Pandemie ve světě: Začaly platit covidpasy. WHO varuje před deltou, Polsko láká k očkování loterií

V Evropě začaly platit takzvané covidpasy, které až na výjimky zaručují cestu přes hranice bez dodatečných omezení. WHO varuje, že příznivý trend v Evropě se obrátil a šíření koronaviru už týden opět zrychluje. Evropská léková agentura zas konstatovala, že dvě dávky očkování zřejmě chrání před variantou delta. Polsko se veřejnost snaží k očkování motivovat – vláda pro vakcinované odstartovala loterii.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci začaly vydávat a uznávat všechny unijní země, ale i Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Jedinou výjimkou je Irsko, které zdůvodnilo svůj odklad spuštění systému technickými problémy.

Většina zemí včetně Česka se do systému zapojila již v rámci zkušebního provozu v průběhu června. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové úřady ke čtvrtku vytvořily již přes 200 milionů certifikátů.

Šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge ale ve čtvrtek varoval před rizikem další vlny pandemie. „Evropský region zasáhne další vlna, pokud nezůstaneme disciplinovaní,“ prohlásil. Vyzval politiky i obyvatele jednotlivých zemí, aby k věci přistupovali zodpovědně.

K certifikátům mohou kvůli deltě přibýt karanténa či test

Obavy dle Klugeho budí zejména nakažlivá varianta delta. Na starém kontinentu se s ní potýkají především Británie a Portugalsko, postupně se ale šíří i do dalších zemí včetně Česka. Němečtí hygienici v pondělí odhadovali, že tento kmen je zodpovědný již za polovinu potvrzených případů nákazy.

Během minulého týdne počty nově nakažených stouply o deset procent, důvodem jsou stále častější kontakty mezi lidmi, cestování, společenské akce a rozvolňování opatření, konstatoval Kluge.

I proto musejí majitelé covidových certifikátů počítat s tím, že pokud budou cestovat z regionu s rizikovým vývojem, mohou po nich úřady jiného státu chtít například karanténu či dodatečný test. Pokud bude chtít nějaký stát zavést výjimečná opatření, musí o tom dotčené země informovat nejméně dva dny předem.

Například Německo očekává, že ještě tento měsíc bude varianta delta stát za čtyřmi pětinami případů covidu-19. Jelikož výskyt nakažlivého kmene předpokládá Berlín tak vysoký, mohl by zmírnit karanténní požadavky vůči lidem, kteří přijíždějí kupříkladu z Británie nebo Portugalska, jakmile bude jisté, že očkovaní jsou chráněni. Ministr zdravotnictví Jens Spahn vyzval neočkované občany, aby se nechávali alespoň testovat. „Je na nás, jestli delta dostane šanci,“ zdůraznil s tím, že země má více možností než před rokem.

Evropská léková agentura ve čtvrtek avizovala, že absolvování obou dávek očkování zřejmě před nakažlivou deltou chrání. „V současné době se zdá, že čtyři vakcíny schválené v Evropské unii chrání před všemi variantami kolujícími v Evropě, včetně varianty delta,“ nechal se slyšet Marco Cavaleri, který je v agentuře zodpovědný za strategii očkování.

Populaci k očkování motivuje sousední Polsko. Ve čtvrtek v zemi odstartovala speciální loterie, jíž se mohou účastnit pouze očkovaní lidé, trvat má do září. Během prvních hodin se podle kanceláře premiéra zaregistrovalo přes 200 tisíc lidí.

Poláci mohou každý den získat dvě stě nebo pět set zlotých, jednou týdně padesát tisíc zlotých nebo elektrickou koloběžku. V měsíčním slosování je ve hře sto tisíc zlotých (přes 560 tisíc korun) či osobní automobil. Ve finále půjde o vůz nebo milion zlotých. Dohromady se podle polských médií rozdělí ceny v hodnotě 22,7 milionů zlotých, v přepočtu přes 127 milionů korun.

„Pokud nedosáhneme dostatečné úrovně proočkovanosti, budeme muset počítat se čtvrtou vlnou covidu-19, a v důsledku nelze vyloučit žádné situace, včetně lockdownu,“ zdůvodňoval minulý týden loterii šéf kanceláře premiéra Michal Dworczyk.

Japonsko zvažuje prodloužit opatření v dějišti olympiády

Rakousko po 15 měsících platnosti zrušilo varování před cestami do zahraničí platné pro celý svět. Kromě toho se zmírnila pravidla pro cesty do alpské republiky tak, že například z většiny mimoevropských zemí lze přicestovat s dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu-19. Na černé listině zůstávají země, kde se hojně vyskytují nakažlivější varianty, mimo jiné Brazílie, Británie, Jihoafrická republika či Indie.

Částečný lockdown v metropoli Tunis vyhlásilo kvůli šíření pandemie Tunisko. V zemi přibývá denně přes pět tisíc infikovaných. Tunis do poloviny července zakazuje pořádat oslavy, sportovní i kulturní akce či účastnit se společných modliteb. Platí rovněž zákaz nočního vycházení a restaurace nebo kavárny mohou přijímat zákazníky pouze na terasách.

Plný lockdown je platný ve vnitrozemských provinciích Bedža, Siljána, Zaghván a Kajruván. Platit má do 11. července a armáda už na některých místech musela zakročit proti porušování pokynů. Nemocnice v těchto místech už nejsou schopné přijímat další pacienty.

Prodloužení koronavirových opatření o další dva týdny zvažuje Japonsko v Tokiu, dějišti blížících se olympijských her, a třech sousedních prefekturách. V metropoli totiž necelý měsíc před začátkem Her opět stoupají počty nakažených. V úvahu podle Reuters přichází i úplné obnovení nouzového stavu. Rozhodnutí by mělo padnout do týdne.

Naproti tomu Turecko od čtvrtka ruší téměř všechna zbývající opatření, včetně nočního zákazu vycházení či omezení cestování mezi regiony. Bez kapacitních omezení se otevírají kina, kavárny i restaurace. Ankara to zdůvodňuje zlepšením epidemické situace a rychlejším tempem očkování.

Potíže s očkováním má Venezuela. Země, která se už řadu let zmítá v hluboké ekonomické krizi, by mohla získat vakcíny zdarma z programu Covax pro chudší země. Systém ale vychází z ekonomických údajů Světové banky, jíž Caracas naposledy poskytl data za rok 2014 – tedy v době před krizí, během níž se tamní hospodářství propadlo o více než dvě třetiny. Venezuela kvůli problémům s očkováním už několik dní využívá kubánské vakcíny, které zatím neposvětil ani kubánský regulátor.