Stát se snaží prodat most pod Lipnem, který je v havarijním stavu

Události: Stát chce prodat most pod Lipnem (zdroj: ČT24)

Stát se snaží zbavit mostu pod lipenskou přehradou, který je v havarijním stavu. Přihlásili se první zájemci. Nejvyšší nabízená cena je zatím tisíc a jedna koruna, jen opravy konstrukce ale vyjdou na miliony. Naopak o nemovitosti na Šumavě je enormní zájem. Třípokojový dům se prodává i víc než za osm milionů.

Most pod lipenskou nádrží prodává Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v elektronické aukci. Vyvolávací cena byla jedna koruna. „Druhý příhoz navýšil na tisíc a jednu korunu,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesřová.

Most stojí pod přehradou od padesátých let, sloužil k výstavbě vodní elektrárny. Tehdejší okresní národní výbor v Českém Krumlově ho ale nepřevedl na silničáře, a nakonec zůstal bez majitele. Postarat se tak o něj měl stát, opravy spočítal na miliony korun. „Most pod Lipenskou přehradou je pro náš úřad nepotřebný, tudíž do něj ze zákona nemůžeme investovat,“ sdělila Tesařová.

Stát chce prodat most pod Lipnem
Zdroj: ČT24

Zavření mostu zkomplikovalo místním cestu na nádraží

Teď je v havarijním stavu a zavřený. Lidé tím přišli o zkratku z hlavní silnice na vlakové nádraží. Podle místních tak někteří obyvatelé musí úsek zdlouhavě objíždět.

Zavřený most komplikuje cestu místním
Zdroj: ČT24

Předchozí pokusy zbavit se mostu selhaly. Loučovice na jednom břehu nebo Lipno nad Vltavou z druhé strany přehrady ho nechtěly ani zadarmo. Odmítly i společnosti ČEZ, Povodí Vltavy a Jihočeský kraj. A všichni už potvrdili, že do aukce, ve které někdo přihazuje tisícikoruny, se nepřihlásili.

Kdo si chce most pod hrází na Lipně koupit, se tak bude vědět až na konci června, až aukce skončí.

Enormní zájem o nemovitosti na Šumavě

A zatímco některých nemovitostí se snaží stát marně zbavit, jinde je taková poptávka, že už není co nabídnout. Zájem o nemovitosti na Šumavě, i kvůli pandemii, několikanásobně vzrostl a starostové nestíhají vyřizovat žádosti.

Zájem je o nemovitosti na Kvildě, ale také Modravě nebo Borových Ladech. Původně kupce lákaly hlavně horské nemovitosti jako roubenky, chalupy a apartmány. Ideálně takové, které jsou poblíž lyžařských vleků a které se dají využívat celoročně. Teď se prodají i ruiny, které by ještě před rokem na trhu neměly šanci.

„Aktuální situace na Šumavě je neuvěřitelná,“ říká makléř a jednatel JAKŠ – reality Jiří Zuda. Poptávka se mu za poslední rok a půl zvýšila pětinásobně. Do dvou dnů od vystavení nemovitosti na internetu ho dle jeho slov kontaktuje 20 až 50 zájemců. Důvodem je podle Zudy to, že na Šumavě nyní není možná výstavba nových bytů.

Trend s nemovitostmi funguje ale kvůli pandemii i naopak. Vzhledem k současné situaci a proticovidovým opatřením si chatu či chalupu nechávají i lidé, kteří by jinak uvažovali o prodeji. Nabídka se tak stále zužuje a prodávající nakonec dostane mnohem víc, než původně požadoval. Rekreační bydlení na Šumavě tak už vyjde dráž než třeba byt v Praze.

Kontinual: Roste zájem o nemovitosti na Šumavě (zdroj: ČT24)

Třípokojový domek za osm milionů

Reálná cena domků 2+1 na centrální Šumavě je tak i více než osm milionů. Starostové denně vyřizují desítky žádostí o bydlení. U nových bytů v Železné Rudě je cena sto tisíc za metr čtvereční. I přesto je zájem obrovský. Pro místní obyvatele je to ale podle starosty naprosto nedosažitelná částka.

„Z tohoto důvodu budeme budovat nové městské byty, které nebudeme prodávat, ale pronajímat našim obyvatelům,“ říká starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD).

Zatímco v Železné Rudě se ještě staví, jinde už nemají co nabídnout. Třeba v Horské Kvildě je totiž možné stavět jen na původních základech. Vedení obce chce zachovat typickou roztroušenou zástavbu.

Podobně je to i v dalších lokalitách. „Občas se něco k prodeji objeví, ale jsou to často pozemky, které nejsou zařazeny do územního plánu, ale lidi jsou schopni skoupit úplně všechno,“ popisuje starostka Borových Lad Jana Hrazánková.

Zájem o rekreační chalupy na Šumavě vzrostl hlavně kvůli pandemii. Lidé už nechtějí trávit případnou další karanténu ve městě. Naopak ale ubývá stálých obyvatel. Třeba v Železné Rudě je jich šestnáct set. Víkendových obyvatel v sezoně ale bývá i čtyřicet tisíc.