TÉMA

Autorské právo

Hudební vydavatelství žalují Twitter. Stěžují si, že ignoruje autorská práva

Skupina hudebních vydavatelství podala na Twitter žalobu za rozsáhlé porušování autorských práv. Podle hudebních společností správci sociální sítě nic nepodnikají proti porušování autorských práv ze strany uživatelů. Twitter na informaci o žalobě nereagoval.
15. 6. 2023|

Chatovací robot se chlubí svými dovednostmi už půl roku, státy volají po regulaci umělé inteligence

Americká organizace pro výzkum umělé inteligence OpenAI před půlrokem představila široké veřejnosti chatovacího robota ChatGPT. Složité systémy algoritmů označované výrazem umělá inteligence pronikají do mnohých oblastí lidské činnosti a stávají se běžnou součástí internetových či finančních služeb. Kromě toho, že zvládnou vytvořit obrázek nebo báseň, umí i šířit dezinformace a neříkat pravdu. Problém jsou také autorská práva. Řada zemí po celém světě proto volá po regulaci umělé inteligence.
29. 5. 2023|

Bitva umělců s umělou inteligencí o autorská práva začíná. Stroje zatím vyhrávají

Umělci, kteří bojují proti umělé inteligenci (AI) generující obsah s využitím jejich děl, se začali bránit podáním prvních žalob. Bitva to bude těžká, píše agentura AFP. Legislativa v Evropě a Severní Americe je sice teď nakloněna ve prospěch umělé inteligence, podle právních expertů ale může přijít obrat.
8. 3. 2023|

Poslanci schválili sankční zákon proti cizincům i novelu autorského zákona

Sněmovna schválila zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří by se dopustili závažného protiprávního jednání. Přijala také novelu autorského zákona. Vydavatelé a mediální domy tak asi získají silnější pozici vůči internetovým platformám při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Také živnostníci by dle poslanců neměli platit autorské poplatky za puštěnou hudbu v prodejnách. Do Senátu sněmovna poslala i vládní novelu ohledně informační povinnosti o spotřebě tepla či předpis ohledně podpory nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě. Návrh na zřízení Digitální a informační agentury míří do třetího čtení.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 14:44|

Soud zamítl odvolání filmařů. Osmdesátimilionovou škodu z nelegálního šíření filmů musí vymáhat jinde

Krajský soud v Brně zamítl odvolání osmi filmových společností, které se domáhaly náhrady části z více než 150milionové škody vzniklé nelegálním šířením filmů na serveru Hellshare. V případě jednoho ze dvou odsouzených mužů požadovaly náhradu škody ve výši 80 milionů korun. České televizi informaci potvrdila mluvčí brněnského soudu Klára Belkovová. Osm filmových společností, které zastupuje Česká protipirátská unie, se teď pokusí domoci náhrady škody v civilním řízení. Odsouzený Ondřej Kučera dostal letos v březnu od Okresního soudu ve Znojmě za porušení autorských práv podmínku a soud mu nařídil propadnutí věci.
13. 7. 2022|