TÉMA

Teploty

Vstupujeme na neprobádané území, varují klimatologové po rekordně teplém březnu

Pokud teploty do konce roku neklesnou, může se změna klimatu posunout do neprobádaného území, řekl serveru BBC News přední vědec Gavin Schmidt, který vede Goddardův institut pro kosmický výzkum při americké vesmírné agentuře NASA. Jeho varování přichází poté, co se ukázalo, že letošní březen byl dosud nejteplejší v historii měření, čímž se série měsíčních teplotních rekordů prodloužila na desátý v řadě.
9. 4. 2024|

V Česku znovu padaly teplotní rekordy. V Praze bylo 28,5 stupně

V Česku bylo i v pondělí nebývale horko. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 28,5 stupně. Šlo také o nejteplejší 8. duben v historii měření. Po velmi teplém začátku týdne se má v Česku z úterý na středu výrazně ochladit. Přechod studené fronty srazí teploty i o víc než deset stupňů a v noci na čtvrtek se mohou místy objevit přízemní mrazíky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 18:39|

Teplé měsíce jsou součástí změny klimatu, ale ne čistě její důsledek, zaznělo v debatě o anomáliích

Do Česka o víkendu dorazí letní počasí. V sobotu by měly teploty vystoupat na 21 až 25 stupňů, v neděli pak až na 27 stupňů. Podle meteorologů se jedná vzhledem k ročnímu období a měsíci o mimořádně nadprůměrné teploty. Češi si podle odborníků budou muset na teplejší dny napříč celým rokem začít zvykat, zaznělo v pořadu 90' ČT24.
5. 4. 2024|

Na Znojemsku začali díky teplému počasí se sklizní chřestu o měsíc dřív

Teplé jaro urychlilo růst a sklizeň chřestu. Třeba na Znojemsku ho letos sklízejí o měsíc dřív než před rokem. Na jeho růst ale třeba stále ještě čekají v Ivančicích na Brněnsku, tam se budou letos v květnu navíc konat už třicáté slavnosti chřestu.
5. 4. 2024|

Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:03|

Únor, jaký meteorologie nezná. Teploty se blížily nejteplejšímu březnu, byly o šest stupňů vyšší než normálně

Měsíc s bezprecedentním počtem rekordů – takový byl letošní únor v Česku i ve světě. Na finální čísla za celý měsíc si budeme muset ještě pár dnů počkat, už teď lze konstatovat, že únor 2024 se zapíše jako globálně nejteplejší únor v historii pozorování. Stane se tak už devátým měsícem v řadě s přívlastkem globálně nejteplejší, prvním takovým byl loňský červen.
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 21:59|

O víkendu může být 15 stupňů, teploty se ale budou na západě a východě Česka lišit

O víkendu může být přes den kolem 15 stupňů Celsia, teploty se ale na západě a východě republiky mohou výrazně lišit. V sobotu bude hodně oblačnosti a občas zaprší. V neděli by už počasí mohlo být bez srážek, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:00|

O víkendu bude až patnáct stupňů, začátkem příštího týdne se ochladí

O víkendu teploty v Česku vystoupají až na patnáct stupňů Celsia. Bude většinou oblačno s deštěm. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Začátkem příštího týdne se pak o několik stupňů ochladí. Ve vyšších polohách bude možná v příštím týdnu i padat sníh.
8. 2. 2024|

Svět poprvé zažil celý rok, kdy bylo o více než 1,5 stupně tepleji než před průmyslovou revolucí

Posledních dvanáct měsíců v řadě bylo poprvé průměrně o více než 1,5 stupně Celsia tepleji než v době před průmyslovou revolucí, oznámila ve čtvrtek meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Letošní leden byl navíc s průměrnou teplotou 13,14 stupně nejteplejším v dějinách měření, a zapsal se tak do stále delší řady rekordně teplých měsíců.
8. 2. 2024|

Chile spalují plameny. Mrtvých je přes devadesát, stovky lidí se pohřešují

Už 99 lidí zahynulo při rozsáhlých požárech v Chile. Prezident Gabriel Boric vyhlásil v přímořské centrální části země stav nouze. Podle úřadů jde o nejhorší katastrofu od zemětřesení v roce 2010. Počet obětí ještě nemusí být konečný. Požár se šíří v hustě zalidněné oblasti a spálil nebo poškodil až šest tisíc domů. Na vině je sucho, vítr a čtyřicetistupňové teploty.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 22:00|

Španělsko prožívá uprostřed zimy velmi teplé počasí. Vědci jsou zneklidněni

Vlna mimořádně teplého počasí zasáhla Pyrenejský poloostrov. Na řadě míst je nejméně o deset stupňů víc, než bývá na konci ledna zvykem. Obavy vzbuzuje také nedostatek sněhu na horách. Podle meteorologů se tak zintenzivní už tak dlouhotrvající sucho.
27. 1. 2024|

Zima nahlédne do Česka. V polovině týdne budou mrazivé noci, ve středu by mohlo trochu nasněžit

Předposlední listopadový týden nepřinese ještě bezezbytku zimní počasí, ale ochutnávku zimy ano. Nejprve se z teplot kolem 10 stupňů rychle ochladí, v polovině týdne přijdou noční mrazy s teplotami kolem minus 5 stupňů Celsia a možná i sněhové přeháňky. Potom se ale zase oteplí. Podle měsíčního výhledu se bude postupně ochlazovat, víc srážek meteorologové očekávají do konce listopadu než v první polovině prosince.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 18:43|

O víkendu bude do deseti stupňů, na horách bude sněžit

Na víkend se ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou držet pod deseti stupni. Sobota bude deštivá, na horách může padat sníh. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
9. 11. 2023|

Letošní rok je zřejmě nejteplejším v historii měření, tvrdí v předstihu program Copernicus

Rok 2023 je zřejmě nejteplejším rokem v historii měření. Během středy to po zveřejnění dat za říjen v předstihu oznámila unijní služba Copernicus. Minulý měsíc byl přitom nejteplejším říjnem v měřených dějinách s průměrnou teplotou vzduchu při povrchu země 15,30 stupně Celsia.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 21:46|

Počasí v týdnu zakolísá mezi podzimem a létem, teploty mají létat od 9 po 25 stupňů

Skoky z podzimu do léta a zase zpět připravuje na nový týden počasí. Nejvyšší denní teploty se budou v týdnu pohybovat mezi 9 a 25 stupni Celsia, dny budou střídavě deštivé a jasné. Nejteplejším dnem týdne by měla být středa, ale poměrně teplý bude zřejmě i víkend. V dlouhodobém výhledu meteorologové očekávají, že nadcházející čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 18:44|

V pondělí teploty znovu překročí tropickou třicítku, varují meteorologové. Pak se ochladí

V pondělí mohou teploty v Česku znovu překročit tropickou třicítku, hlavně v Polabí, Poohří, na Mostecku a Plzeňsku může být kolem 32 stupňů Celsia. V úterý se ochladí, informoval v neděli před polednem Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
25. 6. 2023|

O víkendu teploty vystoupají i nad 25 stupňů, ojediněle budou bouřky

O víkendu denní teploty vystoupají i nad letních 25 stupňů. Rána budou jasná, odpoledne může místy pršet, ojediněle se vyskytnou bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jeho vyjádření na sociálních sítích.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 20:03|

Na jihu Čech bylo v neděli i 12 stupňů, Klementinum přepsalo rekord z roku 1796

V Česku v neděli opět padaly teplotní rekordy. Třetina stanic, které měří alespoň třicet let, překonala nebo vyrovnala teplotní rekord pro tento den, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. V Čechách teploty překračovaly deset stupňů, na jihu stanice zaznamenaly až dvanáct stupňů Celsia. Rekordně vysoké teploty naměřili meteorologové už na přelomu roku.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 19:51|

Novoroční ráno bylo rekordně teplé, stanice v Javorníku naměřila přes 19 stupňů

Víc než polovina ze 162 stanic, které měří teplotu alespoň třicet let, hned ráno zaznamenala rekordní teplotu pro první leden. Někde teploměry ukázaly víc než 16 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Javorníku v Olomouckém kraji ráno meteorologové naměřili dokonce 19,6 stupně Celsia, dosud nejvyšší lednovou teplotu v Česku.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 16:33|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

Pondělí bude slunečné, od poloviny týdne se ochladí

Po rekordně teplé neděli čeká Česko další slunečný den, teploty by v pondělí měly vystoupat až na 23 stupňů Celsia. Informoval o tom na Twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V úterý začne pršet a od poloviny týdne se postupně ochladí.
17. 10. 2022|

Sobota bude teplejší, ale deštivá, v neděli se ochladí, ukazuje předpověď

Během nadcházejícího víkendu se odpolední teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. V sobotu bude tepleji, až 21 stupňů, mohou se objevit přeháňky nebo déšť. V neděli by teploměr měl ukázat maximálně 17 stupňů Celsia, oblačnosti ale bude méně a pršet má jen výjimečně. Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu.
6. 10. 2022|

Léto se vrátí v polovině týdne. Teploty ale zůstanou nad 20 stupni jen krátce

Ve druhé polovině prvního říjnového týdne přijde babí léto – v tomto období se mu říká také tereziánské. Nevydrží však dlouho. Nejvyšší denní teploty se dostanou nad 20 stupňů Celsia ve středu a již v neděli se zase začne ochlazovat.
3. 10. 2022|

Začátek týdne bude slunečný, ve středu se ochladí

Začátek týdne bude v Česku převážně slunečný, jen s ojedinělými přeháňkami. Ve středu deště přibude a mírně se ochladí. Na víkend by ale teploty měly opět stoupnout k 25 stupňům Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
29. 8. 2022|