Územního pracoviště Lesů České republiky Borová Lada Václav Hřebek.

Normálně by už zvěř odešla do přezimovací obory. Ty pak lesníci uzavřou a celou zimu zvěř dokrmují. Teď si ale jeleni najdou potravu snadno venku. „ Když je ten stromek hodně poškozený, většinou uhyne, anebo roste, ale s velkým poraněním, a tudíž velkou hnilobou dřeva,“ vysvělil Hřebek.

S regulací pomohou vlci

To je hlavní důvod odstřelu jelenů na Šumavě. Dřív byl roční plán lovu zhruba tisíc kusů, teď je zhruba na polovině. Lesníci spoléhají i na přirozené predátory. „Do toho plánu lovu započítáváme také úhyn těch kusů, které uloví vlci. Počítáme, že to budou stovky kusů,“ řekl náměstek ředitele NP Šumava Jan Kozel.

Už loni se na Šumavě začala formovat pátá vlčí smečka. Pár se podle zoologů objevoval především v západní části rezervace.