Policie loni řešila desítky krádeží uměleckých děl. Navracení by měla zrychlit nová dohoda

Události: Krádeže památek (zdroj: ČT24)

Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.

Kostel v Perninku na Karlovarsku se v roce 2002 stal terčem zlodějů. Z místního oltáře tehdy zmizeli dva andílci. Ačkoliv oltář vypadá na první pohled v pořádku, bývalý farář Marek Hric ví, že není kompletní. „Jak je štít, kde je Nejsvětější Trojice, tak po stranách byli andílci,“ popisuje Hric.

Farnost předloni získala sochy zpět, dvojici andělů chce na jejich místa vrátit až po opravě oltáře. Předměty se nyní nacházejí v klášteře v Ostrově na Karlovarsku, kam je přivezli z Vídně. Až na pár nedostatků jsou v poměrně dobrém stavu. Na několika místech jsou však popraskaní.

Policie zveřejňuje podobné kradené předměty ve své databázi, která je veřejně přístupná. Na webových stránkách donedávna byl i obraz „Páv v parku“. Ten se minulý týden vrátil majitelce. Podle policejního mluvčího Jozefa Bocána se lidé mohou na stránky podívat například v případě, když mají zájem o koupi podobného předmětu a chtějí si ověřit, zda se nestal objektem trestné činnosti.

Policie doporučuje, ať si každý své cenné předměty vyfotí. Kvalitní snímky totiž v případě jejich odcizení usnadní pátrání. Při hledání děl pomáhá také ministerstvo kultury a Národní památkový ústav, se kterými policie dlouhodobě spolupracuje, což vyústilo ve stvrzení dohody. „Na základě této dohody se zpřesňují evidenční systémy, které se k tomu používají,“ uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Díky dohodě by se měl zrychlit proces navracení předmětů.