TÉMA

Západní břeh Jordánu

Abbás je u moci přes dvě dekády. O legitimitu u palestinské veřejnosti dávno přišel, nástupce ale nemá

Židovský stát stále neoznámil, co podle něj bude s Pásmem Gazy, až skončí válka s teroristickým hnutím Hamás. Premiér Benjamin Netanjahu odmítá, že by ho – jak požaduje Washington a arabský svět – předal do rukou Palestinské autonomie a jejího prezidenta Mahmúda Abbáse. Ten minulý týden jmenoval do funkce palestinského premiéra Muhammada Mustafu, který už vytyčil reformní cíle.
19. 3. 2024|

V Gaze prý hrozí hladomor. Evropská unie a USA tlačí kvůli tempu a nedostatku humanitární pomoci na Izrael

V Pásmu Gazy probíhá rozsáhlá humanitární krize a podle představitelů Evropské unie v oblasti hrozí akutní hladomor. Hovoří o potřebě poskytovat místním civilistům pomoc. Izrael kvůli přístupu k obyvatelstvu Gazy čelí stupňující se kritice i od svého blízkého spojence, Spojených států amerických. Ministři zahraničí sedmadvacítky vůbec poprvé odsouhlasili sankce proti radikálním izraelským osadníkům ze Západního břehu. Další restrikce se dotknou i teroristického hnutí Hamás.
18. 3. 2024|

Palestinci ze Západního břehu si stěžují na izraelskou blokádu. Jeruzalém tvrdí, že jde o bezpečnost

Izrael viní OSN z problémů při dodávkách humanitární pomoci do Pásma Gazy. Zboží je ale těžké dostat také na Západní břeh Jordánu. Přístupové cesty, které zásobují Nábulus, jedno z největších měst palestinské samosprávy, v posledních měsících ucpávají izraelská bezpečnostní opatření.
6. 3. 2024|

Osadníci tvoří nejsilnější lobby v Izraeli. Jsou mezi nimi sekularizovaní Židé i náboženští radikálové

Na Západním břehu Jordánu žije přes 700 tisíc židovských osadníků. Jejich motivace přijít na dané území se liší. Sekulární část měla spíš ekonomické důvody a kývla na státem dotované hypotéky, jiní se přestěhovali z náboženských důvodů. Mezi nimi je i menšina ultraortodoxních radikálů, kteří jsou ochotni uchýlit se k násilí vůči Palestincům. Spojené státy americké se proto rozhodly uvalit sankce na čtyři z osadníků.
27. 2. 2024|

Útok tří Palestinců u Jeruzaléma má jednu oběť, několik lidí je zraněných

Při střelbě na dálnici u Jeruzaléma zemřel nejméně jeden člověk, třináct dalších utrpělo zranění. Dvě osoby jsou ve vážném stavu, informoval server The Times of Israel s odvoláním na místní záchranáře. Policie uvedla, že šlo o teroristický útok provedený třemi Palestinci, kteří byli zneškodněni.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:03|

Protesty v Tel Avivu volaly po konci premiéra Netanjahua. Nedostal izraelská rukojmí z Gazy

Tisíce lidí vyšly v sobotu večer do ulic Tel Avivu, Jeruzaléma a dalších izraelských měst demonstrovat proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a jeho vládě, kterou viní, že nedělá dost pro propuštění rukojmí držených teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Informoval o tom deník Ha'arec. Server The Times of Israel (ToI) také uvedl, že řečníci v Tel Avivu na demonstraci byli tentokrát mnohem kritičtější vůči vládě.
4. 2. 2024|

Případ nestojí na důkazech, ale jen na argumentech, hodnotí Foltýn obvinění Izraele z genocidy

Mezinárodní soudní tribunál neřekl Izraeli, že má ukončit vojenskou operaci v Pásmu Gazy, a naopak nařídil Hamásu propustit rukojmí, zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 bezpečnostní analytik Otakar Foltýn, který komentoval týden starý předběžný verdikt Haagu. Podle experta je právní postup ze strany Jihoafrické republiky založen na argumentech, nikoli na důkazech ohledně páchání genocidy proti palestinským obyvatelům Pásma Gazy.
2. 2. 2024|

Izrael buduje v Pásmu Gazy nárazníkovou zónu. Stáhne se z ní po porážce Hamásu

Izraelští vládní činitelé slíbili v předchozích dnech Washingtonu, že nárazníková zóna, kterou armáda židovského státu buduje v Pásmu Gazy u hranic s Izraelem, bude jen dočasná. Jeruzalém se z ní údajně stáhne v okamžiku, kdy bude teroristická organizace Hamás zcela poražena. Informoval o tom server The Times of Israel s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele.
29. 1. 2024|

V Pásmu Gazy hrozí hladomor až milionu lidí, humanitární pomoc se tam dostává těžko, říká expert Záhora

U Chán Júnisu, kde Izrael zahájil nové bojové operace, je humanitární situace naprosto katastrofická. Podle výzkumného pracovníka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakuba Záhory to ale není jen v posledních dnech, ale už několik desetiletí. „Opravdu tam reálně hrozí hladomor statisícům, možná i milionu lidí na malém území,“ uvedl ve vysílání ČT24.
22. 1. 2024|

Útočníci v izraelském městě Raanana najeli auty do lidí

Jedna žena zahynula a nejméně osmnáct dalších osob bylo zraněno při koordinovaném útoku dvěma automobily v izraelském městě Raanana, kde útočníci najeli do lidí, informovala ČTK s odkazem na izraelská média. Bezpečnostní složky podle nich v souvislosti s útokem zadržely dva muže z Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu.
15. 1. 2024Aktualizováno15. 1. 2024, 16:13|

Izraelský nejvyšší soud zrušil hlavní část Netanjahuovy reformy. Odmítl omezení svých pravomocí

Izraelský nejvyšší soud zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před vypuknutím války s teroristy z Hamásu, upozornila agentura AP. Netanjahuova vláda chce omezit pravomoci nejvyššího justičního orgánu, proti čemuž demonstrovaly v ulicích pravidelně desetitisíce Izraelců.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:04|

Džanín je baštou palestinských teroristů. Izrael tam zesiluje své zásahy, podle místních trpí i civilisté

Džanínu na Západním břehu Jordánu se přezdívá „malá Gaza“. Své lidi v něm má Hamás i Islámský džihád a město platí za baštu palestinských teroristů. Místní ale stále více pociťují nátlak i z opačné strany, neboť Izrael tam po útocích ze 7. října zasahuje častěji.
29. 12. 2023|

Někteří Palestinci na Západním břehu hledají útěchu v umění

Izraelská armáda zesiluje operace proti teroristickému hnutí Hamás a jeho spojencům v centrální části Pásma Gazy. V menším měřítku se ale násilí dotýká také Západního břehu. Během ozbrojených střetů v hraničním městě Tulkarm zabil izraelský bezpilotní letoun šest lidí. V čtyřicetitisícovém Džanínu, který je označován jako hnízdo islamistického teroru, zatím někteří Palestinci hledají útěchu alespoň v umění. Na Západním břehu natáčel zpravodaj ČT Jan Šilhan.
28. 12. 2023|

Izrael pokračuje v odvetných útocích v Pásmu Gazy, v noci zaútočil na více než sto objektů

Izraelská armáda pokračuje v odvetných útocích v Pásmu Gazy. Desítky letounů v koordinaci s pozemními jednotkami v noci na úterý zaútočily na více než sto objektů, oznámila podle agentury DPA izraelská armáda. Premiér Benjamin Netanjahu ve svém komentáři pro list The Wall Street Journal napsal, že existují tři předpoklady dosažení míru: zničení Hamásu, demilitarizace Pásma Gazy a deradikalizace palestinské společnosti.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:42|

V Betlémě letos chybí vánoční výzdoba i zahraniční turisté

Město Betlém letos slaví Vánoce bez stromu a vánoční výzdoby. Vedení města, které se nachází na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, již dříve oznámilo, že oslavy Vánoc ruší kvůli válce v Pásmu Gazy. V místě, kde se podle víry řady křesťanských církví narodil Ježíš Kristus, letos chybí i návštěvníci z ciziny, napsala agentura AP. Podle ní tak atmosféra v Betlémě letos připomíná město duchů, i obvyklý pochod skautů se uskutečnil v tichu a bez hudebního doprovodu.
25. 12. 2023|

Šátek kefíja je populární v Americe i Evropě. Aktivisté jím demonstrují sounáležitost s Palestinci

V Severní Americe a Evropě se značné popularitě těší šátek kefíja, který je v Česku známý především pod označením „palestinka“ nebo „arafatka“. Tento název získal oděvní doplněk po někdejším vůdci palestinské samosprávy Jásiru Arafatovi. Šátky nyní nosí především lidé původem z Blízkého východu nebo levicoví aktivisté, aby tím veřejně demonstrovali svou sounáležitost s Palestinci.
16. 12. 2023|

Izrael postupuje na jihu Pásma Gazy, boje kolem města Chán Júnis zesílily

Izraelská armáda postupuje dál na jih Pásma Gazy, kam ve snaze uprchnout před nejtvrdšími boji utekly statisíce Palestinců. U Chán Júnisu se síly židovského státu střetávají s bojovníky teroristického hnutí Hamás i další teroristickou skupinou – Palestinským islámským džihádem. S odkazem na zdroje v obou organizacích o tom informuje reportér agentury AFP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu avizoval, že operace v regionu bude trvat tři až čtyři týdny. Humanitární organizace působící v Pásmu Gazy tvrdí, že tamní situace je apokalyptická.
10. 12. 2023Aktualizováno10. 12. 2023, 15:55|

Křesťané v Gaze roky balancovali mezi Hamásem a izraelskou blokádou. Odchod z válečné zóny nechystají

Válka na Blízkém východě dopadla na dva miliony obyvatel Pásma Gazy, kde žije i malá křesťanská komunita čítající mezi osmi sty a tisícem lidí. Jejich počet se však už několik let zmenšuje, pokles nabral rychlejší tempo zejména po volbách roku 2006, kdy kontrolu nad Gazou převzalo islamistické a teroristické hnutí Hamás. Následně museli křesťané, stejně jako jejich muslimští sousedé, čelit následkům izraelské a egyptské blokády, kterou sousední státy reagovaly na politické změny. Nyní jsou navíc tamní křesťanské památky a domovy vystavené raketám izraelské armády.
7. 12. 2023|

Palestinci hlásí smrt obyvatele Západního břehu po útoku židovských osadníků

Palestinské úřady na okupovaném Západním břehu Jordánu oznámily, že radikalizovaní izraelští osadníci v sobotu večer napadli dvě palestinské vesnice. Při útocích přišel podle nich jeden člověk o život, hlášeny jsou i škody na majetku. Izraelská armáda oznámila, že případ předala policii, která ho šetří.
3. 12. 2023|

Příměří mezi Izraelem a Hamásem se prodloužilo do pátečního rána. Osm rukojmí je zpět v Izraeli

Dočasné příměří mezi Izraelem a teroristickým palestinským hnutím Hamás zatím pokračuje do pátečního rána, informovala izraelská armáda. Prodloužení o jeden den se povedlo dojednat jen krátce před vypršením předchozí úmluvy. Izraelská armáda večer informovala, že dalších šest rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a dále do Izraele. Celkem tak bylo ve čtvrtek propuštěno osm rukojmí, píše agentura Reuters.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 22:52|

Střelecký útok v Jeruzalémě má tři oběti, další lidé jsou zranění

Útok na okraji Jeruzaléma má nejméně tři oběti a šest dalších osob je zraněno, vyplývá podle webu Times of Israel z vyjádření policie a zdravotníků. Útočili dva střelci, podle médií jsou oba mrtví a byli to členové Hamásu, což později teroristické hnutí potvrdilo. V Izraeli panuje zvýšené napětí kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem, do pátku by však měl platit dočasný klid zbraní.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:08|

Deset Izraelců a čtyři Thajci, které hnutí Hamás drželo jako rukojmí, jsou na cestě do Izraele

Izraelská armáda ve středu večer informovala, že Hamás propustil deset Izraelců a čtyři Thajce. Očekává se, že židovský stát propustí třicet palestinských vězňů. Země G7 vyzvaly k okamžitému propuštění všech rukojmí, vyslovily se také k prodloužení příměří mezi Hamásem a Izraelem, které by dle Kataru mělo aktuálně trvat do čtvrtečního rána. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu večer přiletěl do Izraele, při své návštěvě chce jednat o dalším prodloužení příměří.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 23:56|

Izraelská armáda udeřila i na Západním břehu, zlikvidovala dva představitele islamistů

Izraelské obranné síly (IDF) ve středu operovaly v Džanínu na Západním břehu Jordánu, během jejich akce zemřely dvě palestinské děti ve věku osm a patnáct let, oznámilo podle serveru Ha’arec palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelské síly při zátahu zabily dva vysoce postavené členy islamistických organizací včetně jednoho z velitelů radikální skupiny Palestinský islámský džihád, uvedla izraelská armáda. Palestinskou informaci o smrti dvou dětí nijak nekomentovala.
29. 11. 2023|

Hamás propustil další skupinu rukojmí. Katar usiluje o prodloužení příměří

Dvanáct rukojmí propuštěných Hamásem je na cestě z Pásma Gazy do Izraele, uvedla v úterý večer izraelská armáda s odkazem na Červený kříž. Jde o deset Izraelek a dva občany Thajska. Izrael poté propustil 30 palestinských vězňů. Katar v úterý oznámil, že příměří bude trvat do čtvrtečního rána, zároveň usiluje o další prodloužení. Server The Times of Israel mezitím píše o prvním vážném porušení klidu zbraní.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:41|