TÉMA

Josef Bolf

Výstavy českého umění: jedna shrnuje 120 let ve zrychlené lekci, další posílá z galerie ven

Dvě pražské galerie se ohlížejí za etapami českého umění. Galerie Zdeněk Sklenář připravila přehledovou výstavu Nepřestávej toužit, která ilustruje vývoj výtvarné scény za posledních sto dvacet let. Galerie Jaroslava Fragnera v instalaci Z galerie ven! mapuje porevoluční umění v tuzemském veřejném prostoru.
9. 8. 2022|

Sotheby's draží současné české umění i Kaplického blob

V britské aukční síni Sotheby's začala aukce výtvarného umění dvacátého století, hojně jsou na ni zastoupeni i čeští umělci. Desítku děl od současných tvůrců zařadila aukční síň do nabídky ve spolupráci s českou galerií Kodl. Vedle současného tuzemského umění je možné v aukci koupit i tvorbu Jana Kaplického či Mikuláše Medka.
5. 11. 2020|

Planetu, která neexistovala, osídlily existenciální úzkosti kluka ze sídliště

„Planeta, která neexistovala“ se jmenuje povídka známého sci-fi spisovatele Philipa K. Dicka – a také výstava v ostravském Domě umění. Galerie na ní představuje animovaný film Těžká planeta od výtvarníka Josefa Bolfa, který nedávno zařadila do svých sbírek. K vidění jsou i související obrazy, jimiž tvůrce autobiografický filmový příběh sídlištního chlapce doplnil.
5. 7. 2020|

Slyšet kresbu, zobrazit ticho a tušit stín. V Národní galerii začíná výstavní podzim

Národní galerie Praha zahajuje podzimní sezonu, která se vztahuje ke třicátému výročí sametové revoluce. Při čtvrtečním Autumn Openingu ve Veletržním paláci otevře čtyři výstavy. Všechny jsou k vidění do 5. ledna příštího roku. Výstavní cyklus Tři umělci – tři generace zastupují prozatím Milan Grygar a Josef Bolf (v listopadu se k nim ještě přidá Jitka Hanzlová). Projekt Moving Image Department neboli „prostor pro pohyblivý obraz“ obohatí video art nizozemské umělkyně Manon de Boer. A komorní výstava z cyklu Introducing přibližuje tvorbu italské výtvarnice Sary Enrico.
19. 9. 2019|

Bolf, Gerboc a Tinei jdou s kůží na trh, aby se jí dostali pod kůži

Spojuje je téma kůže, oddělení vnitřního těla od vnějšího prostoru a malířské výlety do bizarních a snových světů. Český malíř Josef Bolf, budapešťský výtvarník Alexander Tinei a slovenský autor Martin Gerboc jdou se svou „Skin/Kůží“ na trh v pražské DSC Gallery.
3. 5. 2018|

Všechny kočky jsou šedé, Josef Bolf vzpomínky na ně zabarvuje

Výtvarník Josef Bolf představuje svoje díla, která veřejnost neměla možnost si prohlédnout, protože obrazy se dostaly rovnou do soukromých sbírek. Z nich je jejich majitelé nyní zapůjčili na výstavu v pražské Galerii Vyšehrad. Bolf ji nazval All Cats Are Grey - Všechny kočky jsou šedé.
12. 3. 2018|