Ratifikujte Istanbulskou úmluvu, vyzval europarlament Česko a pět dalších zemí

Evropští poslanci ve čtvrtek v debatě o násilí páchaném na ženách v Evropské unii vyzvali Česko a pět dalších členských zemí, aby neprodleně ratifikovaly Istanbulskou úmluvu, která se zaměřuje na boj s domácím a sexuálním násilím. Mnozí zákonodárci míní, že není třeba čekat, až úmluvu schválí jednotlivé členské státy. Ty by podle nich měly dokument potvrdit na unijní úrovni kvalifikovanou většinou.

„Ráda bych věděla, proč jsou v Evropě země, které ohledně této smlouvy mlčí, a zda se tyto země skutečně hlásí k hodnotám EU,“ tázala se italská europoslankyně Isabella Adinolfiová z Evropské lidové strany. „Vaše výmluvy nejsou udržitelné,“ apelovala na země, které se dosud úmluvou neřídí, francouzská europoslankyně Chrysoula Zacharopoulouvá z parlamentní frakce Obnova Evropy.

Česká republika sice úmluvu podepsala v květnu 2016, ale aby dokument začal platit, musí ho ratifikovat sněmovna a Senát a podepsat prezident. Vedle Česka dokument dosud neratifikovaly Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Lotyšsko a Litva.

Někteří členové Evropského parlamentu v debatě uváděli počty zavražděných žen ročně a podotýkali, že případů násilí na ženách přibylo v době pandemie covidu, kdy byly ženy nuceny trávit více času doma se svými partnery.

Istanbulská úmluva odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Státy se zavazují k uzákonění opatření proti násilným výpadům a k prevenci, ale také k vyčlenění peněz na pomoc obětem i na práci s pachateli.

Babišův kabient jednání o úmluvě odložil

V Česku úmluva vyvolává silné emoce. Podle kritiků, k nimž patří konzervativci či katolická církev, není taková dohoda potřeba a postavila by muže a ženy proti sobě. Podle zastánců by naopak zdůraznila nepřijatelnost násilí a rozšířila prostor pro poskytnutí pomoci obětem. Kabinet Andreje Babiše měl úmluvu kvůli ratifikaci projednávat loni v červenci, jednání však odložil.

Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (ANO) přitom není důvod úmluvu nepodpořit. „Istanbulská úmluva je opředena řadou mýtů, které její odpůrci aktivně přiživují a šíří. S touto masivní dezinformační kampaní je třeba bojovat,“ sdělila Charanzová.

„Velmi podporuji, abychom ratifikovali Istanbulskou úmluvu a abychom aktivněji bojovali proti násilí na ženách,“ řekl k aktuální rozpravě v Evropském parlamentu Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti. Pospíšil také připomněl, že jen malé procento českých žen nahlásí na policii znásilnění. Jedním z důvodů, proč Česko dosud smlouvu neratifikovalo, je podle něj skutečnost, že násilí na ženách v České republice není tak silné společenské téma a část lidí jeho závažnost i snižuje.

Naopak členka Evropského parlamentu Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se domnívá, že Česko Istanbulskou úmluvu nepotřebuje. „Česká republika má fungující zákon proti domácímu násilí. Náš právní řád obsahuje trestné činy tak, jak je vyjmenovává právě Istanbulská úmluva,“ uvedla Šojdrová.

Podobného názoru je i europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „V otázce ženských práv by se Evropský parlament měl soustředit na země, kde ženy rovná práva nemají, nikoliv na ty, které pouze neratifikovaly nějaký formální dokument,“ sdělila Vrecionová.