Španělsko je ve stavu nouze, vláda zakázala lidem až na výjimky vycházet. Tisíce nových případů za den hlásí Itálie

Španělská vláda vyhlásila v sobotu večer dekretem kvůli epidemii koronaviru nouzový stav a zakázala občanům od pondělí vycházet. Výjimkou je cesta do práce, k lékaři či za nákupem potravin.  V Itálii potvrdili skoro 3500 nových případů za pouhý den; Itálie a Německo objednávají tisíce plicních ventilátorů. Velká Británie chystá zákaz větších akcí, v Londýně se nakazil i novorozenec. Ve Vietnamu onemocněl jeden český občan. Francie a Izrael o půlnoci uzavřou obchody a restaurace. Test na nákazu koronavirem pro jistotu podstoupil i americký prezident Donald Trump.

Ve Španělsku zemřelo na nákazu koronavirem 190 lidí, pacientů jsou tisíce. Mezi nakaženými je i manželka premiéra Pedra Sáncheze Begoňa Gómezová.

Premiér Sánchez v sobotu večer vyhlásil nouzový stav, platit má 15 dní a může být prodloužen. Premiér zdůraznil, že veškeré pravomoci na celém území státu nyní přebírá ústřední vláda v Madridu.

Ve snaze zabránit šíření viru se uzavřou restaurace, kavárny, bary, kina a další zábavní podniky. Z obchodů budou moci zůstat otevřené jen ty, které prodávají základní potřeby, jako jsou obchody s potravinami či drogerie, lékárny, trafiky nebo čerpací stanice. 

S platností od pondělních osmi hodin ráno SEČ vstoupí v platnost rovněž omezení pohybu obyvatel. Lidé budou moci ze svých domovů vycházet, jen aby si nakoupili potraviny či léky nebo aby šli do práce a z práce. Budou moci také navštívit lékaře a navštívit blízké, kteří budou potřebovat jejich péči. Na dodržování opatření bude dohlížet armáda. 

Oblastí nejvíce zasaženou koronavirem je Madrid s okolím, kde je asi tři tisíce nemocných. Od neděle tam mají být zavřeny všechny obchody kromě těch, které prodávají základní zboží.

Starosta jihošpanělské Sevilly se rozhodl kvůli koronaviru zrušit velikonoční procesí. „Musím oznámit nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem byl ve svém pětiletém působení ve funkci starosty nucen učinit. Totiž zrušit velikonoční procesí 2020,“ napsal starosta Juan Espadas Cejas na Twitteru.

Mimořádná opatření po celém světě

Nákaza koronavirem se zatím potvrdila u více než sto čtyřiceti pěti tisíc lidí na světě, vyplývá z údajů na speciálním webu badatelů z americké Johns Hopkins University. 

Stav nouze na celém území USA vyhlásil v pátek americký prezident Donald Trump. V sobotu šéf Bílého domu oznámil, že se pro jistotu nechal otestovat na koronavirus, výsledky podle něj zatím nejsou, ale jeho tělesná teplota je prý zcela normální. Nemoci COVID-19 podlehlo v USA už 50 lidí, přes dva tisíce jich je nakažených.

Spojené státy rozšíří zákaz letů z Evropy také na Velkou Británii a Irsko, tedy země, které nejsou součástí schengenského prostoru volného pohybu osob. Opatření by mělo začít platit v pondělí.

Také čím dál více evropských zemí včetně Česka zavádí mimořádná opatření. Britská vláda aktuálně připravuje zákaz akcí s účastí velkého počtu lidí, což by se pravděpodobně dotklo i tenisového turnaje ve Wimbledonu, uvádí BBC. Stanice ITV spekuluje o povinné čtyřměsíční izolaci pro občany starší 70 let. 

V Polsku zemřel v pátek večer druhý člověk, infikovaných je nyní celkem 84. Počet pacientů se zvýšil také v Maďarsku. Mezi aktuálně 25 infikovanými je 15 Maďarů, devět Íránců a jeden Brit.

Itálie a Německo objednávají tisíce plicních ventilátorů

K nejpřísnějším krokům zatím přistoupila italská vláda. V zemi znovu prudce stoupl počet nakažených, a to na 21 157 z pátečních 17 660, což je skoro 3500 nově potvrzených případů za jediný den. Zemřelo 1441 lidí, v pátek to bylo 1266, uvedla agentura Reuters s odkazem na italského činitele.

Itálie a také Německo proto masově objednávají podle agentury Reuters plicní ventilátory. Ty jsou životně důležité pro pacienty s koronavirem, kterým se v plicích vytváří tekutina a kterým tyto přístroje pomáhají s dýcháním.

Těžce zasažená Itálie žádá 5 tisíc ventilátorů a dalšího nezbytného zdravotnického zařízení. Podle šéfa švýcarské firmy Hamilton Medical Andrease Wielanda má Řím zřejmě méně než čtvrtinu potřebných dýchacích přístrojů. Hamilton Medical je největším světovým výrobcem plicních ventilátorů.

Zájem hlásí také německý výrobce zdravotnických zařízení Drägerwerk. U něj si berlínská vláda objednala 10 tisíc ventilátorů na intenzivní respirační péči. Je to největší objednávka v dějinách firmy a rovná se její celoroční produkci.

Francie a Izrael uzavřou kavárny a obchody

Francie uzavře od sobotní půlnoci kavárny, restaurace a obchody, s výjimkou těch se zbožím běžné potřeby. Večer, tedy jen několik hodin předem, to oznámil premiér Édouard Philippe. Občany přitom vyzval, aby omezili pohyb a pokud možno pracovali z domova. Nedělní první kolo komunálních voleb se podle premiéra uskuteční. 

Výjimku ze zákazu podle premiéra dostanou jen místa, která jsou nezbytná „pro život země“. Jsou jimi hlavně obchody s potravinami, lékárny, banky, trafiky nebo čerpací stanice. Otevřené zůstanou i kostely, mešity a další modlitebny, konání bohoslužeb je ale zakázáno. Ve Francii na nemoc z koronaviru zemřelo už 91 lidí,  celkem se v zemi nakazilo téměř 4500 lidí.

K podobnému opatření od neděle přistoupí také Izrael. Uzavřou se kavárny, restaurace a zábavní podniky. Fungovat budou pouze životně důležité služby: otevřené zůstanou lékárny, supermarkety a banky. Zaměstnanci nemají chodit do zaměstnání, pokud to nebude nutné.

Pokud to izraelská vláda schválí, budou k izolaci lidí přenášejících virus použity nástroje pro sledování teroristů, oznámil premiér Benjamin Netanjahu.

Hranice uzavírá i Ukrajina či Rusko

Ukrajina od 17. března úplně přeruší letecké spojení s ostatními státy, oznámil v pátek předseda parlamentu Dmytro Razumkov podle agentury Interfax-Ukrajina. Opatření by podle něj mělo platit dva týdny, tedy do konce března. „Doufám, že to nebudeme muset prodloužit,“ dodal.

Stalo se tak poté, co země zaznamenala první úmrtí zapříčiněné koronavirem. Rada národní bezpečnosti a obrany pak rozhodla, že země za dva dny uzavře pro cizince své hranice, a to přinejmenším na dva týdny.

Razumkov v televizi objasnil, že Ukrajinci se mohou během této doby do vlasti vracet. „Děláme teď vše pro to, abychom přechody vybavili testy pro lidi s příznaky onemocnění,“ řekl.

„Po dvou týdnech, podle vývoje situace, rada národní bezpečnosti a obrany přijme další rozhodnutí,“ uvedl po jednání rady její tajemník Oleksij Danilov, jehož citovala agentura Interfax-Ukrajina.

Také Rusko začíná zintenzivňovat prevenci proti šíření nákazy novým koronavirem. Od neděle se chystá uzavřít hranice s Polskem a Norskem a členové horní komory parlamentu mají zákaz cestovat do zahraničí. V zemi se od pátku zvýšil počet nakažených z 34 na 45, informovala agentura TASS.

Nejzasaženější zemí Blízkého východu zůstává Írán, kde počty nakažených rychle stoupají. V islámské republice je podle čerstvé bilance novým koronavirem nakaženo více než 12 700 lidí, tedy o 1300 víc než v pátek. Zemřelo 611 lidí, v pátek jich bylo 514.

Katar přestává od neděle vydávat víza po příletu, Spojené arabské emiráty podle televize Al-Arabíja pozastaví vydávání víz od úterý.

Sýrie kvůli koronaviru odložila parlamentní volby, které se měly uskutečnit 13. dubna. Podle agentury Reuters se hlasování uskuteční 20. května. Země také uzavřela školy a zrušila většinu veřejných akcí, i když oficiálně neohlásila žádný případ nákazy novým koronavirem. Opozice ale tvrdí, že vláda nákazu v populaci tají.

První nemocný Čech v zahraničí

Ve Vietnamu, který hlásí pět nových pacientů včetně Čecha, je už 53 nakažených. Mezi nově oznámenými případy je rovněž jeden Brit, ostatní jsou Vietnamci, informovala agentura Reuters.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že Čech je v lékařské péči v Ho Či Minově Městě. „Je to první případ našeho občana, který má mimo republiku pozitivní nález,“ uvedl ministr. České velvyslanectví již muže kontaktovalo, pracovníci mu poskytují pomoc s tlumočením. Muž se ve Vietnamu podle informací Černínského paláce dobrovolně přihlásil na testy, protože vykazoval některé symptomy nakažení koronavirem.

Už v lednu byl ve vietnamském městě Danang hospitalizován český občan s podezřením na nákazu koronavirem. Koncem ledna byl však z nemocnice propuštěn. Petříček tehdy řekl, že testy byly negativní. 

Vietnam nově nebude povolovat vstup lidem, kteří pobývali v minulých dvou týdnech v zemích schengenského prostoru a ve Velké Británii. Země také přerušuje vydávání víz cizincům po jejich příjezdu do země. Opatření se vydávají na 30 dní a jsou podobná těm, která vyhlásil například Hongkong, Kambodža a Turecko.

UDÁLOSTI: Přehled sobotních informací o pandemii koronaviru v Česku a zahraničí (zdroj: ČT24)

V Číně epidemie zmírňuje tempo

Počet nově nakažených v pevninské Číně, tedy bez autonomního Hongkongu a Macaa, oproti čtvrtku v pátek vzrostl o tři (na jedenáct případů), počet obětí pak o šest lidí (na třináct). Všechna páteční úmrtí zaznamenala nejhůře zasažená provincie Chu-pej, deset z nich přitom pocházelo z města Wu-chan, odkud virus zřejmě pochází. Počet lidí, kteří v pevninské Číně od vypuknutí epidemie viru podlehli, tím vystoupal na 3189 z celkem 80 824 infikovaných.

Aktuální statistiky ale potvrzují, že epidemie v pevninské Číně v posledních dnech pomalu polevuje. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek prohlásila, že ohnisko nákazy se přesunulo z Číny do Evropy.

Jižní Korea k sobotě zaznamenala 8086 nakažených novým typem koronaviru. Nákaza se tam za pátek potvrdila u 107 nových pacientů, což je o tři méně než předchozí den, uvedly místní zdravotnické úřady. Podle agentury Reuters se tím potvrzuje mírný sestupný trend z posledních dní. V zemi se rovněž druhý den po sobě vyléčilo víc pacientů, než se jich nově nakazilo.

Lékaři v pátek propustili z nemocnic 204 lidí. Díky tomu podle Reuters rostou naděje, že je v druhé nejhůře zasažené asijské zemi epidemie pomalu na ústupu. Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, tam podlehlo již přes 70 lidí.

Z nových případů se jich 62 objevilo ve městě Tegy, jež hlásí nejvíc nakažených v celé zemi. Provincie Kjonggi zaznamenala 15 infikovaných, zbylých 13 pak metropole Soul.