Pekarová Adamová hovořila na Slovensku o prioritách vlády, shodu vidí v jádru

O prioritách nové české vlády hovořila předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou během své návštěvy Bratislavy. Česko a Slovensko má podle šéfky sněmovny shodný postoj mimo jiné k jaderné energii.

Pekarová Adamová uvedla, že s prezidentkou Čaputovou probraly priority nové české vlády i sněmovny. Shodnou se prý v řadě věcí, od oblasti boje s klimatickou změnou po ochranu lidských práv.

Hovořily také o energetice. „Musíme se vypořádat s tím, jak energetický mix v našich zemích uspořádat, aby byl vyhovující i k přírodě, ke klimatu. Se všemi, se kterými jsem o tom hovořila, se shodneme, že jádro je pro nás prioritou. Je to pro nás důležité téma a bude důležité i v rámci předsednictví Evropské unii,“ uvedla předsedkyně sněmovny. 

Čaputová po jednání vyjádřila na sociální síti potěšení v souvislosti s posilujícím poutem mezi Českem a Slovenskem.

Svou návštěvu Pekarová Adamová zahájila v pondělí jednáním s předsedou slovenského parlamentu Borisem Kollárem. Tam se shodli například na tom, že uskupení středoevropských zemí visegrádská čtyřka je užitečné, nesmí ale sloužit k prosazování individuálních zájmů.

„Nejde jen o tradici“

„Naše vztahy jsou velmi vřelé, přátelské a není to jen tradicí, co nás sem na Slovensko jako představitele české vlády, případně parlamentu vždy vede na první zahraničí cestu,“ uvedla šéfka sněmovny.

Pekarová Adamová vyjádřila lítost v reakci na dřívější oznámení prezidenta Miloše Zemana, že nehodlá obnovit schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice.

„Za zahraniční politiku zodpovídá vláda. Určitě je dobrá spolupráce jednotlivých institucí v zájmu nás všech. Mě mrzí, že k ní nebude evidentně docházet ve všech úrovních,“ řekla. Nekomentovala přitom Zemanovy výroky obsahující kritiku jejího vyjádření na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána. Na Facebooku Pekarová Adamová dříve napsala, že Češi už ve volbách vyhnali svého premiéra Andreje Babiše a že pevně doufá, že se to povede i Maďarům.

Brífink Pekarové Adamové po návštěvě Bratislavy (zdroj: ČT24)