Itálie má přes třicet tisíc obětí, EK chce nechat vnější hranice Unie zavřené do poloviny června

Události: Vývoj pandemie koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)

Itálie se stala třetí zemí světa, kde počet obětí koronaviru přesáhl třicet tisíc, Velká Británie eviduje téměř o sto více obětí než ve čtvrtek. Evropská komise navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic EU o měsíc do 15. června. Šestý den po sobě přesáhl počet nových případů nákazy koronavirem v Rusku deset tisíc, podobný počet nových pacientů hlásí druhý den po sobě Brazílie. Organizace spojených národů varovala v souvislosti s pandemií před „tsunami nenávisti“.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Počet obětí nákazy koronavirem celosvětově dosáhl téměř 270 tisíc, vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse. Nejzasaženější zemí zůstávají USA, v Evropě tři čtvrtiny obětí hlásí čtyři země – Británie, Itálie, Španělsko a Francie. Na celém světě je více než 3,8 milionu případů nákazy.
  • Itálie se stala třetí zemí světa, kde počet obětí koronaviru přesáhl třicet tisíc.
  • Evropská komise navrhla prodloužit uzavření vnějších hranic EU o měsíc do 15. června.
  • Šestý den po sobě přesáhl počet nových případů nákazy koronavirem v Rusku deset tisíc. Podobný počet nových pacientů hlásí druhý den po sobě Brazílie.
  • OSN varovala v souvislosti s pandemií před „tsunami nenávisti“ a před tím, že by pandemie mohla způsobit „množství hladomorů“.
  • Hongkong, americký stát Kalifornie a Srbsko se v pátek přidávají k zemím, které začínají postupně uvolňovat restrikce přijaté kvůli šířící se nákaze koronavirem. 

Nákaza koronavirem se už po celém světě prokázala u více než 3,8 milionu lidí a nemoci covid-19 je oficiálně připisováno přes 270 tisíc úmrtí. Evropské země podle francouzského deníku Le Monde už hlásí více než 150 tisíc obětí.

Italská opozice chce odvolat ministra kvůli propuštění mafiánů do domácího vězení

V Itálii zemřelo za poslední den 243 lidí nakažených koronavirem. Jde o nižší počet než o den dříve, kdy úřady ohlásily 274 nových obětí. V celkovém součtu se nicméně Itálie stala třetí zemí světa, kde počet mrtvých přesáhl třicet tisíc. Více mrtvých hlásí již jen USA a Velká Británie.

Celkový počet nakažených v zemi vzrostl o 1327 na víc než 217 tisíc, což je třetí nejvyšší počet za Spojenými státy a Španělskem. Přes 99 tisíc lidí se dosud v Itálii z covidu-19 uzdravilo.

Italská opozice žádá odvolání ministra spravedlnosti Alfonsa Bonafedeho, který se stal terčem kritiky kvůli přesunu 376 významných mafiánských bossů z věznic do domácího vězení. Úřady to odůvodňují tvrzením, že za mřížemi by se mohli nakazit koronavirem. Bonafede přitom již dříve uvedl, že rozhodnutí propustit mafiány nepřijala vláda, a vyzval k přehodnocení pravidel pro propouštění podobných vězňů do domácího vězení.

Ve Velké Británii vzrostl za poslední den počet obětí koronaviru o 626. To je takřka o sto více než ve čtvrtek, kdy úřady oznámily 539 úmrtí. Celkem už v zemi na komplikace spojené s nemocí covid-19 zemřelo přes 31 tisíc lidí.

EK chce prodloužit zavření hranic o měsíc

Evropská komise navrhla ponechat vnější hranice Evropské unie zavřené až do 15. června. Sníží to podle ní riziko opětovného šíření koronaviru. Dosavadní omezení mělo platit do příštího pátku.

Je přitom na jednotlivých členských zemích na vnější hranici Unie, jak k prodloužení zákazu přistoupí. K dosavadnímu opatření se připojily všechny schengenské země včetně Česka, další čtyři státy Unie (Chorvatsko, Bulharsko, Rumunsko a Kypr) a přidružené státy Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Island.

Zákaz platí pro všechny cesty, které úřady nevyhodnotí jako nezbytné. Omezení se nevztahuje na cizince s dlouhodobým pobytem v EU, rodinné příslušníky občanů unijních zemí či diplomaty.

Výjimku mají i lékaři, zdravotní sestry, pečovatelé či výzkumní pracovníci. Přes vnější hranice EU mohou jezdit také řidiči přepravující zboží.

USA stále na vrcholu pandemie

Ve Spojených státech zemřelo za posledních 24 hodin na následky nákazy koronavirem dalších 2448 lidí. Nemocných za poslední den přibylo přes dvacet sedm tisíc. Koronavirus se prokázal u více než 1,25 milionu Američanů a počet zemřelých přesáhl 75 a půl tisíce.

Počet hospitalizovaných po nákaze koronavirem ve státě New York klesl na šestitýdenní minimum. Americký prezident Donald Trump odhaduje, že celkový počet obětí v USA bude 95 tisíc.

Spojené státy zůstávají zdaleka nejvíce zasaženou zemí na světě, denní počet obětí neklesl pod hranici tisíc od začátku dubna. Poté, co tamní úřady zaznamenaly přes 3100 obětí nákazy za den v půlce dubna, se země stále nachází na vrcholu pandemie – denní počty nově nakažených a zemřelých výrazně nestoupají, ale ani neklesají.

Navzdory této bilanci je Amerika podle Trumpa připravena pomoci každé zemi v boji s koronavirem. Během telefonického hovoru s Vladimirem Putinem nabídl Rusku zásilku zdravotnického zařízení. „Máme dostatek ventilátorů, a tak jsem jim je nabídl, pokud by je potřebovali. Rádi bychom jim je včas poslali,“ uvedl. 

Trump také v rozhovoru s televizní stanicí Fox News prohlásil, že si nemyslí, že Čína vypustila koronavirus do světa úmyslně. V posledních dnech přitom na Čínu tvrdě útočil s tvrzením, že tamní vláda nese za rozsah pandemie zodpovědnost. Tvrdí také, že Peking klame ohledně svých údajů nově nakažených, jichž denně oznamuje v posledních týdnech jednotky až desítky.

Ve Spojených státech v dubnu zaniklo rekordních 20,5 milionu pracovních míst. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 14,7 procenta z březnových 4,4 procenta a dostala se tak na nejvyšší úroveň od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Vyplývá to z údajů amerického ministerstva práce, které odrážejí negativní dopady koronaviru.

Rusko: Šestý den v řadě víc než deset tisíc nových nakažených

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Rusku v uplynulých 24 hodinách stoupl o 10 699, celkem tak země zaznamenala už 187 859 infikovaných. Je to už šestý den v řadě, kdy má Rusko nárůst více než deset tisíc nově nemocných. S koronavirem za uplynulý den v zemi zemřelo podle oficiálních údajů dalších 98 lidí, mrtvých tak už je 1723.

Proti rekordní čtvrteční bilanci počet nakažených mírně klesl. Úřady tehdy informovaly o víc než jedenácti tisících nově nakažených. Mírně ale narostl počet mrtvých, který naposledy činil 88. 

V Brazílii se za poslední den prokázal koronavirus u dalších 9888 lidí. Země tak oznámila již dva dny po sobě přírůstek počtu nakažených kolem deseti tisíc, do té doby nejvyšší údaj přitom jen mírně přesahoval sedm tisíc. Komplikacím spojeným s covidem-19 v zemi podlehlo dalších 610 lidí, celkem Brazílie eviduje již 9164 zemřelých.

Ministr financí Paulo Guedes řekl, že je situace vážná. Doteď podle něj mají lidé „peníze v ruce“, ale „za 30 dní se může stát, že na regálech (v obchodech) začnou chybět věci, že bude výroba neorganizovaná a že vstoupíme do systému nejen zhroucené ekonomiky, ale také společenského rozkladu“, řekl s odkazem na ochranná opatření, která přijala řada států v Brazílii.

Rakousko asi otevře hranice s Německem do léta

Hranice mezi Rakouskem a Německem se nejspíš otevřou ještě před začátkem léta, řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Ministr vnitra Karl Nehammer v rozhovoru s listem Salzburger Nachrichten uvedl, že vláda o brzkém otevření hranic jedná i s Českem, Švýcarskem a Slovenskem, žádný konkrétní termín však podle něj zatím ve výhledu není.

V Rakousku klesl počet aktivně nemocných o dalších 121 na 1324. Dohromady bylo v zemi dosud evidováno přes přes patnáct a půl tisíce nakažených a 614 úmrtí lidí s covidem-19.

V Německu zemřelo za posledních 24 hodin dalších 147 lidí, více než o den dříve. Nákaza se tam nově potvrdila u 1209 osob, což představuje lehký pokles oproti čtvrtečním číslům. Vyplývá to z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI), který eviduje pozitivní test na koronavirus od začátku pandemie již u 167 300 Němců, z nichž celkem 7266 zemřelo.

RKI však varuje, že skutečné počty nakažených jsou velice pravděpodobně vyšší, než udávají oficiální statistiky, stejně jako ve všech dalších státech. Z nákazy se podle odhadů zotavilo již 139 tisíc Němců.

Ve Španělsku za poslední den přibylo 229 zemřelých po nákaze koronavirem, je to mírně více než ve čtvrtek, kdy bylo úmrtí 213. Ještě před měsícem, na vrcholu epidemie, umíralo v zemi denně až čtyřikrát více lidí, nejvíce úmrtí Španělsko zaznamenalo 2. dubna, a to 920. Nákazu testy potvrdily u dalších 1410 osob, takže nárůst byl vyšší než předchozí den.

Celkem už se ve 47milionové zemi koronavirem infikovalo téměř 223 tisíc lidí, přes 26 tisís z nich zemřelo. Vyléčených je víc než 131 tisíc.

Guterres varuje před „tsunami nenávisti“

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval mezinárodní společenství, aby vynaložilo veškeré úsilí na vymýcení projevů nenávisti. Zdůraznil přitom, že pandemie způsobená koronavirem stále rozpoutává „tsunami nenávisti a xenofobie, osočování a vyvolávání strachu“, informovala agentura AP.

Guterres poznamenal, že v on-line prostředí i v ulicích se zvedla vlna proticizineckých nálad. Šíří se také podle něj antisemitské konspirační teorie a v souvislosti s covidem-19 se stávají terčem útoků i muslimové. Migranti a uprchlíci byli podle Guterrese označováni za zdroj viru a byla jim upírána práva na zdravotní péči.

Generální tajemník uvedl, že na sociálních sítích se začaly šířit „odsouzeníhodné“ příspěvky, které naznačují, že starší lidé, které virus nejvíce ohrožuje, jsou také nejvíce postradatelní. Zároveň se podle něj terčem nenávistných projevů stávají „novináři, oznamovatelé, zdravotníci, humanitární pracovníci a ochránci lidských práv, kteří pouze dělají svou práci“.

Guterres v této věci žádá o pomoc politické lídry, vzdělávací instituce i správce sociálních sítí, na kterých se šíří nespočet nepravdivých tvrzení o covidu-19.

OSN také varovala, že by pandemie koronaviru mohla způsobit „množství hladomorů“. Vyzvala proto k navýšení pomoci v boji s nákazou pro nejzranitelnější země světa ze dvou miliard dolarů na 6,7 miliardy dolarů.

Hongkong, Kalifornie a Srbsko rozvolňují opatření

Hongkong, americký stát Kalifornie a Srbsko se v pátek přidají k zemím, které začínají postupně uvolňovat restrikce přijaté kvůli šířící se nákaze koronavirem.

V Kalifornii, která registruje přes šedesát tisíc nakažených a je pátým nejhůře zasaženým státem USA, se po šesti týdnech mají otevřít například obchody s oblečením, sportovním zbožím, knihkupectví či květinářství. V Srbsku, kde parlament ve středu odhlasoval ukončení nouzového stavu, se otevřou nákupní centra. V Hongkongu se mají otevřít například také restaurace, bary, kina či kosmetická studia.

Austrálie a Japonsko uvolňování vyhlíží

Třífázový plán rušení ochranných opatření oznámil australský premiér Scott Morrison s tím, že by se život v zemi měl vrátit k normálu do července. Jasný časový harmonogram, podle nějž by se mělo postupovat, však zatím neuvedl. Australské státy a teritoria se místo toho mají samy rozhodnout, jak rychle chtějí restrikce rušit.

V první fázi by se měly otevřít školy a malé kavárny a restaurace, shromáždit se bude moci maximálně deset lidí. V další fázi bude povoleno setkání až 20 lidí a otevřou se kina či galerie. Poslední fáze předpokládá možnost až 100 lidí na jednom místě, otevřou se kluby a hospody a obnoví se doprava mezi jednotlivými státy. Zahraniční cesty však podle premiéra v blízké době dovoleny nebudou.

Austrálie zavedla přísná restriktivní opatření už v březnu. V současné chvíli registruje tato pětadvacetimilionová země asi 6900 nakažených a necelou stovku zemřelých s covidem-19.

V Japonsku řada prefektur již několik dní v řadě nezaznamenala žádné nové případy koronaviru. Zrušení stavu nouze pro tyto oblasti je proto na dohled, řekl ministr hospodářství Jasutoši Nišimura. Dodal však, že by chtěl nadále v zemi omezovat společenské kontakty o osmdesát procent.

Japonsko tento týden prodloužilo celostátní stav nouze do konce května. Již tehdy však činitelé uvedli, že situaci znovu zhodnotí v polovině měsíce a opatření uvolní tam, kde to dovolí vývoj pandemie. Japonsko se 126 miliony obyvatel zaznamenalo téměř 15 500 případů koronaviru, z nichž zemřelo 577 osob.

Jižní Korea prověřuje možné nové ohnisko nákazy

Zdravotnické úřady v Jižní Koreji se v posledních dnech soustředí na možné nové ohnisko nákazy, kterým se nejspíš stalo několik nočních klubů v metropoli Soulu. V zemi přibývalo v poslední době denně vždy jen několik nových případů infekce, mezi návštěvníky klubů ve čtvrti Itewon se ale podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) objevilo nejméně 15 nakažených. Země registruje necelých 11 tisíc lidí s nemocí covid-19.

Infikovaných nyní stále přibývá v Singapuru, který je s téměř 22 tisíc případy jednou z nejhůře postižených asijských zemí. Za poslední den tam přibylo 768 nakažených.

V pevninské Číně se podle oficiálních údajů prokázal za uplynulý den koronavirus jen u jediného člověka, o den dříve to byli dva. Následkům nákazy nikdo další nepodlehl, tvrdí místní úřady. Peking nyní eviduje od začátku pandemie celkem 82 886 případů koronaviru, oficiální počet zemřelých činí 4633.