Evropská komise bude blokovat 22 miliard eur z kohezních fondů EU pro Maďarsko

Evropská komise bude blokovat veškerých 22 miliard eur (v přepočtu zhruba 833 miliard korun) z kohezních fondů Evropské unie určených pro Maďarsko. Hodlá v tom pokračovat, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy LGBTQ+ komunity a azylovým systémem. Komise to podle agentury Reuters oznámila ve čtvrtek večer.

Instituce Evropské unie již minulý týden rozhodly o zmrazení 6,3 miliardy eur z těchto fondů pro Maďarsko, dokud vláda premiéra Viktora Orbána nesplní soubor podmínek souvisejících mimo jiné s justicí a bojem proti korupci. Částka dvaadvacet miliard eur představuje peníze, které má Maďarsko z kohezních fondů EU dostat v letech 2021 až 2027.

Peníze mají směřovat mimo jiné do modernizace železnic či na pomoc regionům dotčeným uzavíráním uhelných elektráren. Rozhodnutí zadržet vyplacení peněz bylo učiněno proto, že Evropská komise a Budapešť ve čtvrtek podepsaly dohodu, která stanoví podrobnosti ohledně vynakládání peněz z rozpočtu EU a jedenáct programů spadajících pod kohezní politiku, píše Reuters.

Podle Evropské komise Maďarsko nedodržuje Listinu základních práv EU a peníze nemohou být vyplaceny, dokud maďarská vláda dodržování této listiny nezajistí.

„Budeme s maďarskými úřady dál pracovat na vyřešení této situace,“ uvedla evropská komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová.

Listinu základních práv EU podle Komise porušuje například maďarský zákon zakazující jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do osmnácti let. Maďarská vláda tvrdí, že cílem tohoto zákona je ochrana dětí.