TÉMA

Pernink

Policie loni řešila desítky krádeží uměleckých děl. Navracení by měla zrychlit nová dohoda

Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.
17. 12. 2023|

Radiožurnál: Pernink prodal pozemky pod cenou, získali je příbuzní zastupitelů

Obec Pernink na Karlovarsku prodala letos v červnu zasíťované stavební parcely za 420 korun za metr čtvereční, což je výrazně pod obvyklou cenou v této oblasti, zjistil Radiožurnál. Parcely získal i syn starostky a příbuzní dalších zastupitelů nebo pracovníků radnice. Obec tím údajně chtěla podpořit místní zájemce. O pozemky žádali i jiní zájemci z obce, ti ale neuspěli. Podle čeho zastupitelstvo rozhodovalo, ale vedení Perninku nevysvětlilo.
12. 9. 2022|

Před rokem se nedaleko Perninku srazily dva vlaky, k vyšší bezpečnosti mají pomoci nové systémy

Přesně před rokem se na krušnohorské železnici nedaleko Perninku na Karlovarsku srazily dva osobní vlaky. Dva lidé při nehodě zemřeli a víc než dvacet dalších se zranilo. Správa železnic proto začala instalovat zabezpečovací systémy, které by měly podobným nehodám zabránit. Takto rizikových tratí je v Česku víc než osmdesát.
7. 7. 2021|

Policie obvinila strojvůdce ze zavinění vážné nehodu vlaků u Perninku, která se stala loni v červenci

Police obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti osmadvacetiletého strojvedoucího vlaku, který loni 7. července bez povolení dispečera vjel na trať u Perninku a způsobil podle závěrů policie vážnou nehodu. Jeho vlak se vzápětí srazil s protijedoucím vlakem a při srážce dva lidé zemřeli a čtyřiadvacet lidí se zranilo. Za pochybení hrozí strojvůdci až desetiletý trest.
23. 6. 2021|

Teploty v Čechách klesly nad ránem výjimečně pod minus 20 stupňů, v Jeseníkách hrozí značné nebezpečí lavin

Na západě Čech klesly v neděli nad ránem teploty na některých místech i pod minus 20 stupňů Celsia. Mrzlo hlavně v Podkrušnohoří, například na Rolavě na Karlovarsku nebo v Jelení klesly ráno teploty i k minus 22 stupňům, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu. V Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který znamená značné nebezpečí.
17. 1. 2021|

Za tragickou srážku vlaků u Perninku mohl strojvedoucí, shodla se Správa železnic s inspektory

Správa železnic považuje za viníka tragické nehody u Perninku z loňského července strojvedoucího jednoho z vlaků, které se srazily. Správa tak došla ke shodnému závěru jako Drážní inspekce. Policie hned po nehodě strojvedoucího zadržela, po výslechu jej propustila, srážku vlaků stále vyšetřuje.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 18:47|

Kvůli novým bezpečnostním pravidlům strojvedoucí nestíhají, spoje měly o víkendu zpoždění

Na jednokolejných tratích platí první dny nová bezpečnostní opatření. Strojvedoucí musí před vyjetím ze stanice vždy dostat povolení dispečera, mnozí z nich ohlašování ale nestíhají. Nařízení má zamezit tragickým srážkám, podobným té v Perninku ze začátku července, při níž zemřeli dva lidé. Ze statistik vyplývá, že v letošním červenci se na železnici stalo nejvíc nehod za posledních pět let.
19. 8. 2020|

Nehodám vlaků zabrání omezení spojů, navrhuje Správa železnic. Je to žert, reagují kritici

Červenec na železnici byl co do počtu incidentů nejhorším měsícem minimálně od roku 2015. Drážní inspekce řešila 135 mimořádných událostí, což je skoro o třetinu více než v předchozím měsíci. Na jednu z nich, srážku vlaků u Perninku, reaguje Správa železnic dalším organizačním opatřením – vyzvala dopravce a kraje, aby omezili provoz.
4. 8. 2020|

Na železnici se v červenci stalo nejvíce nehod za dobu vedení měsíčních statistik

Uplynulý červenec byl na železnici co do počtu incidentů nejhorším kalendářním měsícem minimálně od roku 2015, odkdy jsou dostupné statistiky za jednotlivé měsíce. Drážní inspekce řešila 135 mimořádných událostí, což je skoro o třetinu více než v předchozím měsíci. Zvýšil se i počet nehod na přejezdech. Nehody přibývají v posledních letech pravidelně. Stát chce kvůli tomu navýšit investice do zabezpečení a také zpřísnit kontroly strojvůdců.
3. 8. 2020|

Pár hodin spánku, příliš rychlé obraty. Série nehod upozornila na podmínky strojvedoucích

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) rozhodla o kontrole dodržování pracovní doby na dráze. Reagovala tak na sérii nehod na železnici. Prověrka by měla zjistit, jestli zaměstnanci nejsou přetěžováni. Ministerstvo dopravy chce zase víc kontrolovat strojvedoucí.
16. 7. 2020|

Vlaky na Českobrodsku se srazily na trati s nejlepším zabezpečením u nás. Podle odborníka mohl nehodě předejít systém ETCS

Příčiny týden staré železniční nehody v Perninku na Karlovarsku se stále šetří. Tato i úterní srážka vlaků u Českého Brodu mají několik společných znaků. Obě tratě jsou denně vytížené, spoje využívají stovky až tisíce lidí a v obou případech nejspíš nehody zavinili strojvedoucí. V zabezpečení se ale oba případy liší – zatímco v Perninku není téměř žádné, na trati u Českého Brodu je ten nejkvalitnější systém.
16. 7. 2020|

Na nejméně zabezpečených tratích budou strojvedoucí hlásit každý odjezd. Správa železnic věří, že to pomůže proti nehodám

Na všech tratích se zjednodušeným řízením dopravy nově budou muset strojvedoucí ohlašovat odjezd dispečerovi. Správa železnic tak rozhodla týden po tragické nehodě, která se stala na takové trati v Krušných horách. Od opatření si slibuje zvýšení bezpečnosti. Ministerstvo dopravy totiž nepočítá s tím, že by tratě lépe zabezpečilo dříve, než na nich bude možné začít používat levnější verzi evropského systému ETCS.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 22:54|

Při srážce osobních vlaků na Karlovarsku se zranily desítky osob, dva lidé zemřeli

Na trati mezi Perninkem a Novými Hamry na Karlovarsku se po třetí hodině odpoledne srazily dva osobní vlaky. První ze spojů jel z Johanngeorgenstadtu do Karlových Varů, druhý se pohyboval v opačném směru. Po srážce jsou dva mrtví, sedm těžce zraněných a dvacet tři lehce zraněných. Situace uzavřela trať, stejně tak přilehlou silnici.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 21:04|

Zájem o práci u hasičů klesá, polovina zájemců neprojde přes fyzické testy. Pomohli by cizinci

V některých krajích klesl zájem o hasičskou práci na historicky nejnižší úroveň. Sbor by proto uvítal, kdyby mohl mezi profesionály nabrat i cizince. Ministerstvo změnu zvažuje. V Karlovarském kraji řady dobrovolných hasičů už teď doplňují třeba Vietnamci.
31. 8. 2019|