V hlavním městě Sierry Leone vybuchla cisterna s palivem, zahynulo na sto lidí

V hlavním městě afrického státu Sierra Leone přišlo o život po explozi cisterny s palivem nejméně 99 lidí. Oznámil to náměstek ministra zdravotnictví Amara Jambai. Podle bilance zveřejněné tamními úřady je těžce popáleno 88 lidí.

Foday Musa z jednotky intenzivní péče freetownské nemocnice, jehož citovala agentura AP, řekl, že třicet z popálených nepřežije. Zraněné ve dvou nemocnicích navštívil viceprezident Mohamed Juldeh Jallon.

Dvanáctimetrová cisterna se srazila v pátek pozdě večer s jiným vozidlem na rušné křižovatce ve Freetownu. Na snímcích publikovaných místními médii bylo vidět množství spálených těl.

Prezident Julius Maada Bio, který je na klimatické konferenci ve Skotsku, řekl, že je „zarmoucen tou strašnou ztrátou životů“. Ve svém tweetu uvedl, že vláda udělá vše, aby pomohla rodinám mrtvých.

Videa na sociálních sítích zachycují zuhelnatělá těla, hořící vozy a domy. Agentura Reuters jejich autentičnost nedokázala ověřit. Velitel záchranářů Brima Bureh Sesay událost označil za „strašný incident“.

„Kolují zvěsti, že o život přišlo více než sto lidí,“ napsala na Facebooku už dříve starostka Freetownu Yvonne Akiová-Sawyerrová. Vysvětlila, že výbuch po nehodě si vyžádal oběti mezi těmi, kteří se seběhli nabírat unikající palivo. Rozsah škod na majetku zatím není znám, uvedla starostka a dodala, že na místě je policie a její zástupce, kteří pomáhají lidem z úřadu řízení katastrof.

Přístav Freetown s milionem obyvatel byl v minulých letech dějištěm jiných tragických událostí. V březnu se zranilo při požáru v tamním slumu osmdesát lidí a přes pět tisíc se muselo vystěhovat. V roce 2017 po silných deštích následoval příval bahna, které zaplnilo město. O život přišlo na tisíc lidí a tři tisíce dalších zůstaly bez domova.