Laschet a Söder pozvali Zelené a FDP k jednání o „perspektivním projektu“

Šéfové Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťansko-sociální unie (CSU) Armin Laschet a Markus Söder dopisem pozvali Zelené a svobodné demokraty (FDP) k jednáním o společné německé vládní koalici. CDU a její bavorská sestra CSU tvoří na spolkové úrovni unii CDU/CSU, která v nedělních volbách skončila druhá za sociální demokracií (SPD). Se Zelenými a FDP chce vytvořit vládu také sociálnědemokratický kandidát na kancléře Olaf Scholz.

Laschet, který unii vedl do voleb jako kancléřský kandidát, společně s bavorským premiérem Söderem napsali dopisy šéfovi FDP Christianu Lindnerovi a spolupředsedům Zelených Annaleně Baerbockové a Robertu Habeckovi. V dopisech jim vedle pozvánky k jednáním pogratulovali k volebnímu úspěchu, neboť obě strany si proti volbám v roce 2017 polepšily.

Koalice Zelených, FDP a CDU/CSU (známá podle stranických barev též jako Jamajka) by podle mínění Lascheta a Södera mohla být „perspektivním politickým projektem“, který Německo nejen „zmodernizuje a učiní udržitelnějším“, ale také „obsáhne celou šíři společnosti“.

Söder a Laschet také v dopise zdůraznili, že Německo potřebuje udržitelnost ve všech směrech, ať už v oblasti klimatické, tak finanční. „Neseme zodpovědnost za příští generace. A tato zodpovědnost by měla být zdůrazňována víc než dosud,“ dodali představitelé unie podle deníku Die Welt.

Zároveň však dali najevo, že SPD se po spolkových volbách stala nejsilnější stranou, navzdory tomu podle nich nemá výsadní právo pro skládání vlády.

SPD nemá „plán B“

Generální tajemník FDP Volker Wissing mezitím sdělil, že liberálové budou s konzervativní unií jednat tuto sobotu a že v neděli je v plánu rozhovor s SPD. Baerbocková zase řekla, že Zelené unie pozvala na jednání v příštím týdnu.

Na podporu Zelených a liberálů sází i SPD, jejíž generální tajemník Lars Klingbeil ve středu řekl, že strana nemá žádný plán B. Reagoval tím na dotaz novinářů, zda sociální demokraté budou vyjednávat o možném pokračování stávající velké koalice s unií CDU/CSU. „Jsou tři strany, které vyhrály,“ řekl Klingbeil. Jako jediní z voleb vzešli posíleni Zelení, liberálové a sociální demokraté. „Z nich ukováme koalici vítězů,“ dodal.