Slovenská policie odposlouchávala Kočnerovy schůzky ve vazbě. Jeho právník požaduje zrušení trestu

Události ČT: Slovenská policie odposlouchávala Kočnera ve vazbě (zdroj: ČT24)

Slovenská policie potvrdila, že v roce 2019 odposlouchávala schůzky podnikatele Mariana Kočnera a jeho obhájců ve vazbě. Jejich stížnost teď prověřuje ústavní soud. Kočnerovi advokáti už loni podali trestní oznámení a žádají zrušení dlouholetého trestu za padělání směnek.

Odposlechy umožnil v roce 2019 specializovaný trestní soud na žádost policie. Probíhaly dva měsíce i během vazebních návštěv – a to kvůli podezřelému dopisu, který Kočnerovi za peníze nabízel propuštění z vazby. Věrohodnost dokumentu se ale neprokázala.

V tu dobu za Kočnerem docházel i advokát Marek Para, tehdy jako obhájce v kauze padělání směnek. Kvůli podezření z odposlechů podal loni trestní oznámení.

Teď chce zrušení devatenáctiletého trestu pro svého klienta. „Věříme, že uspějeme a že zruší odsuzující verdikt, začne se to projednávat nanovo a bude daná možnost účinně vykonávat právo na obhajobu,“ prohlásil Para. 

Podobné sledování klienta a obhájce dosud Slovensko – alespoň oficiálně – neznalo. Stížností se zabývá ústavní soud. „Probíhají nezbytné procesní úkony a aktuálně není možné určit termín předběžného projednání,“ uvedla k případu mluvčí soudu Martina Ferencová.

Zrušení trestu není pravděpodobné

Zatím tak není ani jasné, jestli soudy případ posunou dál. Že by Kočnera mohly nakonec i propustit, ale experti nepředpokládají. „Když jsem se bavila s více právníky, mluví o tom, že by mohlo dojít maximálně k nějakému finančnímu odškodnění,“ podotkla investigativní reportérka Denníku N Monika Tódová.

Dokazovat zpětně vliv odposlechů na kroky obhájců půjde těžko a může to trvat i roky. Kočnera mezitím čeká odvolání v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, ale i další soudy – a potenciálně další dlouholeté tresty.