Japonec chtěl zbavit svět postižených, dvě desítky jich ubodal

Japonsko se vzpamatovává z nejhoršího vražedného útoku v moderní historii (zdroj: ČT24)

Nejméně 19 mrtvých a dvě desítky zraněných – taková je tragická bilance útoku v zařízení pro duševně choré ve městě Sagamihara západně od Tokia. Bývalý zaměstnanec vtrhl do budovy s nožem a útočil na handicapované. Poté se šel udat na policejní stanici. Podle místního tisku uvedl, že chce nechat postižené „zmizet“.

Podobné útoky jsou v Japonsku velmi vzácné, jde o nejhorší masakr za poslední desítky let. Zatčeným je 26letý bývalý zaměstnanec zařízení Satoši Uemacu. V únoru napsal šéfovi parlamentu dopis, v němž nabízel, že zabije stovky handicapovaných, pokud mu to vláda dovolí. Dva týdny byl kvůli tomu hospitalizován, poté byl ale propuštěn – podle lékařů se jeho stav zlepšil.

Personál zařízení ve městě Sagamihara zavolal na policii v půl třetí ráno a oznámil, že v objektu se pohybuje muž s nožem. Podle místních médií rozbil okno, aby pronikl dovnitř, poté začal bezhlavě bodat osoby uvnitř.

Japonci jsou v šoku, je to mimořádná událost, svého druhu nejhorší od druhé světové války. Lidé to budou ale brát s klidem, jako přírodní katastrofu.
Tomáš Dub
velvyslanec ČR v Japonsku
Útok nožem v Japonsku
Zdroj: Kyodo/Reuters

Později se útočník sám vzdal. Podle některých zdrojů přišel na policii a oznámil: „Udělal jsem to“. V zařízení bylo v době činu asi 160 lidí, obětem je mezi 19 a 70 lety a jsou mezi nimi muži i ženy.

V Japonsku platí přísné zbraňové zákony. Podle BBC jde o nejhorší masovou vraždu v zemi od konce druhé světové války. Žádná spojitost s terorismem zatím nebyla zjištěna.

Roku 1995 zaútočila náboženská sekta Óm šinrikjó v tokijském metru sarinem. Zemřelo tehdy 13 lidí a přiotrávilo se více než 5000 lidí.

V roce 2001 ubodal ve stejný den, jako byl dnešní útok, bývalý vrátný ve škole osm dětí. Muž trpěl duševní poruchou. V roce 2008 najel muž nákladním autem do obchodního centra v Tokiu, poté vystoupil a ubodal sedm lidí.