TÉMA

Protivzdušná obrana

Americká pomoc hází Kyjevu záchranné lano. Střely ATACMS dlouhého doletu už jsou na Ukrajině

Klíčový americký vojenský a finanční balík pro Ukrajinu, který se podařilo po měsících sporů schválit v Kongresu a který svým podpisem definitivně stvrdil prezident Joe Biden, obsahuje hlavně dodávky dělostřeleckých granátů, protiletadlových střel a prostředků protivzdušné obrany. Spojené státy Ukrajině také již dříve v utajení poskytly požadované rakety dlouhého doletu ATACMS, potvrdil ve středu Washington. Díky těmto střelám může ukrajinská armáda zasáhnout ruské síly hluboko za frontovou linií včetně okupovaného Krymu.
16:35Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Pobaltí kvůli Rusku posiluje i západní hranici. Lotyšsko nakoupí protilodní střely

Kvůli ruské hrozbě posilují obranu svých hranic i pobaltské země – a nezaměřují se jen na ty východní, ale i na západní hranice. Lotyšsko oznámilo, že rozmístí na březích Baltského moře protilodní zbraně. Jejich nákup uspíšilo o pět let.
20. 4. 2024|

Íránem zněly exploze. Izrael se nechlubí, Teherán je bagatelizuje

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, informovala íránská média. Země podle nich aktivovala protivzdušnou obranu a pozastavila v některých místech letištní provoz. Podle deníku The New York Times (NYT) měl útok cílit na leteckou základu, Írán navíc hlásí drony také ze severní oblasti u města Tabríz. Stanice ABC News s odvoláním na amerického představitele uvedla, že izraelské rakety zasáhly blíže nespecifikovaný cíl v Íránu. Jeruzalém se k útoku nevyjádřil. Podle zdrojů z Teheránu nebyl původ útoku zahraniční.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 22:58|

NATO slíbilo Ukrajině další systémy protivzdušné obrany

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi, oznámil po diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO–Ukrajina generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Země, které zmíněnými systémy nedisponují, podle něho přislíbily finanční příspěvky na jejich nákup. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spojencům řekl, že Kyjev potřebuje nejméně sedm systémů Patriot, aby čelil ruské vzdušné převaze.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 18:10|

Íránské střely ničil Šíp, Železná kopule i Patriot. Izrael budoval štít celé dekády

Bezprecedentní íránský útok na Izrael ukázal, že dekády masivních výdajů židovského státu a USA do budování protiraketového deštníku se vyplatily. Do akce se v noci na neděli zapojily systémy jako Iron Dome (Železná kopule) či Arrow (Šíp), které s pomocí spojenců v regionu zlikvidovaly drtivou většinu raket a dronů. Spojené státy využily bojové letouny, systém Patriot v Iráku a také Aegis umístěný ve Středomoří. Podle CNN šlo Teheránu o symbolickou odvetu, okázalou demonstraci síly, která nezpůsobí větší škody ani nerozpoutá otevřenou válku.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:51|

Rusko ničí ukrajinské elektrárny, hájí to narušením zbrojních podniků

Ukrajina v noci opět čelila ruskému ostřelování. Bezpilotní letouny zasáhly obydlenou oblast v Charkově, výbuchy hlásilo i město Chmelnyckyj na západě země. Zemřeli dva lidé, protivzdušná obrana dle Kyjeva zlikvidovala osmnáct ze sedmadvaceti dronů a raket. Ruské údery za poslední dva týdny poškodily nebo zničily pět ze šesti elektráren firmy DTEK, která pokrývá asi čtvrtinu potřeb země.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 15:57|

Francie zpřísnila bezpečnostní opatření na nejvyšší míru a povolala do měst další čtyři tisíce vojáků

Po pátečním teroristickém útoku v Rusku zvyšuje bezpečnostní opatření řada států, například Slovensko, Norsko, Německo či Francie. Ta je zpřísnila na nejvyšší stupeň. Ke třem tisícům vojáků, kteří hlídkují ve městech, přibyli další. Paříž, ale i ostatní města jsou před blížícími se velikonočními svátky v pohotovosti.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:01|

Ruské střely ničily domy v Kyjevě i na jihu. Ukrajinské drony zřejmě zasáhly elektrárnu v Novočerkassku

Rusko v noci na pondělí zaútočilo na jihoukrajinskou Mykolajivskou a Oděskou oblast bezpilotními letouny, informoval portál Ukrajinska pravda s odvoláním na jižní velitelství ukrajinské armády. Úlomky sestřelených dronů poškodily obytný dům v Mykolajivu, který následně vzplál. Zranění na místě zřejmě utrpělo jedenáct lidí. Rozsáhlé škody na budově způsobila i raketa vypálená na Kyjev. V Oděské oblasti pak ruské drony poničily dvě elektrické stanice. Naopak zásah ukrajinských dronů údajně vyřadil z provozu dva bloky elektrárny v ruském Novočerkassku a způsobil požár.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 14:40|

Rusko při útoku na Ukrajinu narušilo střelou polský vzdušný prostor, uvedla Varšava

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo podle médií velitelství polských ozbrojených sil. Incident se podle něj stal nad ránem. Polská armáda už předtím informovala, že aktivovala polská a spojenecká letadla v souvislosti s ruskými útoky na Ukrajinu u hranic. Terčem dalšího úderu se v noci na neděli stal Kyjev, nasazena byla protivzdušná obrana, informuje agentura Ukrinform, podle níž letecký poplach platil na celém území Ukrajiny. Protivzdušná obrana byla nasazena i ve Lvovské oblasti, která hraničí s Polskem.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:15|

Nad Krymem jsme zničili 38 ukrajinských dronů, tvrdí Rusové. Svědci hlásili exploze

Ruská protivzdušná obrana nad Krymem v noci na neděli zničila 38 ukrajinských bezpilotních letounů, uvedla s odvoláním na ruské ministerstvo obrany agentura TASS. Agentura Reuters informovala o několika silných explozích v oblasti města Feodosija na Krymu a také dočasném uzavření silniční dopravy na Krymském mostě.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 19:13|

Ukrajina odrážela raketové útoky, škody a zranění jsou ve Lvově a Záporoží. Podle Ruska byl ostřelován Bělgorod

Ukrajinská protivzdušná obrana ve čtvrtečních ranních hodinách odrážela nové ruské raketové útoky na Kyjev a další ukrajinská města. Všechny rakety letící na Kyjev byly zničeny, uvedl na sociální síti šéf vojenské správy hlavního města Serhij Popko. Zásahy však hlásí západoukrajinský Lvov. Šéf Charkovské oblasti informoval o nejméně třech zabitých civilistech. Ruské úřady tvrdí, že ve čtvrtek proběhl útok i druhým směrem – ukrajinské rakety údajně zasáhly nákupní centrum v Bělgorodu a zemřelo sedm lidí, drony prý zapálily sklad pohonných hmot u Kursku.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 21:35|

Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 21:33|

Francie odmítla „únavu z války“. Ukrajině dodá caesary, stovky bomb a desítky raket dlouhého doletu

Západ po zklamání z nepříliš úspěšné ukrajinské protiofenzivy opět řeší, jak nejlépe vojensky podpořit Kyjev. V čele iniciativy stanula Francie, která slíbila zaplatit výrobu dalších dvanácti samohybných houfnic Caesar a měsíčně posílat Ukrajině tisíce granátů a padesát přesně naváděných střel vzduch-země A2SM. V rámci nové bezpečnostní smlouvy by měl Kyjev obdržet od Francie i čtyřicet raket dlouhého doletu Scalp a stovky bomb. Paříž navíc slibuje, že v tomto roce vycvičí až devět tisíc ukrajinských vojáků.
22. 1. 2024|

Charkov zasáhly ruské rakety. Přiletěly dřív, než ve městě zazněla siréna

Úterní ruský útok na Charkov si vyžádal dva mrtvé. Původní bilance uváděla jednu oběť a 17 zraněných, podle informací zpravodajky ČT Darji Stomatové ale v nemocnici jeden ze zraněných zemřel. Obyvatelé nemohli na dvě blížící se ruské rakety S-300 zareagovat. Město se totiž nachází jen třicet kilometrů od ukrajinsko-ruských hranic, takže dolet raket je velmi rychlý a sirény nestihnou lidi před blížícím se nebezpečím varovat.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 17:01|

Rusové provedli dosud největší útok na ukrajinská města. Mrtvých jsou tři desítky, zraněných přes sto šedesát

Rusko v pátek podniklo největší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku plnohodnotné invaze, uvádějí ukrajinské úřady a média. Místní úřady hovoří o třech desítkách mrtvých a více než sto šedesáti raněných v několika městech. Oběti na životech hlásí Kyjev, Dnipro, Oděsa či Lvov. Údery přišly ve třech vlnách, Rusové zasáhli mimo jiné obytné budovy, nemocnice či školy. Ruské ministerstvo obrany po útocích prohlásilo, že se Moskvě na Ukrajině v posledních dnech podařilo zasáhnout všechny určené objekty.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 18:50|

Ruské síly zasáhly Charkov. Protivzdušná obrana sestřelila drony nad Kyjevem, uvedli Ukrajinci

Ruská invazní armáda podnikla už pátý vzdušný útok na Kyjev v tomto měsíci. S odvoláním na ukrajinské úřady o tom v noci na středu informovaly agentury Reuters a AFP. Ukrajinská protivzdušná obrana podle šéfa správy metropole sestřelila všechny drony letící na Kyjev. Sirény v noci podle ukrajinských médií varovaly před hrozbou vzdušného útoku i v dalších oblastech země. Starosta Charkova hlásí dva zásahy.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 09:30|

Ruské střely v Kyjevě zranily přes padesát lidí. Poškodily dětskou nemocnici a obytné domy

Kyjev se už podruhé tento týden stal terčem ruského vzdušného úderu. Ukrajinské letectvo ohlásilo likvidaci všech deseti balistických střel, které podle něj na metropoli směřovaly. Kvůli dopadům jejich trosek však utrpělo zranění nejméně 53 lidí včetně šesti dětí. Poškozené jsou tři desítky budov ve čtyřech kyjevských čtvrtích i dětská nemocnice, uvedly ukrajinské úřady. Útoku ruskými drony čelila Oděská oblast, kde jeden člověk zemřel.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 21:39|

Německá ministryně zahraničí vyzvala spojence Ukrajiny, aby nad zemí vytvořili „zimní štít“

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyzvala spojence, aby nad Ukrajinou vytvořili „zimní štít“ a ochránili ji tak před ruskými útoky. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba uvedl, že Evropská unie zatím Ukrajině dodala jen 300 tisíc kusů dělostřelecké munice ze slíbeného milionu do března příštího roku. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že Evropa musí pracovat na užší spolupráci zbrojního průmyslu, aby dokázala Ukrajině více pomoci.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 18:43|

Ruské drony opět cílily na Kyjev, na jihu Ukrajiny útok poškodil infrastrukturu

Kyjev se v noci na sobotu stal terčem útoku ruských dronů. Ukrajinská armáda uvedla, že se protivzdušné obraně podařilo sestřelit všech zhruba deset bezpilotních letounů, které okupanti vyslali. Úřady nehlásí žádné škody ani zranění. Ruská armáda na Kyjev útočila drony podruhé za poslední měsíc, před týdnem na ukrajinskou metropoli poprvé od konce září mířily rakety okupantů.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 23:16|

Držíme pozice na několika předmostích na levém břehu Dněpru, tvrdí ukrajinská armáda

Ukrajinské síly provedly řadu úspěšných operací na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti a udržují tam pozice na několika předmostích, napsalo v prohlášení na Facebooku ukrajinské námořnictvo. Ukrajinci kromě toho v oblasti způsobili vážné ztráty ruským silám, stojí v tomto oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 14:40|

Ruské destrukční drony mění pravidla hry. Klíčová strategie Ukrajiny kvůli převaze Moskvy selhává

Válka dronů na Ukrajině nabírá na síle. Ukrajinští vojáci, kteří ovládají flotilu malých a levných útočných FPV strojů, varují, že Moskva začíná být na poli bezpilotních letounů ve výrazné přesile, píše agentura Reuters. Právě FPV stroje dosud patřily mezi nejúspěšnější obranné strategie Kyjeva v boji proti ruským silám. Kreml ale postupně začal pumpovat značné finanční prostředky do vlastní výroby dronů. Ukrajinu terorizují hlavně ruské kamikadze stroje Lancet, které dokážou po výbuchu prorazit ochranu obrněných vozidel a tanků. Kyjev se nyní snaží urychlit výrobu vlastních strojů a součástek.
13. 11. 2023|

Kyjevem zněly výbuchy, metropole čelila vzdušnému úderu poprvé od září

Ukrajinská metropole Kyjev se v sobotu ráno poprvé od konce září stala terčem ruského raketového útoku, uvedly ukrajinské úřady. Podle nich v Kyjevské oblasti tlaková vlna ze sestřelené rakety lehce poškodila několik domů.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 12:37|

Rusové povolali posily do oblasti Bachmutu a přešli do útoku. Oděsa hlásí zraněné, Krym exploze

Ruské síly povolaly posily k Bachmutu a přešly do útoku, oznámila ukrajinská armáda. Čtyři zraněné hlásí místní úřady po raketovém útoku na přístavní infrastrukturu v černomořské Oděse. V okolí Dnipra na jihovýchodě Ukrajiny protiletecká obrana v noci sestřelila dvě ruské rakety. Moskva jmenovala podle ruské agentury TASS nového velitele skupiny Dněpr na Ukrajině. Stal se jím náčelník vzdušně-výsadkových sil generálplukovník Michail Teplinskij.
30. 10. 2023|

Američané s Ukrajinci tvoří FrankenSAM. Na sovětské systémy roubují západní rakety

S blížící se zimou a očekávanými ruskými vzdušnými útoky na energetickou infrastrukturu zesiluje Ukrajina svou protivzdušnou obranu. Zbraňových systémů nemá dost a ani Západ není schopen její potřeby dostatečně pokrýt. V Kyjevě se proto rozhodli propojit stará sovětská odpalovací zařízení s moderními americkými raketami. Pentagon se přidal a první hybridy už míří na bojiště, píší The New York Times.
29. 10. 2023|