TÉMA

1972

Před půlstoletím se Praha rozvedla s trolejbusy. Nyní s nimi uzavírá nový sňatek

Praha si připomíná padesát let od chvíle, kdy jejími ulicemi naposledy projel trolejbus (přesněji klasický trolejbus bez alternativního pohonu). Město se jich v sedmdesátých letech vzdalo ve prospěch autobusové dopravy. Přesně v den půlstoletého výročí ale Praha jejich provoz zase obnovuje. V sobotu se svezou první cestující po první novodobé plnohodnotné trolejbusové trati z Letňan do Čakovic, která by měla být předzvěstí dalšího velkého rozvoje.
15. 10. 2022|

Vašeho otce nezabil Arab, ale terorista, vysvětlovala dcerám vdova po izraelském olympionikovi

V Německu proběhly pietní akce na připomínku útoku palestinských teroristů na izraelské sportovce během olympijských her v Mnichově v roce 1972. Účastnily se jich i rodiny jedenácti tehdy zavražděných olympioniků, včetně vdovy po zastřeleném vzpěrači Josephovi Romanovi, který se pokusil radikály přemoci. Čas rány nehojí, přiznává Ilana Romanová v rozhovoru, který vedl zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.
7. 9. 2022|

Německo nabízí odškodné pozůstalým po Mnichovu 1972. Hořkost ale zůstává

Pietní akce v Německu připomněly padesáté výročí teroristického útoku na letní olympiádě v Mnichově, při kterém palestinské komando přepadlo olympijskou vesnici. Zemřelo tehdy jedenáct izraelských sportovců a jeden německý policista. Pro izraelské rodiny pozůstalých je to i po půlstoletí bolestivá vzpomínka, navíc do posledních dnů provázená spory o odškodnění.
6. 9. 2022|

Před 50 lety vtrhlo komando do pokojů izraelských olympioniků. Masakru v Mnichově německá policie nezabránila

Před padesáti lety zaútočili palestinští teroristé na izraelské sportovce účastnící se olympijských her v Mnichově. Během několikahodinového dramatu zahynulo jedenáct olympioniků, německý policista a pět z osmi teroristů. Zpackaná policejní akce se stala terčem kritiky. Stál za ní nedostatečný výcvik a vybavení zasahujících jednotek i špatná komunikace, hodnotí bezpečnostní expert Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Na pondělní vzpomínkové ceremonii požádal německý prezident Frank-Walter Steinmeier pozůstalé po obětech o odpuštění a omluvil se za selhání Německa.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 16:39|