TÉMA

Pandora Papers

Babiš se ve sporu s Holcovou obrátil na Nejvyšší soud. Musel se omluvit za příspěvek na sociální síti

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš se brání proti rozsudku, který mu nařídil omluvit se investigativní novinářce Pavle Holcové za zveřejnění nepravdivého příspěvku na sociální síti. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to sdělil Dominik Duchoň z Okresního soudu pro Prahu-západ, který se sporem o neoprávněný zásah do osobnostních práv zabýval v první instanci. Bývalý premiér zveřejnil omluvu šéfredaktorce webu Investigace.cz na svém facebooku letos v srpnu.
26. 10. 2023|

Babiš se omluvil novinářce Holcové, nařídil mu to soud

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se na Facebooku omluvil investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za neoprávněný zásah do osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku na sociální síti. Babišovi zveřejnění omluvy nařídil Krajský soud v Praze.
22. 8. 2023|

Babiš se musí omluvit Holcové za příspěvek o „domluvě se Sorosem“

Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za příspěvek, který o ní zveřejnil na Facebooku. O květnovém rozsudku Krajského soudu v Praze, podle kterého musí politik na svém profilu na sociální síti omluvu zveřejnit do tří dnů od právní moci usnesení, za server informovala Marie Wichterlová. Babiš se k věci zatím nevyjádřil.
15. 8. 2023|

Investigativní novinář není muž v baloňáku, většina práce se odehrává u počítače, říká Holcová

První impuls věnovat se investigativní žurnalistice dostala Pavla Holcová v kubánském vězení, kde se ocitla po setkání s pašerákem. Trvalo pak ještě několik let, než se mezinárodním investigativním kauzám začala věnovat naplno a než založila České centrum pro investigativní žurnalistiku. Dnes je součástí týmu novinářů, kteří za svou práci při rozkrývání kauzy Panama Papers získali prestižní Pulitzerovu cenu. „V investigativní žurnalistice je výhodou být podceňovaný, zachraňuje to životy,“ říká šéfredaktorka webu Investigace.cz v podcastu Background ČT24.
8. 3. 2023|

Nejdřív nebyl problém, nakonec jsem se Babiše ptát nemohla, popisuje novinářka Čápová Pandora Papers

Když se s kolegy snažili sehnat vyjádření tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) ke kauze Pandora Papers, tak jim Úřad vlády zamítl akreditace na tiskovou konferenci. „Nejsem si jistá, že jsme očekávali, že si s námi sedne na kafe a o všem si s námi popovídá. Spíše šlo o to, abychom ho konfrontovali,“ říká novinářka Hana Čápová ze serveru Investigace.cz. Ve své práci se věnovala i kauze plzeňských práv nebo exekucím, se kterými měla osobní zkušenost. Nejen to popisuje v podcastu Background ČT24.
24. 11. 2022|

Na ruských nemovitostech v Česku nebude věcné břemeno, kancelář návrh stáhla

Pobočka ruské prezidentské kanceláře v Česku ustoupila a stáhla návrh na zřízení věcného břemene ke svým nemovitostem v Praze a okolí. To by znemožnilo jejich převod, a zatížilo tak i pozemky českého státu. Krok Ruska v minulosti ostře kritizovalo ministerstvo zahraničí.
26. 9. 2022|

Francouzské úřady vyšetřují Babišův nákup nemovitostí v Mougins, píše Le Monde

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí českým expremiérem Andrejem Babišem (ANO) ve Francii. Píše o tom deník Le Monde. Jde o případ odhalený v rámci Pandora Papers. Babiš zopakoval, že veškeré nákupy uskutečnil v souladu se zákony. Nákupem se zabývala i česká policie, věc ale odložila.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 19:12|

Černošický úřad odložil oznámení na Babiše kvůli kauze Pandora Papers

Černošický městský úřad odložil oznámení, které se týkalo předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a takzvané kauzy Pandora Papers. Nepodařilo se získat dokumenty potřebné pro prověření podnětu, odpovědnost za přestupek zanikla 1. července. Úřad o tom informoval na svém webu. Podle serveru Investigace.cz Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Černošický úřad se snažil ověřit, zda Babiš spáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Bývalý premiér už dříve odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního.
12. 7. 2022|

Babiš se v Česku v kauze Pandora Papers trestného činu nedopustil. Kriminalisté případ předali do zahraničí

Podle policie nelze posoudit jednání expremiéra Andreje Babiše (ANO) v takzvané kauze Pandora Papers jako podezření ze spáchání trestného činu na území České republiky. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Zjištěné informace nicméně kriminalisté předali k prověřování policii jiné, blíže nespecifikované členské země Evropské unie.
2. 2. 2022|

Prověřování Babiše v případu Pandora Papers spěje k odložení, žádost Černošic o pomoc odmítl další resort

Ministerstvo vnitra nevyhovělo žádosti černošického městského úřadu o součinnost ohledně majetku expremiéra Andreje Babiše (ANO) zmíněném v kauze Pandora Papers. S obdobnými žádostmi Černošice neuspěly již na ministerstvech spravedlnosti a zahraničí. Úřad se tím pádem nedostane k dokumentům ze zahraničí. Prověřování, zda se Babiš nedopustil přestupku, tak směřuje k odložení. Část již je promlčená, u zbytku uplyne lhůta v polovině roku.
4. 1. 2022|

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci Černošicím v kauze Pandora Papers

Ministerstvo zahraničí nemůže pomoci městskému úřadu v Černošicích s prověřením zahraničních majetkových poměrů premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s kauzou Pandora Papers. Černošický úřad se má zkusit obrátit na ministerstvo vnitra. Obec požádala o spolupráci při zjišťování, zda Babiš mohl spáchat přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Podle ministerstva zahraničí k tomu ale resort nemá zákonné podmínky.
25. 11. 2021|

Investigace.cz: Miliardář Vítek nakupoval francouzské nemovitosti podobně jako Babiš, ukazují Pandora Papers

Realitní magnát Radovan Vítek použil podle serveru Investigace.cz téměř totožné schéma pro nákup nemovitostí ve Francii jako premiér Andrej Babiš (ANO). Oba miliardáři byli v roce 2009 klienty téže právní kanceláře a oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes něž zakoupili sídla na jihu Francie. Zjištění vychází z mezinárodní projektu Pandora Papers.
21. 10. 2021|

Ministerstvo spravedlnosti řeší podnět podaný kvůli možnému přestupku premiéra Babiše v souvislosti s kauzou Pandora Papers

Ministerstvo spravedlnosti se zabývá podnětem podaným kvůli možnému přestupku premiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s kauzou Pandora Papers. Podnět resortu spravedlnosti zaslal Městský úřad v Černošicích. Podle něj mohl premiér porušit zákon o střetu zájmů tím, že nedoložil úřadům úplné informace. Na dotaz České televize to uvedl vedoucí odboru přestupků černošického úřadu Josef Sedláček. Podle zákona o střetu zájmů musí poslanci a další veřejní funkcionáři uvádět mimo jiné oznámení o příjmech a majetku. Podání podnětu ČT potvrdil také mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 16:52|

Největší vliv na rozhodování lidí ve volbách měl vznik koalic. Končící poslanci opouštějí sněmovní kanceláře

Skoro 40 procent voličů se pro vybranou stranu nebo koalici rozhodlo měsíc před sněmovními volbami nebo i dříve. Vyplývá to z průzkumu firmy Median pro Český rozhlas. Každý sedmý si vybral subjekt týden před hlasováním, každý šestý těsně před volbami. Tři procenta respondentů se rozhodovala až ve volební místnosti.
16. 10. 2021|

Před třemi lety se FAÚ zabýval Babišovými transakcemi, řekl šéf dohledové komise

Když Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 poslal do zahraničí peníze určené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře, nedostal Finanční analytický úřad (FAÚ) žádné upozornění na podezřelou transakci, a to ani od zahraničních subjektů. Úřad se transakcemi zabýval, ale až s velkým odstupem – před třemi lety. Po jednání poslanecké komise, která na činnost FAÚ dohlíží, to řekl její předseda František Vácha (za TOP 09). Podle členů komise úřad nijak nepochybil.
13. 10. 2021|

Europoslanci kritizovali EU za nečinnost v kauze Pandora Papers

Jako další ze série daňových skandálů, který ukazuje nedostatečné úsilí Evropské unie, prezentovali někteří členové Evropského parlamentu ve středeční rozpravě kauzu Pandora Papers. Vícero řečníků poukazovalo na informaci o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše (ANO) nakoupených skrze offshorové společnosti nebo kritizovalo úterní rozhodnutí vyškrtnout tři země z unijního seznamu daňových rájů. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých peněz pokračuje.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 23:14|

Všichni volební lídři v superdebatě odmítli vyšší zdanění lidí s příjmem do sto tisíc měsíčně

Lidem s příjmem do sto tisíc korun nechce zvyšovat daň z příjmu žádná z osmi stran, jejichž zástupci přišli do předvolební superdebaty České televize. Většina stran připouští nanejvýš zavedení digitální daně, levicoví lídři se zmínili i o možnosti více zdanit lidi s příjmem přes sto tisíc měsíčně. O ekonomice a také kauze Pandora Papers diskutovali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:48|

Poslanci vzali na vědomí zprávu vyšetřovací komise ke kauze Bečva. ANO bylo proti

Poslanci jednali o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě. Vzali ji na vědomí a požádali vládu, aby závěry komise zohlednila. ANO to nepodpořilo. Část opozice ve sněmovně kritizovala postup úřadů, zejména České inspekce životního prostředí (ČIŽP) i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Ten ale pokládá zprávu za zmanipulovanou, částečně vylhanou a ohnutou s cílem hodit vinu na inspekci. Sněmovna také na jiné mimořádné schůzi projednávala vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 20:04|

Babiš odmítl, že by pral peníze, a Bartošovi pohrozil žalobou

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by pral peníze, a předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi pohrozil žalobou, pokud něco takového bude dál prohlašovat. Podle webu Investigace.cz Babiš v roce 2009 nakoupil přes karibské firmy nemovitosti ve Francii a podle Bartoše „vypral téměř čtyři sta milionů přes firmy v daňových rájích“.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:16|

Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.
5. 10. 2021|

Založit offshorovou firmu jde rychle a není to trestné, komentuje Pandora Papers advokát

Offshorovou firmu je možné založit snadno a někdy dokonce během 24 hodin, prohlásil v Devadesátce ČT24 advokát Tomáš Nahodil. Podle serveru Investigace.cz právě prostřednictvím offshorových firem v daňových rájích nakupoval Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 nemovitosti ve Francii. Na aféru známou pod názvem Pandora Papers upozornilo novinářské konsorcium.
4. 10. 2021|

Politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před dvanácti lety, řekl Babiš ke kauze Pandora Papers

Informacemi ohledně Pandora Papers se bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), podle policie prověří nejen premiéra Andreje Babiše (ANO), ale i všechny občany České republiky, kteří jsou v kauze uvedeni. Babiš v pondělí uvedl, že je skandální, pokud někdo říká, že pral nějaké peníze. České televizi řekl, že postup, kterým před dvanácti lety nakupoval nemovitosti ve Francii, nebyl vhodný pro politika. Tehdy ale v politice nebyl, upozornil. V rozhovoru pro tv.nova.cz připustil, že nemovitosti nakoupené ve Francii nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 20:08|

Všechny dary jsou prověřené, řekl Johnson ke zjištění, že jeho sponzor je na seznamu Pandora Papers

Významný sponzor britské Konzervativní strany, který financoval i předvolební kampaň premiéra Borise Johnsona, se podle stanice BBC objevuje v Pandora Papers o podezřelých finančních transakcích stovek politiků a osobností. Korporátní právník Mohamed Amersi věnoval straně od roku 2018 téměř 525 tisíc liber (15,5 milionu korun). Podle premiéra Johnsona jsou ale všechny dary Konzervativní straně prověřené.
4. 10. 2021|

Švejdar: Postup ochranky premiéra vůči reportérům BBC a Investigace.cz byl oprávněný

Chování ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči dvěma novinářům, kteří se ho chtěli zeptat na informace projektu Pandora Papers, hodnotí policejní prezident Jan Švejdar jako oprávněné. Hlavním úkolem a zákonnou povinností ochránců je nepřipustit ohrožení chráněné osoby, uvedl v pondělí policejní šéf na Twitteru. Jeho stanovisko podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 12:17|