Netanjahu hodlá justiční reformu prosadit. Protestům navzdory

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek večer v televizním vystoupení prohlásil, že hodlá pokračovat v prosazování „zodpovědné justiční reformy“. Na řadě míst v Izraeli lidé opět vyšli demonstrovat proti vládě. Dříve během dne rezervisté izraelské armády protestovali i před domy několika ministrů. Na řadě míst lidé blokovali silnice, policie zatkla několik desítek demonstrantů. Parlament navíc v noci na čtvrtek schválil zákon, který má zabránit tomu, aby nejvyšší soud mohl odvolat premiéra.

„Nemůžeme dopustit, aby jakýkoli spor ohrozil naši společnou budoucnost,“ řekl Netanjahu. „Udělám vše pro uklidnění situace a nastolení soudržnosti,“ dodal. Zpravodajský web The Times of Israel (TOI) píše, že premiér v projevu avizoval, že se do reformy soudnictví silně zapojí, ačkoliv mu to zakazuje dohoda o střetu zájmů. Prosadit legislativu o výběru soudců chce podle listu navzdory námitkám opozice.

Netanjahuův slib přichází den poté, co izraelský parlament schválil zákon, který výslovně blokuje možnost, aby nejvyšší soud nařídil premiérovi volno. Zákon je chápán jako reakce na obavy, že by nejvyšší soud mohl Netanjahua donutit k odstoupení kvůli možnému střetu zájmů, který vzniká prosazováním soudní reformy, zatímco je souzen kvůli obviněním z korupce.

„Dosud jsem měl svázané ruce, nyní se do toho zapojím,“ uvedl Netanjahu podle zpravodajského webu. Premiér podle listu tvrdí, že poslouchá výhrady opozice, ale zároveň oznamuje, že hodlá pokračovat v prosazování legislativy, která dá vládnoucí koalici kontrolu nad jmenováním soudců.

Lídr opozice Lapid po premiérově projevu řekl, že Netanjahu pokračuje v šíření lží. Premiér podle Lapida nad situací ztratil kontrolu a za nitky tahá ministr spravedlnosti Jariv Levin. „Hlas je Netanjahua, ale je to v rukou Levina,“ uvedl Lapid.

Podle lídra opozice premiérův čtvrteční projev jen dokazuje, že o dialog nestojí a ve skutečnosti „blufuje“. V reakci na premiérův projev došlo k obnovení protestů. Policie v Tel Avivu použila proti demonstrantům vodní dělo. 

Další velké protesty jsou plánované na sobotu, což bude již dvanáctý víkend v řadě. „Dnes jsme byli svědky bizarní show rodícího se diktátora, který místo toho, aby zákony zastavil a odložil, spěchá se jmenováním soudců a nepřátelským převzetím nejvyššího soudu,“ uvedli organizátoři v prohlášení. „Jakékoli výzvy k jednání v době, kdy legislativa postupuje, jsou nelegitimní. Musíme se postavit diktatuře,“ doplnili. Protesty podle nich budou ještě intenzivnější.

Protesty před domy činitelů

Už nad ránem se skupina záložníků armády shromáždila u sochy Theodora Herzla, zakladatele sionismu, v přístavu Herzlija v telavivském distriktu, kde rozvinula transparenty s nápisy „Pokud chcete, demokracie zvítězí“ či „Není to sen, je to revoluce“.

Poté se rezervisté shromáždili před domem šéfa ultraortodoxní strany Šas Arjeho Deriho v Jeruzalémě. Deri byl v Netanjahuově vládě ministrem vnitra a zdravotnictví, ale musel skončit po verdiktu nejvyššího soudu, protože byl loni odsouzen kvůli porušování daňových zákonů. Navíc před dvaceti lety dostal trest za braní úplatků ve funkci ministra vnitra a strávil skoro dva roky ve vězení.

Tento týden parlament schválil v prvním čtení změnu zákona, která Derimu umožní se do ministerského úřadu vrátit. Rezervisté přišli demonstrovat také před dům ministra školství Joava Kiše, bývalého armádního pilota, s transparentem „Neopouštějte demokracii“.

Demonstranti i ve čtvrtek chystali blokády u mezinárodního Ben Gurionova letiště, odkud měl Netanjahu letět do Londýna. Premiér ale podle listu The Times of Israel svůj odlet odložil na pátek 4:00 místního času (3:00 středoevropského), do Izraele by se případně vrátil v neděli ráno. V minulých týdnech demonstranti auty blokovali příjezd k letišti ve dnech, kdy Netanjahu odlétal do Říma a do Berlína. Premiér tak na letiště zamířil vrtulníkem.

Policie zatkla desítky lidí

Lidé s izraelskými vlajkami a transparenty s nápisy „Zachraňme demokracii“ vyšli do ulic už ráno mimo jiné v Tel Avivu, kde demonstrují i rodiče s dětmi. Ráno skupina protestujících zapálila pneumatiky v přístavu Ašdod u Tel Avivu, což na čas zastavilo provoz v přístavu.

Podle deníku Haarec stovky lidí blokovaly silnice na severu země mezi Haifou a přístavem Akko a na řadě dalších míst. V Tel Avivu a Haifě policie proti demonstrantům použila vodní děla. Zatčeno bylo po celé zemi nejméně šedesát účastníků protestů, informoval deník Haarec.

Mezi zatčenými je i jedna žena, která při demonstraci nedaleko Ben Gurionova mezinárodního letiště s izraelskou vlajkou klepla do hlavy ministra zemědělství Aviho Dichtera, který nastupoval do auta.

„Důrazně odsuzuji útok levicové aktivistky na ministra Aviho Dichtera a žádám, aby lídři opozice okamžitě zastavili anarchii, násilí a podněcování násilí vůči zvoleným činitelům,“ reagoval na incident premiér Netanjahu. „Žádám, aby policie a prokuratura okamžitě a důrazně zasáhly proti každému, kdo vztáhne ruku na zvolené činitele, než bude příliš pozdě,“ dodal premiér.

Protesty začaly již na přelomu roku

Masové protesty proti koaliční vládě, v níž jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany, se konají od ledna. Vypukly krátce po nástupu kabinetu koncem prosince a zesílily v lednu po předložení návrhu soudní reformy, která vládě dá větší vliv na jmenování soudců a omezí pravomoce nejvyššího soudu.

Už několikrát se protestů účastnilo přes sto tisíc lidí, v polovině března jich bylo zřejmě přes tři sta tisíc. Demonstrace se konají od ledna každou sobotu a několikrát se uskutečnily i ve čtvrtek, kdy organizátoři nazvali manifestace minulý týden Dnem narůstajícího odporu, ty aktuální pojmenovali jako Den paralýzy.