Pospěšme si s překonáním nesvárů, vyzval papež při Urbi et Orbi. Zmínil Izrael či konflikt na Ukrajině

Velikonoční poselství Urbi et Orbi 2023 (zdroj: ČT24)

Papež František při tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) vyjádřil znepokojení nad konflikty v Izraeli a v Palestině. Zároveň prosil Boha, aby ukázal Ukrajině cestu k míru a osvítil ruský národ. Ve zhruba desetiminutovém proslovu se František zmínil i o řadě dalších mezinárodních krizí, například o občanské válce v Sýrii, o zemětřesení, které v únoru zasáhlo Turecko a Sýrii, či o bezpečnostní a humanitární situaci v Latinské Americe, v Asii a v Africe.

„Vyjadřuji hluboké znepokojení nad útoky, které se v posledních dnech odehrály a které ohrožují atmosféru vzájemné důvěry a respektu, jež jsou nutné pro obnovu dialogu mezi Izraelci a Palestinci,“ řekl papež.

Zdůraznil, že si přeje, aby mír zavládl v Jeruzalémě a v celé Svaté zemi. Svatá země je termín používaný pro Izrael a historickou Palestinu, tedy pro oblast s velkým významem pro tři světová monoteistická náboženství (judaismus, křesťanství a islám).

Papež se ve svém projevu věnoval i válce na Ukrajině, kde loni v únoru provedlo Rusko plnohodnotnou invazi. František prosil Boha, aby pomohl „milovanému ukrajinskému lidu v cestě k míru“ a aby osvítil „velikonočním světlem ruský lid“. Žádal o útěchu pro zraněné i pro ty, kteří ve válce ztratili své drahé. „Učiň, aby se zajatci mohli vrátit ke svým rodinám ve zdraví a v bezpečí,“ řekl dále František. Mezinárodní společenství pak vyzval, aby se snažilo ukončit válku na Ukrajině i konflikty v dalších zemích.

Překonání mezinárodních krizí

Papež se zmínil i o řadě dalších mezinárodních krizí – od občanské války v Sýrii a v Jemenu přes ničivé zemětřesení v Turecku a v Sýrii až po neklidnou situaci na Haiti, v Myanmaru, Tunisku či Kongu.

Své poselství papež František zahájil obvyklými slovy, „drahé sestry a drazí bratři, Ježíš Kristus vstal z mrtvých“. Věřící a národy vyzval, aby začali mezi sebou budovat větší důvěru. „Pospěšme si s překonáním hranic a nesvárů,“ řekl papež. Vyzval rovzněž k pomoci uprchlíkům a běžencům. Politické představitele vyzval, aby „nebyl diskriminován žádný muž ani žena a aby nebyla pošlapávaná jejich důstojnost“.

Vatikán při poselství Urbi et Orbi (2023)
Zdroj: AP/Gregorio Borgia/ČTK

Ještě před poselstvím Urbi et Orbi se uskutečnila na Svatopetrském náměstí bohoslužba, které se ve slunečném, ale chladném počasí zúčastnilo podle vatikánské policie na 45 tisíc lidí. Po mši papež žehnal věřícím za jízdy v papamobilu. 

František byl minulý týden hospitalizován kvůli zánětu průdušek a z nemocnice byl propuštěn krátce před začátkem velikonočního týdne. V pátek se kvůli chladnému počasí nezúčastnil večerní křížové cesty u Kolosea. Při nedělním projevu předneseném vsedě šestaosmdesátiletý František až na několikeré zakašlání působil sebejistým dojmem.

Papežovo poselství si na náměstí a v okolních ulicích vyslechlo na sto tisíc lidí, dodal vatikánský rozhlas. Náměstí mělo letos bohatou květinovou výzdobu se zhruba pětatřiceti tisíci květinami, včetně patnácti tisíc tulipánů, které Vatikánu darovalo Nizozemsko.