V Botswaně zřejmě vytěžili třetí největší diamant na světě

Diamant s 1098 karáty, který byl začátkem měsíce nalezen v Botswaně, je zřejmě třetí největší, jaký kdy byl vytěžen. Informovala o tom společnost Debswana založená botswanskou vládou a firmou De Beers, jež se specializuje na těžbu diamantů a obchodování s nimi.

Dosud největším diamantem planety je Cullinan s 3106 karáty, který byl nalezen v roce 1905 v Jižní Africe. Před šesti lety společnost Lucara Diamond v Botswaně vytěžila 1109karátový diamant nazvaný Lesedi La Rona. Nově objevený diamant už zástupci společnosti Debswana Diamond Company předvedli botswanskému prezidentovi Mokgweetsimu Masisimu, jméno klenot dosud nedostal.

Botswanský ministr pro nerostné suroviny Lefoko Moagi řekl, že drahokam s délkou 73 milimetrů, šířkou 52 milimetrů a silný 27 milimetrů nemohl být nalezen v příhodnější dobu; vláda totiž získává od Debswany až osmdesát procent příjmů z prodeje diamantů prostřednictvím dividend, poplatků a daní, a obchod s klenoty negativně poznamenala pandemie koronaviru.  

Produkce i poptávka kvůli pandemii klesla

Objem produkce společnosti Debswana se v loňském roce propadl o 29 procent na 16,6 milionu karátů a prodej se snížil o 30 procent na 2,1 miliardy dolarů (44,6 miliardy korun). Agentura Reuters píše, že pandemie covidu-19 negativně ovlivnila produkci i poptávku.

Pro letošní rok Debswana plánuje vytěžit 23 milionů karátů. Počítá s tím, že globální trh s diamanty se znovu oživí díky uvolnění restrikcí v cestování a znovuotevření klenotnictví.