Nový rakouský kancléř Schallenberg chce zachovat kurs svého předchůdce Kurze

Nový rakouský kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) před poslanci Národní rady uvedl, že hodlá pokračovat v politickém směřování nastaveném jeho předchůdcem Sebastianem Kurzem (ÖVP). Ten minulý týden odstoupil v důsledku korupční kauzy, dosavadního ministra zahraničí Schallenberga v pondělí jmenoval do funkce prezident Alexander Van der Bellen. Opozice kontinuitu s předchozí vládou zatíženou aférami kritizovala.

Schallenberg na mimořádné schůzi Národní rady zopakoval, že chce úzce spolupracovat s bývalým kancléřem Kurzem, který se mezitím přesunul do pozice šéfa poslaneckého klubu Rakouské lidové strany (ÖVP). Kurz, který diplomata Schallenberga vytáhl do nejvyšších politických pozic, již v pondělí odmítl tvrzení, že bude jakýmsi „stínovým kancléřem“.

Kurz podal demisi v sobotu poté, co ho státní zastupitelství obvinilo kvůli podezření, že v roce 2016 nechal za peníze daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného mínění zfalšované v jeho prospěch, což mělo zajistit postup mladého politika do čela lidové strany i vlády.

Státní zastupitelství vyšetřuje dohromady deset osob kvůli podezření ze zpronevěry, uplácení a úplatnosti. Obviněno je i několik Kurzových nejbližších kolegů, všichni včetně exkancléře obvinění popírají.

Mezi obviněnými jsou i dvě výzkumnice veřejného mínění, z nichž jedna byla v úterý podle deníku Der Standard zadržena. Agentuře APA to potvrdily zdroje z prostředí právních zástupců a vlády. Důvodem zadržení bylo podle médií nebezpečí zahlazování stop, obviněná podle listu Der Standard krátce před domovní prohlídkou z 6. října promazala pevný disk svého počítače. Protikorupční státní zastupitelství (WKStA) informace zatím nepotvrdilo.

Schallenberg zachová restriktivní migrační politiku, chce proevropskou vládu

Ve svém projevu nový kancléř Schallenberg uvedl, že zachová dosavadní restriktivní politiku v otázce migrace. Kurz v čele vlády odmítal přijímání nových běženců a prosazoval, aby země i Evropská unie místo toho pomáhaly regionu jejich původu.

Prioritou Schallenbergova kabinetu bude „ekologicko-sociální“ daňová reforma, jejíž součástí podle plánů Kurzovy vlády měla být takzvaná uhlíková daň. Korupční aféru svého předchůdce nezmínil a nezveřejnil ani žádné plány svého kabinetu pro boj s korupcí. 

Schallenberg dále uvedl, že jeho vláda bude proevropská. Ještě tento týden vyrazí do Bruselu, kde by se měl sejít s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Kurz opakovaně poutal pozornost kritickými vyjádřeními na adresu Evropské unie.

Šéfka SPÖ: Kdo slepě následuje, nemůže vést

Opozice v čele se sociálními demokraty (SPÖ) při rozpravě žádala, aby se Schallenberg jasně odstřihl od „mocenského aparátu svého předchůdce“. „Kdo slepě následuje, nemůže vést,“ uvedla šéfka SPÖ Pamela Rendiová-Wagnerová. Podle ní to vypadá, že v Rakousku povládne i nadále „Kurzův systém“.

Narážela tím patrně na způsob vládnutí, který poodhalily zveřejněné exkancléřovy chatové zprávy. Kurz v nich zastává místy opačné názory, než které sděloval navenek, provádí cynické zákulisní dohody a podle agentury DPA se dopouští zneužívání moci.

„Vy jste si koupil stranu a provedl jste puč uvnitř strany… Zajímala vás pouze moc,“ řekla na adresu bývalého kancléře šéfka liberální strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová. Samotný Kurz se úterní debaty neúčastnil. V Národní radě by měl působit od čtvrtka.