Na severovýchodě Sýrie zůstávají stovky amerických vojáků. Podle kritiků je to pro boj s IS málo

Události ČT: Zůstává v Sýrii dost amerických vojáků? (zdroj: ČT24)

Zhruba pět stovek vojáků nechávají Spojené státy na severovýchodě Sýrie. Společně s kurdsko-arabskými Syrskými demokratickými silami (SDF) mají pokračovat v potírání teroristů z organizace Islámský stát (IS). Jejich mise není časově omezena, v USA ale sílí kritika, podle které je momentálně boj s islámskými radikály naprosto nedostatečný.

Podle prezidenta Donalda Trumpa uklidňují američtí vojáci rozbouřenou situaci na severovýchodě Sýrie a nedovolí radikálním islamistům znovu získat ztracenou moc a sílu.

Američtí experti však varují, že nebezpečí v podobě takzvaného Islámského státu sice zrovna není vidět, je ale neustále přítomné. „Mluvíme o třiceti tisících bojovníků IS a al-Káidy, kteří jsou stále v Sýrii a Iráku,“ upozorňuje Seth Jones, bezpečnostní analytik z think tanku Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Proti IS se nikomu bojovat nechce

Vlajky teroristické organizace ze syrských měst zmizely a mnozí její bojovníci se ukryli v odlehlých pouštních oblastech. Podle původních plánů je měly pronásledovat hlavně kurdské milice. Ty ale po oznámeném stažení Američanů začaly bojovat s tureckými silami a nikdo jiný se do čela tažení proti islamistům nepostavil.

„Nevidíme žádnou vůli syrského režimu, Ruska a Íránu pustit se do těchto těžkých bojů. To dává Islámskému státu prostor pro přeskupení,“ varuje odborník na mezinárodní bezpečnost Brian Katz.

Ruská armáda ale jinak prostor uvolněný Američany zabírá. Slibem ochrany a rozdáváním humanitární pomoci se snaží získat na svoji stranu místní obyvatele.

Trump čelí kvůli postupu v Sýrii kritice

Právě kvůli oznámení odchodu ze Sýrie míří na prezidenta Trumpa v Kongresu neustále kritika. Nejen opoziční politici mu vyčítají, že Spojené státy přišly v regionu o velkou část vlivu, kterou navíc přenechaly tradičnímu rivalovi, tedy Moskvě.

Kvůli Sýrii také došlo k zatím nejvážnějšímu rozkolu mezi vysoce postavenými republikány a prezidentem. Právě ti ho donutili, aby pokračoval v tažení proti bojovníkům IS. „Jsou to náboženští nacisté. Ti se nedají změnit. Není možné s nimi vyjednávat. Musí být zničeni,“ uvedl na adresu teroristů z IS republikánský senátor Lindsey Graham.

Zákonodárci demokratické a republikánské strany, kteří se kvůli impeachmentu prezidenta jinak na ničem neshodnou, začali v této věci spolupracovat. Společně tlačili na prezidenta, aby americké síly do boje s IS vrátil.