Ukrajinské obilí zdražuje kvůli blokádám přístavů i ruským útokům na sila

Horizont ČT24: Je to vyhlazovací válka, říká Zelenskyj (zdroj: ČT24)

Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině v posledních dvou týdnech vyhnala ceny obilí rekordně vysoko. Kvůli ruské blokádě ukrajinských přístavů, ale i útokům na sklady je pšenice nejdražší od finanční krize v roce 2008. Pokud se konflikt protáhne, může zdražení obilovin kriticky postihnout hlavně Afriku a Blízký východ, varoval v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Cíle, které si vybírají, znovu dokazují, že válka na Ukrajině je pro Rusy vyhlazovací válkou. Ničí sklady obilí. Zaměřili se na sklady zemědělských podniků,“ upozornil ukrajinský prezident. Okupanti raketou zničili například sklad obilí u města Dnipro. Tuny obilí jako válečnou kořist navíc Rusové zřejmě odvezli v kamionech z Melitopolu na okupovaný Krym.

Zelenskyj se obává ztráty desítek milionů tun obilí hlavně kvůli blokádě přístavů, které jsou hlavní bránou vývozu ukrajinských plodin. Čtyři z nich v pondělí formálně přestaly fungovat, což je pro zemědělce špatná zpráva.

Jedna z pěstitelských firem má stovky tisíc tun úrody v zásobnících a nechce čekat, jestli se stane dalším ruským terčem. „Skladovat můžeme zhruba půlroční úrodu. To znamená, že musíme dvakrát ročně všechna sila vyprázdnit. Jsme závislí na včasném exportu,“ vysvětluje ředitel společnosti Georg Von Nolcken.

Náhradní trasy nabízejí sousední země. Přesun přes vlastní území navrhl i slovenský premiér. „Naše železniční překladiště Dobrá je připravené. Máme dostatečné kapacity i personál, což předseda vlády Eduard Heger nabídl ukrajinskému premiérovi i prezidentovi. Teď čekáme na vyjádření a potřeby ukrajinské strany,“ stojí v tiskovém prohlášení úřadu slovenské vlády.

Zdražení je znát už i v Japonsku

Ukrajina ročně vyveze víc než osmnáct milionů tun pšenice. Je tak pátým největším exportérem, což je o místo výš než Rusko. Ekonomická konkurence se přelila do té válečné a výsledkem je zdražení na trzích a hrozící nedostatek. Podle Kyjeva na to doplatí Evropa, Afrika nebo Asie.

Dopady jsou již znát třeba na druhé straně světa v Japonsku, které se chystá propad rusko-ukrajinského dovozu nahradit odjinud.

V jednom japonském bistru museli poprvé za deset let zdražit tradiční pohankovou polévku. „Dodavatelé (pohanky) udělali vše, co mohli, ale tentokrát je situace tak špatná, že se nelze vyhnout zvýšení cen. Kvůli surovinám budu muset zdražit o deset až patnáct procent,“ vypočítává šéfkuchař Ryju Išihara.