V New Yorku do týdne nebudou k dispozici ventilátory, Madridu dochází místa na JIP

Události: koronavirová krize ve světě (zdroj: ČT24)

Slovensko proplatí větší část mezd zaměstnanců a podpoří také živnostníky. Nizozemsko stahuje z nemocnic statisíce vadných respirátorů z Číny. Kritická situace je ve Španělsku, v Madridu docházejí volná místa na jednotkách intenzivní péče. Ve světě je teď nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem ve Spojených státech, nejzasaženější oblastí je stát New York. Starosta Bill de Blasio varoval, že do týdne dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uspořádal v Minsku hokejový turnaj s tím, že tento sport je nejlepší medicínou.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Slovensko proplatí 80 procent platu zaměstnanců firem, které musely kvůli pandemii povinně zavřít provozovny, a podpoří  také živnostníky. Podle ministra financí to stát přijde na miliardu eur měsíčně.
  • Nizozemsko stahuje z nemocnic zhruba 600 tisíc vadných respirátorů, které objednalo z Číny.
  • Kritická situace je ve Španělsku, v Madridu docházejí volná místa na jednotkách intenzivní péče.
  • Starosta New Yorku Bill de Blasio varoval, že do týdne dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů. Problémy se zásobami hlásí i další velké americké městské aglomerace.

Slovenská vláda proplatí 80 procent mzdy pracovníků firem, které kvůli koronaviru povinně uzavřely své provozy. Kabinet také podpoří živnostníky a nabídne záruky, aby banky poskytovaly úvěry, oznámil premiér Igor Matovič.

Přímá finanční pomoc firmám a zaměstnancům dosáhne podle ministra financí asi miliardy eur měsíčně, tedy procenta HDP a dotkne se osmi set tisíc zaměstnanců a přibližně dvou set tisíc živnostníků. Podle ministra sociálních věcí Milana Krajniaka jde o největší pomoc na udržení pracovních míst v dějinách Slovenska.

Vadné čínské respirátory v Nizozemsku

Nizozemsko ze svých nemocnic stahuje zhruba 600 tisíc vadných respirátorů, které do země dodala Čína. Ochranné prostředky nesplňují požadavky na kvalitu, podle testů netěsní nebo mají nefunkční filtry. Respirátorů třídy FFP2 si Nizozemsko od Číny zakoupilo celkově přes 1,3 milionu.

Nizozemské ministerstvo zdravotnictví pojalo podezření až poté, co už bylo 600 tisíc respirátorů rozesláno do nemocnic, dodávku následujících resort pozdržel. „Také druhý test prokázal, že respirátory neodpovídají požadavkům na kvalitu. Rozhodli jsme se, že žádné z této dodávky nebudeme používat,“ avizovalo nizozemské ministerstvo.

Testy podle něj prokázaly, že respirátory FFP2 obličej nechrání dostatečně či mají poškozené membrány ve filtrech.

Zdravotní systém by v Německu mohl čelit podobnému tlaku jako v Itálii

Šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler v rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung varoval, že zdravotní systém by v Německu mohl čelit podobnému tlaku jako v Itálii, pokud šíření koronaviru nabere na intenzitě. „Nemůžeme vyloučit, že budeme mít víc pacientů než plicních ventilátorů,“ upozornil. Italský úřad pro civilní ochranu tento týden označil nedostatek ventilátorů a ochranných pomůcek za největší problém italského zdravotního systému.

Německo má ve srovnání s jinými zeměmi stále nízký poměr počtu úmrtí k počtu potvrzených nakažených. „Je to primárně tím, že testujeme tak mnoho lidí,“ řekl Wieler. Upozornil, že kvůli vysokému počtu testů figuruje v německých statistikách řada mladých lidí, kteří mají pouze mírné symptomy. 

Potíž se čekají také v německém automobilovém průmyslu, kde hrozí zánik více než sta tisíc pracovních míst, odhaduje expert na automobilový průmysl Ferdinand Dudenhöffer. V sousední zemi zaměstnává výroba součástek a automobilů zhruba 830 tisíc lidí, závislá je na tomto průmyslu také řada českých podniků. 

V Rakousku už druhý den po době zaznamenali nejmírnější vzestup počtu nakažených koronavirem od začátku epidemie. Ve Švýcarsku se počet nakažených od soboty zvýšil o 8,5 procenta. 

Ve Španělsku už nákaze podlehlo přes 6500 lidí. V Madridu podle úřadů docházejí volná místa na jednotkách intenzivní péče, přičemž analytici upozorňují, že španělské zdravotnictví zřejmě bude ve srovnání s jinými evropskými zeměmi zvládat koronavirovou krizi o něco hůře. Souvisí to podle nich s řadou úsporných opatření přijatých po roce 2011, kvůli nimž například ubylo nemocničních lůžek a přibylo lékařů a ošetřovatelů pracujících na částečný úvazek, napsal server Politico. 

Starosta New Yorku varuje, že dojdou zásoby nejkritičtějších zdravotnických pomůcek

Stát New York je nejvíce zasaženým místem v USA. „Karanténa nebude nutná. Podrobnosti o opatřeních zveřejní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC),“ napsal Trump v noci na neděli na Twitteru.

CDC vzápětí vyzvalo obyvatele zmíněných států, aby dva týdny necestovali. Výzva se netýká zaměstnanců odvětví, která jsou klíčová pro fungování infrastruktury, tedy například zdravotníků, řidičů kamionů či pracovníků finančních služeb.

Starosta velkoměsta Bill de Blasio v neděli varoval, že do týdne dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů.

Agentura Reuters mezitím informovala, že do New Yorku v neděli dorazilo z Číny letadlo plné zdravotnického materiálu. Mělo by jít o první z několika zásilek, jejichž doručení v příštích 30 dnech zorganizoval Bílý dům. V letadle jsou rukavice, ochranné obleky a masky pro nákazou těžce postižené státy New York, New Jersey a Connecticut.

Problémy se zásobami hlásí i další velké americké městské aglomerace. Zatímco v New Yorku mají podle starosty zásoby do 5. dubna, v New Orleans zřejmě dojdou ventilátory o den dřív. Guvernér Louisiany pak uvedl, že zatím neví, kdy získají z federálních zásob vůbec nějaké zásoby. Louisiana se pokusila objednat asi 12 tisíc ventilátorů od nejrůznějších firem, zatím jich ale obdržela jen 192, uvedl guvernér John Bel Edwards v televizi CBS. 

Britský premiér vyzývá v dopise občany, aby se zdržovali doma

Britský premiér Boris Johnson, který se sám koronavirem nakazil a tráví čas v izolaci v Downing Street, vyzval v dopise občany, aby zůstali doma, a pomohli tak zabránit dalšímu šíření koronaviru. List bude rozeslán do všech domácností v Británii, informovala agentura Reuters.

„Víme, že se situace ještě bude zhoršovat, než se obrátí k lepšímu,“ stojí podle Reuters v dopise, který zamíří do 30 milionů domácností. „Podnikáme ale patřičné přípravy, a čím víc budeme dodržovat pravidla, tím méně životů bude ztraceno a tím dřív se bude moci život vrátit k normálu,“ píše Johnson podle prohlášení premiérské kanceláře v korespondenci.

Děkuje také všem, kteří pracují pro státní zdravotnický systém NHS a jejichž úsilí je podle něj inspirativní. „Do služeb NHS se navíc vracejí tisíce lékařů a sester v důchodu a nejzranitelnějším občanům pomáhají tisíce dobrovolníků,“ dodává. 

Moskva zavádí zákaz, Lukašenko žádný virus nevidí

Moskevský starosta Sergej Sobjanin oznámil, že rozšiřuje domácí izolaci ze seniorů starších 65 let na všechny obyvatele ruské metropole. Od pondělka tak budou miliony Moskvanů smět z domu či bytu jen v nezbytných případech: kvůli vyhledání naléhavé pomoci, nákupu v nejbližším obchodě či lékárně, anebo kvůli cestě do práce, pokud je to nutné. Od pondělí prezident Vladimir Putin v snaze omezit šíření koronaviru vyhlásil nepracovní týden. 

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uspořádal v Minsku hokejový amatérský turnaj. Chtěl ukázat, že koronavirus není hrozba. Bělorusko je také jedinou zemí v Evropě, kde se stále hraje nejvyšší hokejová i fotbalová liga.

„Je tady nějaký virus? Žádný nevidím. Tady to je jako lednička. Sport, zejména hokej, je nejlepší antivirovou medicínou,“ řekl podle agentury DPA Lukašenko, jehož tým turnaj vyhrál. Na fotografiích bylo vidět, že diváci jsou na tribunách blízko sebe a nemají žádné roušky. V sobotu bylo v zemi 85 potvrzených případů nákazy.

Koronavirus se nevyhnul ani Vatikánu

Britský list The Guardian s odvoláním na vatikánského mluvčího informoval, že ve Vatikánu mělo pozitivní test na koronavirus šest lidí, papež a jeho nejbližší ale mezi nimi nejsou. Test byl proveden celkem 170 lidem, jedním z nakažených je i italský duchovní, který žije ve stejné vatikánské rezidenci jako papež František, uvedl mluvčí Matteo Bruni ve svém prohlášení.

„Mohu potvrdit, že ani Svatý otec, ani jeho nejbližší mezi těmi, kdo byli pozitivní, nejsou,“ uvedl Bruni. Testy nákazu prokázaly u další osoby, která byla v kontaktu s nakaženým duchovním. Tato osoba nicméně nežije v papežské rezidenci. 

Žena kanadského premiéra se z nákazy koronavirem vyléčila

Manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua se už z nemoci COVID-19, kterou způsobuje koronavirus, vyléčila. Sophie Grégoireová Trudeauová to oznámila v sobotu místního času (v noci na neděli SELČ) s tím, že jí to potvrdil její lékař. Dodala, že se již cítí mnohem lépe.

Úřad kanadského premiéra 12. března informoval, že Trudeauova žena měla pozitivní test na koronavirus. Testovat se nechala, když onemocněla po návratu z návštěvy Londýna. Premiér s rodinou byli od té doby v izolaci. U Trudeaua a jeho tří dětí se příznaky nákazy neprojevily. 

Nejlidnatější kanadská provincie Ontario v sobotu vyhlásila zákaz shromažďování pěti a více lidí s výjimkou pohřbů, kam jich smí deset.