Demonstranti v Moldavsku požadovali rezignaci prozápadní prezidentky i vlády

Události: Protesty v Moldavsku (zdroj: ČT24)

Podporovatelé opoziční proruské strany Šor v neděli v moldavské metropoli Kišiněv protestovali proti prozápadně orientované vládě. Ve městě se odpoledne sešlo několik tisíc lidí, kteří podobně jako při předchozích protestech požadovali okamžitou demisi kabinetu i prezidentky Maii Sanduové. Moldavská policie zároveň pode agentury AP oznámila, že zmařila spiknutí vyvolat v rámci protestu masové nepokoje.

V centru metropole se sešlo okolo 4500 lidí, několika autobusům s protestujícími policie zabránila ve vjezdu do hlavního města. Protest před budovou parlamentu provázely potyčky demonstrantů a bezpečnostních složek. Policie při tom zadržela 54 lidí, včetně 21 nezletilých.

Šéf moldavské policie na tiskové konferenci uvedl, že se jejich agentovi podařilo infiltrovat do skupiny „diverzantů“, mezi kterými byli i ruští občané a kteří výměnou za deset tisíc dolarů (zhruba 222 tisíc korun) měli v Kišiněvě zorganizovat nepokoje s cílem destabilizovat Moldavsko. Zadrženo bylo kvůli tomu sedm osob, dalších pětadvacet z nich policie vyslýchá.

Policisté v neděli také zaznamenali čtyři oznámení o bombách. Jedna z nich měla být umístěna na mezinárodním letišti v metropoli, což policie označila za další pokus o destabilizaci země. Letiště bylo uzavřeno na několik hodin, odpoledne už ale bylo v provozu.

AP připomíná, že představitelé amerických zpravodajských služeb před několika dny varovali, že se aktéři s vazbami na Rusko pokusí využít protesty v Moldavsku k povstání proti vládě. Sanduová v únoru obvinila Rusko, které loni rozpoutalo konflikt na Ukrajině, že chce v Moldavsku provést násilný převrat s využitím opozičních sil. Také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Moskva plánuje v Moldavsku svrhnout demokratické zřízení.