Japonský soud poslal na smrt vraha z ústavu pro duševně choré. Zabil 19 lidí

V Japonsku odsoudili k trestu smrti muže, který v roce 2016 pozabíjel 19 duševně postižených lidí. Bývalý zaměstnanec ústavu vtrhl do budovy s nožem a útočil na handicapované. Poté se šel udat na policejní stanici. Ještě před svým činem žádal v dopise politiky o povolení k likvidaci postižených. Jednalo se o nejhorší masovou vraždu v poválečné historii země.

Hromadná vražda se odehrála v červenci 2016 ve městě Sagamihara, asi čtyřicet kilometrů jihozápadně od metropole Tokia. Satoši Uemacu se do budovy ústavu dostal rozbitým oknem a své oběti během čtyřiceti minut usmrtil ve spánku. Dalších 24 klientů a dva členy personálu ústavu zranil. Později se sám vzdal policii.

Třicetiletého Uemacua nyní čeká smrt oběšením, uvedla agentura AP. Muž se k činu už dříve přiznal a zdůraznil, že ničeho nelituje.

„Důsledný a promyšlený čin“

Proces se zaměřoval zejména na psychický stav pachatele v době spáchání zločinu. Soudce Kijoši Aonuma odmítl žádost obhajoby, aby byl muž osvobozen v souvislosti s tím, že byl v době spáchání činu nepříčetný kvůli předávkování marihuanou.

„Útoky byly předem promyšlené a obžalovaný jednal velmi důsledně, aby dosáhl svého cíle,“ citovala japonská televizní stanice NHK soudce Aonumu. „Zločin, při kterém usmrtil 19 lidí, byl extrémně zrůdný a způsobil škody, které se nedají srovnávat s žádnými jinými případy,“ dodal soudce.

Podle obžaloby byly motivem činu pachatelovy předsudky spojené i s prací v daném ústavu, nemělo to souvislost s užíváním marihuany. Jak obžaloba dodala, Uemacu byl příčetný a měl by nést odpovědnost za své činy.

Útočník chtěl po vládě povolení zabíjet

V ústavu pro duševně choré muž pracoval od roku 2012. Nedlouho před vraždou byl propuštěn a proti své vůli hospitalizován poté, co se pokusil doručit předsedovi dolní komory japonského parlamentu ručně psaný dopis, v němž nabízel, že zlikviduje stovky postižených, pokud to vláda povolí.

Podobné útoky jsou v Japonsku vzácné kromě jiného proto, že tato země má velmi přísné zákony a téměř žádný civilista nemá přístup ke zbrani.

Roku 1995 zaútočila náboženská sekta Óm šinrikjó v tokijském metru sarinem. Zemřelo tehdy 13 lidí a přiotrávilo se více než pět tisíc lidí. V roce 2001 ubodal bývalý vrátný ve škole osm dětí. Muž trpěl duševní poruchou. V roce 2008 najel muž nákladním autem do obchodního centra v Tokiu, poté vystoupil a ubodal sedm lidí.

Tresty smrti jsou v Japonsku vykonávány v tajnosti. Vězni se většinou o tom, že bude trest vykonán, dozví až daný den ráno. Japonsko od roku 2007 začalo postupně zveřejňovat jména osob, u kterých byl vykonán trest smrti, i detaily jejich zločinů, stále jde ale jen o omezené informace.