První kolo moldavských voleb vyhrála proevropská kandidátka Sanduová

V prvním kole moldavských prezidentských voleb překvapivě zvítězila proevropská kandidátka Maia Sanduová nad proruským prezidentem Igorem Dodonem. Vyplývá to podle agentury AFP z téměř úplných oficiálních výsledků nedělního hlasování. Předchozí částečné výsledky připisovaly dílčí vítězství stávající hlavě státu. Sanduová a Dodon se utkají v rozhodujícím druhém kole voleb 15. listopadu.

Po sečtení více než 99 procent hlasů je patrné, že bývalou premiérku Sanduovou v přímé volbě hlavy státu podpořilo 35,77 procenta hlasujících občanů, zatímco pro Dodona hlasovalo 32,87 procenta voličů.

Podle agentury APA mnozí voliči nedorazili kvůli strachu z nákazy koronavirem, který se v poslední době v zemi rychle šíří. Velký zájem o hlasování byl mezi Moldavany, kteří žijí v zahraničí. 

Opozice obvinila úřady z volebních podvodů, podle ní do Moldavska směřovaly autobusy s voliči ze separatistického Podněstří. Sanduová, někdejší ekonomka Světové banky, která se do druhého kola voleb dostala i před čtyřmi lety, tak vyzvala k rezignaci ministra vnitra a šéfa ústřední volební komise.

Rusko, nebo Evropa? Síly jsou vyrovnané

Moldavskem v minulých letech otřásly politické krize i kauza finančních podvodů, při kterých se z tamního bankovního systému ztratila jedna miliarda dolarů (skoro 24 miliard korun). Na politické scéně se střídají představitelé usilující o sbližování s Ruskem a ti, kteří naopak prosazují těsnější vztahy s Evropskou unií. Ani jedna strana však nedokáže získat jasnou podporu velké většiny obyvatel.

Dodon zastává funkci prezidenta od roku 2016 a slibuje, že bude pokračovat v podle něj výhodné spolupráci s Ruskem. V zemi, kde většina lidí mluví moldavsky, prosazuje také povinnou výuku ruštiny. Současnému prezidentovi otevřeně vyjádřil podporu jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Sanduová naopak slibuje sbližování země s Evropskou unií a vytvoření pracovních míst, což má zastavit hromadný odchod obyvatel do zahraničí.