TÉMA

Vězení

V Praze se draží sbírka mincí Václava Bruny, patří mezi nejvzácnější vůbec

Jednu z nejvzácnějších numismatických sbírek za posledních několik desetiletí až do neděle draží aukční síň Macho a Chlapovič v Praze. Svůj sběratelský příběh tím uzavírá český stomatolog žijící v Rakousku Václav Bruna. Mince mu pomohly v krušných dobách. V 80. letech emigroval s manželkou do Rakouska – a některé prodali, aby měli na živobytí. Předtím byl ve vězení, a to například za šíření Charty 77 a zakázaných tiskovin.
před 5 h hodinami|

Pád náměstka ministra obrany může být předzvěstí Šojguova konce, tvrdí zdroj z Kremlu

Ruskem hýbe korupční aféra náměstka ministra obrany Timura Ivanova. Jde o nejvýše postaveného zástupce Putinova režimu, který v posledních letech skončil za mřížemi. Vyšetřovatelé hovoří o úplatcích v přepočtu až stovek milionů korun. O nákladném životním stylu Ivanova, na který si nikdy nemohl legálně vydělat, se přitom vědělo dlouho. Teď se množí spekulace o čistkách, jež mohou smést i samotného ministra obrany Sergeje Šojgua.
včera|

Třem obžalovaným kvůli rvačce v Dubí soud vyměřil nepodmíněné tresty

Okresní soud v Teplicích nepravomocně rozhodl, že si tři obžalovaní kvůli rvačce na koupališti v Dubí na Teplicku odpykají tresty ve vězení. Jiřímu Demeterovi a Romanu Dunkovi vyměřil čtyři roky a Radku Čonkovi 3,5 roku. S podmínkou ze soudní síně odešel Michal Dunka a podmíněný trest soud vyměřil i jediné ženě obžalované v případu, Žanetě Dunkové. Rostislava Dršku soud zprostil obžaloby. Soud v úterý rozhodoval podruhé, poprvé mu případ vrátil odvolací soud. Někteří se proti rozsudku na místě odvolali.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 12:49|

Šly proti celebritě, hodnotí soud s Ferim Zelenka. Rychlíková mluví o velkém zcitlivění

Pondělní rozsudek potvrdil, že práce přechozího soudu není napadnutelná, uvedla k dalšímu dějství kauzy s exposlancem Dominikem Ferim šéfredaktorka Page 404 Apolena Rychlíková. Její redakční kolega Jakub Zelenka, s nímž na případ upozornila, podotkl, že Feri coby mediálně známá osobnost využíval své sociální sítě k „dehonestaci“ poškozených. Bývalého zákonodárce poslal soud pravomocně na tři roky za mříže. Tématu se věnoval pořad Události, komentáře.
23. 4. 2024|

Feri půjde za znásilnění na tři roky do vězení. Trest potvrdil odvolací soud

Odvolací Městský soud v Praze v pondělí pravomocně potvrdil tříletý trest vězení pro bývalého poslance za TOP 09 Dominika Feriho za znásilnění dvou dívek a pokus o znásilnění další. Rozhodnutí je pravomocné. Feri, který kvůli trestnímu řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politiku, se dovolá k Nejvyššímu soudu. Svou vinu odmítá.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 20:06|

Památník v Letech připomínající holocaust Romů a Sintů se otevře v úterý

V Letech u Písku na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, později i velkokapacitního vepřína, se v úterý slavnostně otevře Památník holocaustu Romů a Sintů. Od prvních debat ve vládě až po současnou realizaci uplynulo 27 let. Táborem v letech 1942 až 1943 prošlo zhruba 1300 Romů a víc než 300 jich tady zahynulo, šlo převážně o děti a ženy. Pro veřejnost se pak památník otevře 12. května.
22. 4. 2024|

Méně trestů odnětí svobody a častější peněžité sankce. Ministerstvo chce snížit rostoucí počet vězňů

Podle návrhu ministerstva spravedlnosti mají soudci dostat možnost finančně potrestat kteréhokoli pachatele. Peněžité tresty jsou už tři roky za sebou častější než nepodmíněné odnětí svobody. Pokud odsouzený nezaplatí, změní se mu trest automaticky na vězení. Záměr ministerstva podporuje i státní zastupitelství.
22. 4. 2024|

Pevnosti Boyard hrozí zkáza, varují úřady. Stavbu ohrožují nápory vln

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm stejnojmenné francouzské televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli nedostatečné ochraně před nápory vln je tato památka z 19. století, která se nachází v Atlantském oceánu mezi ostrovy Oléron a Aix, „odsouzena ke zkáze“, uvedl západofrancouzský departement Charente-Maritime, který vyhlásil veřejnou konzultaci. Původně vojenská stavba potřebuje do roku 2028 práce za 44 milionů eur (1,1 miliardy korun), informovala agentura AFP.
21. 4. 2024|

Čína kvůli špionáži odsoudila akademika, který pracoval i v Česku, píše tchajwanský list

Bývalý tchajwanský výzkumný pracovník Čcheng Jü-čchin byl podle čínského ministerstva státní bezpečnosti odsouzen k sedmi letům vězení za špionáž. Informoval o tom tchajwanský web Taipei Times, který zmiňuje rovněž vazby Čchenga na Česko. V příběhu se objevují četná tvrzení čínské i tchajwanské strany, která nelze bezprostředně nezávisle ověřit.
16. 4. 2024|

Nabila Baldwinovi revolver ostrými. Zbrojířka má strávit 18 měsíců ve vězení

Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení westernu Rust, půjde na osmnáct měsíců do vězení, rozhodl v pondělí soud v Santa Fe. Porota již v březnu uznala ženu vinnou ze zabití kvůli tomu, že omylem nabila ostrými náboji zbraň, ze které vystřelil herec Alec Baldwin během natáčení v Novém Mexiku. Při nehodě v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová.
15. 4. 2024|

Do protisměru vjede v průměru jeden řidič denně, speciálním značkám navzdory

V průměru alespoň jednou každý den v Česku sjedou řidiči na dálnici do protisměru. Někteří z nich se otáčí na nájezdu nebo se věnují více navigaci než značkám. Tento týden kvůli tomu jeden šofér způsobil dopravní nehodu, hrozí mu až dva roky vězení. Na desítkách míst přitom stojí speciální značky, které řidiče na nebezpečí jízdy v protisměru upozorňují.
12. 4. 2024|

Svržení turisty z hradeb Špilberku potrestal soud dlouholetým vězením. Byl to pokus o vraždu, rozhodl

Na deset a půl roku do vězení chce prvoinstnační soud poslat muže, který shodil německého turistu z hradeb pod Špilberkem. Ten sice pád přežil, ale utrpěl zranění. Podle verdiktu se útočník Daniel Madarász dopustil pokusu o vraždu. Incident se stal při jeho rozlučce se svobodou, obžalovaný vinu popíral. Jeho obhájce si po vynesení rozsudku vzal lhůtu pro možné odvolání.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 11:34|

Přelomový rozsudek poslal na mnoho let do vězení rodiče střelce z americké školy

Soud v americkém Michiganu poslal na deset až patnáct let do vězení oba rodiče mladíka, který v roce 2021 zastřelil čtyři spolužáky. Uznání zodpovědnosti rodičů a jejich odsouzení je podle agentury Reuters v takovýchto případech výjimečné. Podle agentury AP je to dokonce první takový případ po masové střelbě ve škole.
10. 4. 2024|

Komplic útočníka na štrasburské vánoční trhy dostal třicet let vězení

V souvislosti s útokem na vánoční trhy ve Štrasburku v roce 2018, při kterém zemřelo pět lidí, udělil soud v Paříži třicetiletý trest vězení. Dostal ho muž, který podle obžaloby útočníkovi pomohl obstarat si zbraň, píše agentura AFP. Samotného pachatele zastřelila po dvou dnech od útoku policie.
4. 4. 2024|

Brněnský soud poslal muže za nevhodné uložení bílého fosforu do vězení, uložil i podmínky

Krajský soud v Brně v případu nevhodného uložení devatenácti tun nebezpečného bílého fosforu potrestal ve čtvrtek muže dvaceti měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit.
4. 4. 2024|

Zdraví vězněného ruského disidenta Orlova se zhoršuje. „Začal ztrácet sluch“

Zdravotní stav ruského ochránce lidských práv Olega Orlova, který je ve vězení za kritiku vedení Kremlu kvůli vojenské invazi na Ukrajinu, se zhoršuje. Blízcí sedmdesátiletého aktivisty i nevládní organizace Memorial viní ruské vězeňské orgány z nelidského zacházení.
3. 4. 2024|

Čech, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil, se brání vězení na 21 let

Nejvyšší soud se bude zabývat případem uprchlého Alojze Poláka, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil. Podle mluvčí prvoinstančního Městského soudu v Praze Štěpánky Tykalové podala strana obžalovaného dovolání. Muž dostal pravomocně trest vězení na 21 let za účast na teroristické skupině a za teroristický útok. Podle rozsudku Polák v letech 2016 až 2020 zavraždil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Obhájce ale během soudního řízení upozornil, že muž už zřejmě nežije.
3. 4. 2024|

Muž, který znásilnil sedm dětí, u Nejvyššího soudu neuspěl. Odsedí si patnáct let

Nejvyšší soud nevyhověl muži z Liberce, který mezi lety 2020 až 2022 znásilnil celkem sedm dětí. Soud jeho dovolání odmítl. ČT informaci potvrdila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková. Kvůli opakovanému páchání trestných činů uložila justice muži zvýšený nepodmíněný trest odnětí svobody na patnáct let. Jako sedmnáctiletý už byl v letech 2007 a 2008 pravomocně odsouzen za znásilnění dětí. Podle znalců selhala ochranná léčba.
3. 4. 2024|

Nižší sazby a alternativní tresty. Ministerstvo chce ulevit přeplněným věznicím

Resort spravedlnosti přichází s plánem, jak ulevit věznicím a tím i státnímu rozpočtu. Návrh předpokládá méně vězňů v zařízeních díky nižším trestním sazbám a častějším alternativním trestům. Záměr vítá justice i opoziční hnutí ANO. Většina trestanců je teď za mřížemi za opakované krádeže nebo neplacení alimentů.
30. 3. 2024|

Za zpronevěru dostal zakladatel kryptoměnové burzy FTX trest 25 let vězení

Americký soud odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení, uvedly agentury. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.
28. 3. 2024|

Soud vrátil na začátek kauzu IZIP. Obžalovaní byli podmíněně propuštěni

Městský soud v Praze znovu projedná kauzu, ve které jsou obžalovanými bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a společník firmy FINIM Ilja Čurda. Nejvyšší soud vyhověl dovoláním obou a vrací případ na úplný začátek. ČT informaci potvrdila mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Soudy původně potrestaly oba muže za podvod. Z vězení, kde měli strávit šest let, byli podmíněně propuštěni.
28. 3. 2024|

Za pokus o vraždu potrestal soud bývalého místostarostu Lovosic dvanácti lety vězení

Ústecký krajský soud určil bývalému místostarostovi Lovosic Miroslavu Závadovi (dříve ODS) za pokus o vraždu trest dvanácti let vězení. Podle soudu se úmyslně pokusil usmrtit manžela ženy, s níž byl na hotelu. Rozsudek není pravomocný, Závada se na místě odvolal. Někdejšímu politikovi, kterého policie nedávno obvinila z podvodu, hrozilo až dvacet let vězení. Vinu odmítl, uváděl, že výstřel zazněl náhodou.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:56|

Za násilí na vězních udělil soud bývalým valdickým dozorcům podmínky

Okresní soud v Jičíně v pátek potrestal podmínkou dva z osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Zbývajících šest obžalovaných se podle soudu nedopustilo trestného činu, ale mohlo by jít o kárný přestupek, řekl předseda senátu okresního soudu Aleš Výmola. Ve dvou případech podle obžaloby dva z obžalovaných fyzicky napadli v celách vězně a další tomu přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří označili obvinění ze strany vězňů za pomstu. Rozsudek není pravomocný.
22. 3. 2024|

Trumpův exporadce Navarro nastoupil do vězení. Za pohrdání Kongresem dostal čtyři měsíce

Někdejší poradce bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Peter Navarro v úterý jako první bývalý činitel Bílého domu nastoupil do vězení za pohrdání Kongresem.
19. 3. 2024|