Nord Stream 1 stojí a Gazprom se pře se Siemensem, jak opravit údajnou závadu na turbíně

Německá společnost Siemens Energy je podle ruské plynárenské společnosti Gazprom připravena pomoci s opravou zařízení kompresorové stranice odstaveného plynovodu Nord Stream 1. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Německý podnik na to ale zareagoval oznámením, že zatím od Gazpromu žádný pokyn k opravě neobdržel. Gazprom je provozovatelem plynovodu. Premiér Petr Fiala (ODS) ujistil, že i kdyby Rusko dodávky přes Nord Stream 1 neobnovilo, neznamenalo by to, že by domácnosti a firmy v Česku zůstaly bez plynu.

Ruský podnik uvedl, že Siemens Energy se v souladu se smlouvou mezi oběma společnostmi „zapojil do práce“ a je připraven odstranit závadu, kterou je únik oleje na kompresorové stanici Portovaja. Tato závada Gazprom v pátek přiměla k tomu, aby plynovod odstavil na delší dobu, než původně avizoval. Znovu zprovozněn po údržbě měl být Nord Stream 1 v sobotu ráno.

Oprava může být podle Gazpromu provedena pouze na speciálně upraveném pracovišti, které ale není k dispozici. Nord Stream 1 vede po dně Baltského moře do Německa a je hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie.

Německý úřad pro regulaci síťových služeb Bundesnetzagentur oznámil, že za současnou situaci ohledně plynu v Německu se může zaručit. Situace je ale podle něj napjatá a „zhoršení nelze vyloučit“. Prohlášení vyšlo poté, co Gazprom oznámil přerušení provozu plynovodu Nord Stream.

Společnost Siemens Energy dodala pro Nord Stream některá zařízení, ke kterým zajišťuje i servis. Firma v pátek uvedla, že únik oleje nepředstavuje dostatečnou technickou překážku k zastavení toku plynu, protože zařízení je možné utěsnit na místě. Takový úkon je v rámci rutinních oprav, uvedla společnost.

„Bez ohledu na to jsme ale už několikrát upozornili, že v kompresorové stanici Portovaja je dostatek turbín na to, aby Nord Stream 1 fungoval,“ řekl mluvčí Siemens Energy. V prohlášení Bundesnetzagentur také stojí, že „závady, které ruská strana uvádí, nejsou technickým důvodem pro přerušení provozu“ plynovodu.

EU je připravena reagovat na vydírání ze strany Ruska

Eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni v sobotu na ekonomickém fóru v italském Cernobbio řekl, že EU od Ruska očekává, že bude plnit své závazky plynoucí ze smluv. „Pokud bude ale energetické vydírání pokračovat nebo se stupňovat, EU je připravena reagovat,“ prohlásil.

Gazprom avizoval, že v sobotu dodá přes Ukrajinu do Evropské unie 42,7 milionu kubických metrů plynu, což bude mírné zvýšení proti pátečnímu objemu 41,3 milionu metrů krychlových. Zvýšení dodávek ale nedokáže kompenzovat výpadek plynovodu Nord Stream 1.

Fiala: Plyn bude i bez Nord Stream 1

I kdyby Rusko neobnovilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, určitě to nebude znamenat, že by se domácnosti a firmy v Česku ocitly bez plynu, oznámil Fiala. „Toto jenom ukazuje, jak Rusko zneužívá situace, jakou vede ekonomickou válku prostřednictvím energií se státy Evropské unie,“ uvedl Fiala.

Premiér dodal, že politika předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) nechala Česko úplně závislé na ruských energiích a současná vláda dělá kroky k tomu, aby se závislosti co nejdříve zbavila. Tuzemské zásobníky plynu jsou plné z 85 procent a letošní topnou sezonu pomohou pokrýt zásobníky LNG (zkapalněný zemní plyn) terminálu v Nizozemsku. Kapacita plynu LNG terminálu podle premiéra pokryje zhruba třetinu roční spotřeby země.

Podle Fialy nyní nikdo nedokáže posoudit, zda jsou k přerušení provozu plynovodu technické důvody nebo se jedná o taktiku v rámci války ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Evropě.