TÉMA

Marian Kočner

Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry
Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
před 23 h hodinami|ČTK
Slovenská policie odposlouchávala Kočnerovy schůzky ve vazbě. Jeho právník požaduje zrušení trestu
Slovenská policie potvrdila, že v roce 2019 odposlouchávala schůzky podnikatele Mariana Kočnera a jeho obhájců ve vazbě. Jejich stížnost teď prověřuje ústavní soud. Kočnerovi advokáti už loni podali trestní oznámení a žádají zrušení dlouholetého trestu za padělání směnek.
8. 8. 2023|
Slovenský soud zastavil stíhání bývalého šéfa prokuratury Trnky
Slovenský soud zastavil stíhání bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky, který čelil obžalobě ze zneužití pravomocí. Soudce to zdůvodnil promlčením skutku poté, co změnil jeho právní kvalifikaci. Rozhodnutí soudu první instance není pravomocné a žalobce vůči němu ohlásil stížnost.
13. 7. 2022|
Riziko násilí vůči novinářům vzrůstá, obává se režisér dokumentu o vraždě Jána Kuciaka
Čtyři roky od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové stále není případ uzavřen. Jejich smrt v roce 2018 vyvolala velké protesty po celém Slovensku a politici odstupovali z vlády. Ale případ vyděsil i celou Evropu. Investigativní reportér a režisér Matt Sarnecki, Američan žijící v Rumunsku, natočil celovečerní dokument s názvem Kuciak: Vražda novináře. Ten se promítal v evropské premiéře na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.
7. 7. 2022|Martina Vacková
Kuciakova vražda míří znovu k soudu, nové hlavní líčení začne za dva týdny
Specializovaný trestní soud na Slovensku vypsal na konec února nové líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými. Vyplývá to z oznámení soudu. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka. Oba případy totiž spojují osoby obžalovaných.
14. 2. 2022|
Kočner vyšetřování neovlivňoval, rozhodl nepravomocně slovenský soud
Slovenský okresní soud v Bratislavě v pátek zprostil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera obžaloby, že se prostřednictvím motáků snažil z vazby ovlivnit vyšetřování jedné ze svých kauz. Verdikt není pravomocný, žalobce se odvolal k soudu vyšší instance.
2. 12. 2021|rp
Zsuzsová si za zprostředkování vraždy slovenského politika odsedí 21 let
Alena Zsuzsová, Roman Ostružlík a Vladimír Mosnár jsou vinni v případu vraždy někdejšího primátora jihoslovenského Hurbanova Lászlóa Basternáka. Nejvyšší soud potvrdil rozsudek Specializovaného trestního soudu a zamítl odvolání obžalovaných i prokurátora. Ten požadoval navýšení dříve vyměřených trestů z 21 na 25 let.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 13:24|
Kočner a Zsuzsová z kauzy Kuciak čelí obžalobě za přípravu jiných vražd
Slovenský prokurátor podal obžalobu na pět osob včetně kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera v případu přípravy nedokonaných vražd prokurátorů i právníka, z nichž dva se mezitím stali čelnými představiteli slovenské prokuratury. S odvoláním na vyjádření generální prokuratury to napsal portál Aktuality.sk. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek.
28. 9. 2021|
Prokuratura zrušila stíhání novinářů, kteří údajně vyzradili jméno svědka v případu Kuciak
Prokurátor zrušil stíhání dvou novinářů slovenského listu Denník N. Čelili podezření, že v článku z roku 2018 vyzradili totožnost utajovaného svědka v souvislosti s vyšetřováním vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Reportérů se mezitím zastali někteří slovenští politici nebo šéfredaktoři.
21. 9. 2021|
Začal soud s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, zneužití pravomoci v kauze Gorila odmítá
Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka v úvodu soudního líčení odmítl vinu v případu, ve kterém čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Stíhán je za to, že podle prokuratury zatajil před vyšetřovateli nahrávku odposlechů v korupční aféře nazvané Gorila. Trnkovi, jenž byl šéfem prokuratury v letech 2004 až 2011, v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Obhajoba postavila jeho obranu na tom, že zmíněné odposlechy jsou nezákonné.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 12:40|
Kočner byl obviněn z objednávky vražd tří prokurátorů, napsal slovenský Denník N
Slovenská policie obvinila odsouzeného podnikatele Mariana Kočnera z objednání nedokonaných vražd trojice nynějších prokurátorů. Napsal to slovenský list Denník N. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek a po dřívějším rozhodnutí nejvyššího soudu bude znovu čelit obžalobě, že objednal vraždu novináře Jána Kuciaka. Zastřelení novináře i přípravu zmíněných vražd podle dřívějších informací spojují podezřelí či svědkové.
28. 6. 2021|
Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Kuciaka
Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Specializovaný trestní soud v Pezinku se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Zsuzsovou soud první instance obžaloby zprostil loni v září.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 19:34|
Prokuratura má nové důkazy v kauze vraždy Kuciaka, píše slovenský tisk
Slovenská prokuratura předložila soudu nové důkazy v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla před třemi lety zavražděna i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. V pátek to napsal slovenský list Sme. Nejvyšší soud se nyní zabývá odvoláním prokuratury vůči verdiktu soudu první instance. Ten loni zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy a osvobodil také další obžalovanou Alenu Zsuzsovou.
19. 2. 2021|
Novým speciálním prokurátorem na Slovensku je Daniel Lipšic, podle opozice má příliš blízko k vládě
Další změna na klíčovém postu ve slovenské justici. Parlament zvolil nového speciálního prokurátora. Bude jím exministr a právník Daniel Lipšic. Jeho předchůdce skončil kvůli obvinění z korupce ve vazbě. Podle opozice a části expertů má ale Lipšic příliš blízko k vládě. Ta za rok od voleb vyměnila i generálního prokurátora nebo policejního prezidenta.
6. 2. 2021|
Kočner i Rusko dostanou 19 let vězení, rozhodl slovenský soud
Slovenský Nejvyšší soud v úterý potvrdil shodné tresty 19 let vězení pro exministra hospodářství Pavola Ruska a podnikatele Mariana Kočnera v kauze padělání směnek. Zamítl tak odvolání obhajoby i prokurátora proti loňskému verdiktu soudu první instance. Vůči rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 20:31|
Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Kuciaka, dostal 25 let vězení
Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 11:51|
Slovenská policie provedla akci Vichřice. Zadržela několik osob z prostředí justice
Policie ve středu na Slovensku zadržela několik osob z justičního prostředí včetně bývalé místopředsedkyně Nejvyššího soudu Jarmily Urbancové. Mezi zatčenými je i právník a multimilionář Zoroslav Kollár, informoval slovenský server aktuality.sk.
28. 10. 2020|
Soudci se báli justičního omylu, proto Kočnera a Zsuzsovou osvobodili
Specializovaný trestní soud v Pezinku překvapivě zveřejnil kompletní písemné vyhotovení rozsudku v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyplývá z něj, že soudci osvobodili údajné objednavatele vraždy Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou kvůli obavám z justičního omylu.
6. 10. 2020|
Nečekaný verdikt i pochybnosti, píší slovenská média o rozhodnutí v případu Kuciakovy vraždy
Nečekaný verdikt, po kterém zůstává více pochybností, než by bylo zdrávo, komentoval slovenský tisk rozhodnutí soudu první instance v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Soud zprostil obžaloby dva ze tří zbylých stíhaných, po odvolání prokurátora se nejsledovanější soudní kauzou v novodobých dějinách země bude zabývat nejvyšší soud. Jeho rozhodnutí patrně nepadne dříve než za půl roku.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 12:02|
Soud osvobodil Kočnera a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka. Prokurátor se odvolal
Soud na Slovensku uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prokurátor se odvolal, případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 17:38|
„Věřím, že jednou pravda zvítězí,“ říká Kuciakův otec. V boji za spravedlnost hodlají pozůstalí pokračovat
Verdikt v případu vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové kromě médií a slovenské veřejnosti s očekáváním sledovali i příbuzní zavražděných. Jozefa Kuciaka i Zlaticu Kušnírovou rozhodnutí soudu šokovalo. „Nepřipouštěli jsme si, že by to mohlo tak dopadnout. Věřili jsme ve spravedlnost,“ řekl otec zesnulého novináře. Matka Martiny Kušnírové Zlatica zase vyzvala novináře a slovenskou společnost k iniciativě.
3. 9. 2020|
Kočner v závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou. Vinu odmítl
Obhájce slovenského podnikatele Mariana Kočnera vyzval soud, aby jeho klienta zprostil obžaloby v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Požadavek na osvobození svých klientů vznesli ve svých závěrečných řečech i advokáti dalších dvou obžalovaných Aleny Zsuzsové a Tomáše Szabóa. Sám Kočner ve své závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 23:16|
Kočner hledal bílého koně, na kterého by mohl svést Kuciakovu vraždu, tvrdí odsouzený Andruskó
Podnikatel Marian Kočner, který je obžalovaný z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, patrně dal podnět k hledání takzvaného bílého koně, jenž by na sebe za čin převzal vinu. U slovenského soudu to řekl již odsouzený zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který během vyšetřování s policií spolupracoval a v případu nyní vystupuje jako svědek. Podle něj se v hledání bílého koně angažoval i vlivný podnikatel Norbert Bödör. Kočner i další obžalovaní označili dosavadní výpovědi Andruskóa za lež.
20. 7. 2020|
„Vždy jsem si dokázala vydělat.“ Zsuzsová odmítá vinu v případě vraždy Kuciaka
Pro objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka neměla důvod, vždy si dokázala vydělat, prohlásila v pondělí u soudu jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová. Ta podle obžaloby za finanční odměnu převzala objednávku Kuciakovy vraždy od podnikatele Mariana Kočnera. Zsuzsová zároveň připustila, že dříve kvůli dluhům čelila exekucím. Je poslední z trojice obžalovaných, kterou senát i prokurátor vyslýchali.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 17:18|