Česko pomůže Řecku s hašením. Dva lidé tam zemřeli, oheň zabíjel i v Itálii

Události ČT: Rozsáhlé lesní požáry v Řecku a Turecku (zdroj: ČT24)

V souvislosti s lesními požáry, které zasáhly okolí Atén, zemřeli dva lidé. Informovala o tom agentura AFP. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí poté, co se opět rozhořel les asi dvacet kilometrů severně od města. Plameny, které měli hasiči ve čtvrtek ráno pod kontrolou, rozfoukal silný západní vítr a k jejich síle přispěly i teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Česko vyšle na pomoc konvoj 15 vozidel a 36 hasičů, jeden vrtulník už hasí v sousední Albánii. Dva mrtvé hlásí Itálie. Také turecké úřady evakuovaly dalších šest vesnic poblíž města Milas v turisticky oblíbené provincii Mugla na jihozápadě země. Obavy vzbudil lesní požár nedaleko uhelné elektrárny.

V nemocnici zemřel zraněný muž, na kterého kvůli požáru spadl sloup s elektrickým vedením. Ve městě Kryoneri, kde zuří silné požáry, nalezli v bezvědomí průmyslníka a předsedu aténské obchodní komory Konstantinose Michalose. Záchranářům se ho už nepodařilo oživit. Při požárech, které vypukly minulý týden, se zranilo nejméně osmnáct lidí, většina z nich se nadýchala kouře.

Civilní ochrana v pátek odpoledne uvedla, že za celý den hasiči bojovali s 154 lesními požáry, z nichž 64 bylo večer stále aktivních. Úřady evakuovaly několik vesnic poblíž severně od Atén, včetně střediska pro žadatele o azyl. Oheň zranil nejméně devět hasičů a zničil desítky domů.

Plameny, které znovu nabraly na síle ve čtvrtek odpoledne, se do pátečního rána prohnaly asi dvacet kilometrů dlouhou lesní oblastí k dálnici, jež spojuje řeckou metropoli se severem země. Úřady na silnici zastavily dopravu a hasiči se pokusili vytvořit bariéry, aby požár nezasáhl město Marathón. „Oheň překonal přehradu v Marathónu a šíří se dál,“ uvedl šéf civilní ochrany Nikos Chardalias.

Ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias uvedl, že u Atén bylo zraněno nejméně devět hasičů, z nich jsou dva na jednotce intenzivní péče.

Do Řecka začíná plynout zahraniční pomoc. V rámci programu civilní obrany Evropské unie už do země dorazila letadla z Kypru, dnes a o víkendu by měly přijet další hasičské jednotky z Francie, Rumunska, Švédska a Švýcarska. V sobotu vyrazí z Česka do Řecka konvoj 15 vozidel a 36 hasičů, uvedl český hasičský sbor.

Požáry v Evropě
Zdroj: ČT24

Oheň až k hladině moře

Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia. Pobřežní stráž spustila masivní záchrannou operaci. Od čtvrtečního večera z pláží evakuovala 631 lidí. Plameny od úterka spálily rozsáhlé oblasti na severu ostrova, na několika místech už dosahují k hladině moře. V tamním zdravotním středisku je s popáleninami nejméně jedenáct hasičů. Podle Chardaliase dosáhl požár na ostrově „nebezpečných rozměrů“.

Nadále hoří také část Peloponéského poloostrova, kde hasiči před plameny zachránili starověkou Olympii. Na jihu bylo od čtvrtka evakuováno téměř šedesát vesnic.

Za uplynulých 24 hodin se podle hasičů rozhořelo 86 nových požárů. Pět největších ale hoří už několik dní, na jejich uhašení pracuje přes tisíc hasičů, stovky dobrovolníků a téměř dvacet letadel a helikoptér. Nebe je zbarvené do žluta desítky kilometrů od nejbližších plamenů, v některých místech padá popel.

V rámci programu civilní obrany Evropské unie už do Řecka dorazila letadla z Kypru, v pátek a o víkendu by měly přijet další hasičské jednotky z Francie, Rumunska, Švédska a Švýcarska.

„Naší prioritou je ochrana lidských životů, za kterou následuje ochrana majetku, životního prostředí a kritické infrastruktury. Naneštěstí nám současné okolnosti zabraňují dosáhnout všech těchto cílů ve stejnou chvíli,“ uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Předseda vlády v televizním projevu dodal, že za nepříznivým počasím stojí klimatické změny.

Silný vítr a vysoké teploty mají pokračovat i v několika následujících dnech, uvedli meteorologové.

Požár severně od Atén zachvátil průmyslovou zónu. Oheň v místě způsobil exploze (zdroj: EBU/ČTK)

Itálie s Turecko

V italském regionu Kalábrie na jihu země zemřeli muž a žena, když se snažili chránit před ohněm svůj olivový háj, uvedla agentura ANSA. Velký počet požárů zaznamenává od minulého týdne Sicílie, kde regionální vláda dnes vyhlásila krizový stav.

Tureckým hasičům se teprve ve čtvrtek podařilo dostat pod kontrolu plameny, které pronikly do areálu uhelné elektrárny u města Milas. Požárníci nyní dělají vše pro to, aby nezačalo hořet i v dalším zařízení na výrobu elektřiny. Do oblasti dorazili hasiči ze známého turistického letoviska Marmaris, kterým se podařilo uhasit tamní požáry.

V provincii Mugla letos shořelo 55 tisíc hektarů půdy, což je dvojnásobně víc než za celý loňský rok v celém Turecku. Během požárů, které pokračují desátým dnem, zemřelo nejméně osm lidí. Stovky dalších utrpěly zranění a zhruba 36 tisíc lidí bylo evakuováno. Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu 196 lesních požárů, dalších dvanáct stále hoří. Denní teploty přesahují 40 stupňů Celsia a k šíření ohňů přispívá i silný vítr.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že jde o nejhorší požáry, jaké země zažila. Erdogan čelí silné kritice opozice kvůli pomalé reakci a nedostatečné připravenosti na podobné přírodní katastrofy. Turecku chybí hlavně letadla a helikoptéry, které by bylo možné využít k boji s plameny. Na místo už proto dorazily stroje z Ruska, Španělska, Ukrajiny, Chorvatska, Íránu a Ázerbájdžánu.

Oficiální data ukázala, že úřady utratily pouhý zlomek z rozpočtu určeného na prevenci lesních požárů. Turecká lesní správa uvedla, že v první polovině roku utratila méně než dvě procenta z dvou set milionů lir (asi pět set milionů korun). Podle opozičních politiků Erdoganův kabinet schválně přehlížel předvídatelné nebezpečí.