Hudební vydavatelství žalují Twitter. Stěžují si, že ignoruje autorská práva

Skupina hudebních vydavatelství podala na Twitter žalobu za rozsáhlé porušování autorských práv. Podle hudebních společností správci sociální sítě nic nepodnikají proti porušování autorských práv ze strany uživatelů. Twitter na informaci o žalobě nereagoval.

Hudební vydavatelství po Twitteru žádají odškodnění ve výši 250 milionů dolarů (5,5 miliardy korun) za porušení zhruba sedmnácti set autorských práv.

Mezi subjekty, které podaly žalobu k soudu ve státě Tennessee, jsou i velká vydavatelství jako Sony Music Publishing či Universal Music Publishing Group. Podle nich správci Twitteru umožňují na síti zveřejňovat videa s hudbou bez řádně zakoupené licence a ignorují porušování autorských práv.

Vydavatelství: V Twitteru je kvůli Muskovi chaos

Podle vydavatelství tím Twitter získává nespravedlivou výhodu vůči dalším sociální sítím, které jednají korektně, protože tak zvyšuje zapojení uživatelů a také příjmy z reklamy. Ředitel americké Národní asociace hudebních vydavatelství David Israelite uvedl, že Twitter „stojí osamoceně jako největší platforma sociálních médií, která zcela odmítla licencovat miliony skladeb ve své službě“.

Podle autorů žaloby problémy s Twitterem ohledně autorských práv k hudbě trvají dlouhou dobu. Zhoršily se však prý poté, co sociální síť loni koupil miliardář Elon Musk. Ten provedl rozsáhlé škrty v personálu společnosti, která Twitter spravuje.

„Ve vnitřních poměrech Twitteru, jež souvisí se záležitostmi v tomto případě, panuje chaos,“ tvrdí hudební nakladatelé. Poukazují na škrty v týmech, které mají na starosti právní a bezpečnostní otázky.