TÉMA

Rozpočet Evropské unie

Evropská komise bude blokovat 22 miliard eur z kohezních fondů EU pro Maďarsko

Evropská komise bude blokovat veškerých 22 miliard eur (v přepočtu zhruba 833 miliard korun) z kohezních fondů Evropské unie určených pro Maďarsko. Hodlá v tom pokračovat, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy LGBTQ+ komunity a azylovým systémem. Komise to podle agentury Reuters oznámila ve čtvrtek večer.
22. 12. 2022|

Státy EU chtějí příští rok Ukrajině půjčit osmnáct miliard eur

Rada Evropské unie v sobotu oznámila dohodu o legislativním balíčku, který umožní poskytnout Ukrajině příští rok půjčku ve výši osmnácti miliard eur (437,5 miliard korun). Rada předloží návrh Evropskému parlamentu k případnému přijetí příští týden. Český ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v tiskové zprávě uvedl, že „díky legislativě, kterou jsme přijali, může Ukrajina počítat s finanční pomocí ze strany EU po celý rok 2023“. Česko Radě EU do konce roku předsedá.
10. 12. 2022|

Česko v pololetí od Evropské unie získalo o 23,5 miliardy korun víc, než zaplatilo

Česká republika v letošním prvním pololetí získala z rozpočtu Evropské unie o 23,5 miliardy korun více, než do něj odvedla. Z celkové sumy takzvané čisté pozice tvoří 7,7 miliardy korun příjmy z Evropského plánu na podporu oživení NextGeneration EU (NGEU). Bez této sumy je rozdíl mezi příjmy z EU a odvody do EU 15,8 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Loni za celý rok takzvaná čistá pozice Česka činila 88,8 miliardy korun.
29. 7. 2022|