Počet krádeží roste, zloději se zaměřují na potraviny či kosmetiku. Vracejí se také kapsáři, převažují Češi

Události: Počet krádeží roste (zdroj: ČT24)

Počet krádeží roste, a to zejména v obchodech. Už nyní policie v porovnání s loňským rokem eviduje o tisíc případů více. A to přesto, že od roku 2021 platí vyšší hranice pro trestný čin. Ta se posunula z pěti na deset tisíc korun. Podle pracovníků bezpečnostních agentur se teď zloději zaměřují častěji na běžné věci, jako je třeba kosmetika nebo potraviny, alkohol a cigarety. Kriminalita v Česku roste obecně, společně s turisty se do atraktivních lokalit vracejí i kapsáři.

Rostoucí počet krádeží může souviset i s inflací. Zboží je dražší, a tak k překonání desetitisícové hranice pro trestný čin stačí ukrást méně věcí než dříve.

Obchodníci vzhledem k situaci zdokonalují prevenci. Kromě moderní techniky je ve větších prodejnách standardem také ostraha. „Působí preventivně a samozřejmě také zajišťují bezpečnost zákazníků i zaměstnanců,“ sdělil mluvčí prodejen Lidl Tomáš Myler.

Agresivita zlodějů podle některých bezpečnostních agentur roste. „Zejména u těch pachatelů, kteří si jsou moc dobře vědomi toho, co je čeká. Oni opravdu využijí jakoukoliv možnost, aby se z toho zadržení dostali,“ okomentoval ředitel SSI Group Radek Škrabal.

Za krádež hrozí pachatelům až dva roky za mřížemi. Pokud jsou ale navíc agresivní, mohou dostat větší trest. A v případě, že zcizí věci opakovaně, jde automaticky o trestný čin bez ohledu na hodnotu zboží.

Krádeže v obchodech
Zdroj: Policie ČR / ČT24

Kriminalita v Česku roste obecně

Letos policisté museli řešit bezmála patnáct tisíc krádeží. V porovnání s loňskem je to zhruba o dvanáct set případů více. Výrazně méně práce měli v roce 2021, hlavně v důsledku covidových opatření. Naopak před čtyřmi a pěti lety byla čísla vyšší. V té době však platila nižší hranice pro trestný čin, limit byl pět tisíc korun. Nyní je to dvojnásobek.

Kriminalita v Česku roste obecně. Přibývá násilných trestných činů, včetně těch nejtěžších. Zatímco před pěti lety vyšetřovatelé prověřovali v prvních pěti měsících roku sedmačtyřicet vražd, letos to bylo třiasedmdesát. Vyšší než před koronavirem, který kriminalitu v tuzemsku utlumil, jsou i celková čísla majetkových trestných činů.

Společně s turisty se do atraktivních lokalit vracejí i kapsáři. Zatímco kdysi kradli převážně cizinci z východních zemí, dnes mezi nimi převažují Češi. Častým rajonem kapsářů jsou kromě turistických lokalit noční kluby či městská hromadná doprava – obecně místa, kde jsou davy lidí. Patří mezi ně i Václavské náměstí v Praze nebo tamější zahrádky restaurací.

Triky kapsářů

„Máte kabelku (…) položenou u nohou. Oni jsou velmi šikovní. Dokážou si sednout a nohou si pošoupávat věci,“ uvádí jako příklad velitel Kapsa týmu Policie ČR Praha Radek Murdoch.

Další triky kapsářů v restauracích ukazují přímo policejní videa. Na jednom z nich se jde kapsářka zeptat ke stolu, mapou překryje telefon oběti a za několik sekund už s ním odchází. Na jiném zase kapsář vykrádá obsah bundy návštěvníků přes rukáv své bundy, kterou má přehozenou přes židli.

„Tak jako my chodíme do zaměstnání, tak oni kradou. A velmi dobře se tím živí. Takže se to i od malička učí,“ poznamenal Murdoch.

Kapesní krádeže v Praze
Zdroj: Policie ČR / ČT24

Murdoch: Raději jezdí do zemí, kde jsou tresty nižší

V klubech zase kapsáři využívají podnapilosti lidí, podle Murdocha jde často o ženy. „Jsou to ženy, které pod falešnou záminkou sexu, kdy ony k vám přijdou, začnou vás osahávat. Takže ona si sahá, co vy kde máte, a pak už na to soustředí svou vlastní činnost,“ sdělil.

Od začátku roku do konce května zaznamenali policisté v Praze 1341 kapesních krádeží. To je zhruba o 150 více než ve stejném období loni. Nicméně v porovnání s posledním předcovidovým rokem je to číslo o téměř polovinu menší, a to i díky policejnímu Kapsa týmu.

„Daří se nám je chytat a dávat jim tresty, tak oni se nás bojí. Jezdí sem tedy v omezenější míře, raději jezdí do zemí, kde tresty nejsou tak vysoké,“ vysvětlil Murdoch. V Česku hrozí kapsářům při dopadení i několik let vězení.