TÉMA

Volodymyr Zelenskyj

Milion lidí bez elektřiny. Charkov se vypořádává s následky útoků na kritickou infrastrukturu

Ukrajina v posledních dnech čelí útokům na klíčovou infrastrukturu. Jedním z cílů raket je pravidelně i druhé největší město Charkov. Některé tamní elektrárny jsou kvůli poškození odpojeny a až milion lidí v oblasti na severovýchodě země se tak potýká s výpadky dodávek tepla a elektřiny.
13. 4. 2024|

Situace na východní frontě se značně zhoršila, uvedl ukrajinský velitel Syrskyj

Situace na ukrajinské východní frontě se v posledních dnech výrazně zhoršila. Rusko po březnových prezidentských volbách zesílilo ofenzivu, napsal v sobotu vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj na platformě Telegram. Postup Rusům podle Syrského usnadňuje teplé a suché počasí, protože tanky mohou rychleji postupovat otevřenou krajinou. Britský list Financial Times krátce na to s odvoláním na ukrajinské a západní činitele uvedl, že Rusko se připravuje na rozsáhlou ofenzivu, k níž by mohlo přistoupit na konci jara nebo v létě v různých částech Ukrajiny.
13. 4. 2024Aktualizováno13. 4. 2024, 20:28|

Ukrajinský parlament schválil zákon o mobilizaci, vyčerpaným vojákům se nelíbí

Ukrajinský parlament po třech měsících debat schválil už jednou odmítnutý zákon o mobilizaci. Legislativa má vládě usnadnit konskripci nových vojáků a zpřísňuje tresty pro ty, kteří se službě vyhýbají. Vyčerpaným vojákům, již v předních liniích brání zemi před ruskou agresi už třetím rokem, se nelíbí, oproti předchozímu návrhu totiž neposkytuje žádné záruky toho, kdy by se mohli vrátit domů.
12. 4. 2024|

Zelenskyj poděkoval Pavlovi za pomoc s municí. Česko chystá bezpečnostní dohodu s Ukrajinou

Český prezident Petr Pavel se v litevském Vilniusu sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Ten mimo jiné poděkoval za iniciativu na zajištění munice. Oba státníci se účastnili summitu Iniciativy Trojmoří. Zelenskyj po jednání prohlásil, že ruský vládce Vladimir Putin se snaží zničit ukrajinskou infrastrukturu, což spojenci nesmí dopustit, a znovu požádal o prostředky protivzdušné obrany. Pavel oznámil, že Česko chystá bezpečnostní dohodu s Ukrajinou, která by mohla být uzavřena už v květnu nebo v červnu.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:24|

Rusko stupňuje útoky na Charkov

Moskva nápadně zintenzivnila ničivé útoky na infrastrukturu a civilní cíle v Charkově. Kremelské zdroje navíc naznačily, že Rusové chystají v oblasti novou ofenzivu. Podle ukrajinské vojenské rozvědky jsou tyto spekulace součástí ruské dezinformační a psychologické války, která má obyvatele druhého největšího města Ukrajiny vyděsit. Podle většiny expertů Rusko nemá na obklíčení města dostatek sil ani zbraní a nejspíš se hlavně snaží podkopat ukrajinskou morálku. Kyjev nicméně buduje u Charkova masivní obrannou linii a žádá Západ o nové prostředky protivzdušné obrany. Jejich užití u města má ovšem své limity.
8. 4. 2024|

Ukrajina si připomíná dva roky od osvobození Buči i tamní masakry

Dřívější silnicí smrti nyní pulzuje nový život. Vznikl i nový park, kde lidé vzpomínají na oběti, které tenkrát ležely na asfaltu. Ukrajina si nyní připomíná dva roky od osvobození města Buča. A zároveň od chvil, kdy byly objeveny válečné zločiny, které zde Rusové spáchali.
3. 4. 2024|

Zbraně chodí pozdě, Rusové mohou frontu prolomit kdekoli, tvrdí ukrajinští důstojníci

Ruská vojska mohou prolomit frontové linie v podstatě, kdekoli se rozhodnou, řekli bruselskému webu Politico anonymně ukrajinští důstojníci, podle nichž je blízká budoucnost jejich země ponurá. Západní zbraně podle armádních činitelů přicházejí pozdě a v současné situaci už vojákům nepomůže ani masivní pomoc ze strany Spojených států. Podle jednoho ze zdrojů Kyjevu nezbývá v podstatě nic jiného než spoléhat na svou odolnost a případné strategické chyby Ruska. Ukrajině chybí hlavně miliony nábojů i drony, ale také noví branci.
3. 4. 2024|

Ukrajina si připomíná Buču, ruskou výzvu má za cynickou

Rusko vyzvalo Ukrajinu k vydání všech činitelů údajně zapojených do teroristických útoků v Rusku. Kyjev požadavek označil za nesmyslný a obzvláště cynický, protože přichází na výročí osvobození Buči. Před dvěma lety se objevily první důkazy o ruském masakru tamních civilistů.
1. 4. 2024|

Rusko ničí ukrajinské elektrárny, hájí to narušením zbrojních podniků

Ukrajina v noci opět čelila ruskému ostřelování. Bezpilotní letouny zasáhly obydlenou oblast v Charkově, výbuchy hlásilo i město Chmelnyckyj na západě země. Zemřeli dva lidé, protivzdušná obrana dle Kyjeva zlikvidovala osmnáct ze sedmadvaceti dronů a raket. Ruské údery za poslední dva týdny poškodily nebo zničily pět ze šesti elektráren firmy DTEK, která pokrývá asi čtvrtinu potřeb země.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 15:57|

Bez vojenských dodávek budeme muset ustupovat, urguje Zelenskyj americkou pomoc

Pokud Ukrajina neobdrží slíbenou americkou vojenskou pomoc, kterou blokují spory v Kongresu, budou ukrajinské síly muset začít po malých krůčcích ustupovat. Kyjev ovšem hledá cesty, jak takovému scénáři zabránit. Americkému listu The Washington Post to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko v poslední době masivně útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ministr energetiky Herman Haluščenko uvedl, že ruský útok téměř zcela zničil jednu z největších elektráren v Charkovské oblasti.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 20:04|

Rusové zaútočili na ukrajinskou energetickou infastrukturu

Rusko v noci na pátek podniklo rozsáhlý vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, jde o jeden z největších takových útoků v poslední době, informoval ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Na některých místech jsou přerušené dodávky proudu. Rusové udeřili i na Dněperskou vodní elektrárnu (DniproHES). Rusko na Ukrajinu zaútočilo pomocí více než šedesáti dronů a téměř devadesáti střel, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pět lidí zemřelo.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 10:06|

Státy EU zintenzivní a urychlí poskytování vojenské pomoci Ukrajině, rozhodl summit

Členské státy EU urychlí a zintenzivní poskytování nezbytné vojenské pomoci Ukrajině, shodli se prezidenti a premiéři členských zemí Unie na summitu v Bruselu. V závěrech rovněž ocenili českou iniciativu na nákup munice pro Ukrajinu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová upřesnila, že první miliardu eur by země mohla získat už na počátku července. K summitu se prostřednictvím videokonference připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který účastníky vyzval k dalším dodávkám munice, zbraní a systémů protivzdušné obrany. Kromě tématu Ukrajiny lídři jednali i o situaci na Blízkém východě a vyzvali k okamžité humanitární pauze vedoucí k příměří v Gaze. V pátek by se měli šéfové států a vlád zabývat ještě tématem zemědělství.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 22:56|

Rusové vyslali rakety na Kyjev, kde je nejméně třináct raněných. V Mykolajivu zemřela žena

Kyjev ve čtvrtek v noci čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně třináct lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a působily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 15:45|

Do klimatické neutrality patří jádro, řekl belgický premiér na summitu, který má „uvolnit potenciál“

Dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 si podle belgického premiéra Alexandra DeCrooa bude žádat lidskou vynalézavost. Její součástí podle něj bude jaderná energetika. DeCroo to řekl jako premiér hostitelské země prvního světového summit o jaderné energii, který Belgie uspořádala spolu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE). Česko na něm zastupovali premiér Petr Fiala (ODS) a ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 14:25|

Levý a pravý břeh Kupjansku žijí úplně jinými životy, popisuje zpravodajka ČT z města u frontové linie

Východoukrajinský Kupjansk, který leží jen pár kilometrů od frontové linie, je častým terčem ruských útoků. Okupanti se snaží město v Charkovské oblasti spíše obejít, než aby se chtěli dostat přímo dovnitř, opakovaně na něj ale cílí raketovými údery, leteckými pumami či dělostřelectvem, popsala zpravodajka ČT Darja Stomatová, která v Kupjansku natáčí společně s kameramanem Jánem Schürgerem. Ve městě, které během současné války zažilo ruskou okupaci, zůstávají asi tři tisíce lidí. Na každém z břehů řeky Oskil, která městem protéká, platí jiná pravidla.
20. 3. 2024|

Putin nerespektuje mezinárodní řád, soudí Kolář. Jeho zahraniční politika bude jako šachy, předpovídá Kobza

„Potřebuje se vymezovat vůči Západu, potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci,“ zhodnotil postoje ruského vůdce Vladimira Putina místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09). To člen zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) se domnívá, že šéf Kremlu bude v dalších letech odvíjet svou zahraniční politiku do značné míry jako reakci vůči Západu. „Je nutné počítat se všemi scénáři,“ doplnil jejich debatu v pořadu Události, komentáře šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.
19. 3. 2024|

Ruské rakety zabily v Oděse nejméně dvacet lidí a další desítky zranily. Po útoku okupantů jsou mrtví i ve Vinnycji

Nejméně dvacet lidí zahynulo při útoku Ruska na jihoukrajinskou Oděsu. Oznámil to předseda oblastní správy Oleh Kiper, podle kterého dalších 75 lidí utrpělo zranění. Mezi mrtvými i zraněnými jsou rovněž příslušníci záchranných složek, kteří se vydali na místo na pomoc po prvním ruském úderu, po kterém pak následoval další. Ve středoukrajinské Vinnycké oblasti zabil útok okupantů dva lidi.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:54|

USA po měsících oznámily dodávku zbraní Ukrajině v hodnotě zhruba sedmi miliard korun

Vláda Spojených států poprvé od prosince oznámila novou zásilku vojenské pomoci Ukrajině, zatímco dál čeká na rozhodnutí Kongresu, které by uvolnilo k tomuto účelu dodatečné prostředky. Pro zemi bránící se ruské agresi Washington nyní připravil dodávku v hodnotě 300 milionů dolarů (skoro sedm miliard korun). Podle Bílého domu to umožnily úspory Pentagonu při dřívějších nákupech zbraní.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:24|

Papež nevyzýval ke kapitulaci Ukrajiny, tvrdí Vatikán. Kyjev Františkova slova ostře kritizoval

Papež František v rozhovoru se švýcarskou televizní stanicí nevyzýval Ukrajinu ke kapitulaci, ale spíše volal po příměří a odvaze zahájit jednání, vysvětlil v neděli podle agentury ANSA mluvčí Vatikánu Matteo Bruni. Papež ve zmíněném rozhovoru hovořil o potřebě vyvěsit „bílou vlajku“. Interview má být odvysíláno až 20. března, agentura Reuters ale už v sobotu část zveřejnila. Proti papežovým výrokům se v neděli ostře vymezil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 22:07|
Rok Petra Pavla na Hradě

Prezident Pavel má za sebou první rok v úřadu. V rozhovoru pro ČT nevyloučil další kandidaturu

Prezident Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci. V exkluzivním rozhovoru pro ČT řekl, že se chce dál soustředit na priority, které si na začátku určil, tedy na funkční Ústavní soud, dobrou komunikaci s dalšími ústavními činiteli nebo na prozápadní zahraniční politiku. Zároveň také nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí mandát obhájit. Petr Pavel také prozradil, že po jednání s vládou a opozicí vidí možnost, že by se strany mohly shodnout na důchodové reformě. Prezident také opět podpořil zavedení eura v Česku. Rozhovor s prezidentem a první dámou vedl Michal Kubal.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 20:12|
Rok Petra Pavla na Hradě

U sousedů vojenské pocty, v Kyjevě do krytu. Pavel v cizině tradičně oroduje za Ukrajinu a varuje před Čínou

Prezident Petr Pavel byl během prvního roku ve funkci poměrně aktivní za hranicemi. Absolvoval celkem dvacet návštěv cizích zemí. Se sousedními státy se snažil posilovat tradičně vřelé vztahy, na Ukrajině pak podpořit národ, který už přes dva roky čelí plnohodnotné ruské invazi. Pomoc Kyjevu se stala hlavním tématem prezidenta v řadě klíčových projevů ve světě, ať už byl zrovna v Německu nebo hovořil na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Pavel za hranicemi také opakovaně varoval před mocenskými ambicemi Ruska a Číny.
8. 3. 2024|

Nemáme důkazy, že by Rusové cílili na Zelenského, komentuje Kyjev útok v Oděse

Kyjev tvrdí, že nemá důkazy o tom, že by středeční ruský útok na Oděsu cílil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uvedla to armádní mluvčí. Při útoku jedna z ruských raket dopadla podle některých zdrojů nedaleko od místa, kde se právě nacházel Zelenskyj a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Rusové při úderu zabili pět lidí a další zranili.
7. 3. 2024|

Po útoku na Oděsu se zřítila část budovy, zemřelo nejméně osm lidí. Výbuch otřásl i Petrohradem

Na ukrajinské město Oděsa v noci na sobotu zaútočily drony, v důsledku čehož se zřítila část několikapodlažního bytového domu. Nejméně osm lidí přišlo o život, včetně dvou malých dětí. Několik dalších je zraněno a pohřešováno. Úřady se obávají, že další obyvatelé domu jsou pod sutinami, informují ruskojazyčný server BBC a agentura Ukrinform. Exploze v sobotu ráno otřásla i ruským Petrohradem, poškodila dvě budovy. Podle portálu Fontanka tam do obytného domu narazil dron.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 20:04|

Berlín vyšetřuje únik armádních informací. Týkal se německých zbraní na Ukrajině

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz. Německé ministerstvo obrany potvrdilo, že tento rozhovor byl odposloucháván. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 16:55|