Papež František: Ve vztazích a konfliktech vládne temnota, Kristovo světlo je ale jasnější

Události: Papežské Urbi et orbi (zdroj: ČT24)

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval k ukončení konfliktů zejména v zemích Blízkého východu. Zmínil Sýrii, Irák, Jemen, Libanon, Svatou zemi, ale i některé africké státy. Připomněl také humanitární krizi ve Venezuele či nedořešený konflikt na Ukrajině a jako mnohokrát předtím se stavěl na obranu uprchlíků.

„V osobních, rodinných a společenských vztazích vládne temnota, Kristovo světlo je ale jasnější. V ekonomických, geopolitických a ekologických konfliktech vládne temnota, Kristovo světlo je ale pořád jasnější,“ uvedla hlava katolické církve v poselství proneseném z balkonu Svatopetrské baziliky. Před ní se na náměstí shromáždily tisíce věřících. Změna k lepšímu musí podle papeže začít v srdci každého z nás.

Jako už mnohokrát dříve se František i tentokrát postavil na obranu uprchlíků. „Nespravedlnost je nutí vydávat se přes pouště a přes moře, která se stávají jejich hřbitovem. Nespravedlnost je nutí podstupovat různé formy zneužívání, zotročování a mučení v nelidských detenčních táborech. Nespravedlnost je vyhání z míst, kde by mohli mít naději na důstojný život, ale místo toho narážejí na zdi lhostejnosti,“ řekl.

Papežovo poselství Městu a světu v roce 2019 (zdroj: ČT24)

Papež také připomněl křesťany pronásledované ozbrojenými skupinami v afrických zemích, jako je Burkina Faso, Mali, Niger a Nigérie. „Na tomto kontinentě sužovaném násilím, přírodními katastrofami a zdravotními krizemi bych chtěl poskytnout útěchu všem těm, kteří jsou pronásledováni kvůli své náboženské víře, především pak misionářům a uneseným věřícím,“ prohlásil pontifex.

Z Blízkého východu papež konkrétně jmenoval obyvatele Sýrie, „kteří stále nevidí konec  násilností, jež poslední desetiletí trápí jejich zemi“. Agentura AFP připomněla, že v Sýrii armáda syrského prezidenta Bašára Asada, podporovaná ruským letectvem, zintenzivnila v posledních dnech bombardování oblastí ovládaných radikály a dalšími povstalci na severozápadě země. Papež vyzval i k ukončení hospodářské a politické krize v Libanonu, sociálního napětí v Iráku a těžké humanitární krize v Jemenu.

Ještě před tím vyzval papež spolu s arcibiskupem z Canterbury Justinem Welbym v mimořádném vánočním poselství vůdce znepřátelených stran v Jižním Súdánu, aby dodrželi slib a začátkem roku 2020 vytvořili vládu národní jednoty.

Obyvatelé nejmladší země světa se hlásí převážně ke křesťanské víře a stabilní mír by umožnil návštěvu papeže v Jižním Súdánu, kterou by František rád uskutečnil v nadcházejícím roce, připomíná agentura Reuters.

„Bůh nás stále miluje všechny, i ty nejhorší“

Na Štědrý den večer sloužil papež tradiční vánoční mši v chrámu svatého Petra v Římě. Tam mimo jiné prohlásil: „Vánoce nám připomínají, že Bůh nás stále miluje všechny, i ty nejhorší z nás.“ Jeho slova poslouchaly přímo v chrámu tisíce věřících, další stovky pak venku na velkoplošných obrazovkách.    

Boží láska není podmínečná, pokračoval František. „Jak často si myslíme, že Bůh je dobrý, když jsme dobří, a že nás trestá, když jsme špatní. Tak to není,“ řekl třiaosmdesátiletý papež, který v úterý odsloužil svou sedmou vánoční mši.

„Nemůžeme čekat, až budou naši bližní dobří, než jim prokážeme dobro, aby byla církev dokonalá, než ji budeme milovat, že nás ostatní budou respektovat, než jim posloužíme. Začněme sami u sebe,“ vyzval. Současný papež často zdůrazňuje nutnost osobní konverze, věří, že skutečnou reformu nelze provést shora, ale jen zevnitř. 

Arcibiskup na půlnoční mši v Betlémě odsoudil násilí ve Svaté zemi

Arcibiskup Pierbattista Pizzaballa na úterní půlnoční mši v betlémském chrámu svaté Kateřiny odsoudil násilí a hluboké rozdělení Svaté země. Římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu zároveň podle agentury AP pochválil ty, kteří následují Ježíšův příklad. Slavnostní bohoslužby se zúčastnil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd
Abbás.

„Slavit Vánoce znamená také oslavovat ty, kteří stále touží milovat lidstvo a stojí si za tím,“ řekl Pizzaballa. „Tady ve Svaté zemi a nejen dnes, ale každý den v roce, stále existuje mnoho lidí, kteří tímto způsobem slaví Ježíšovy Vánoce,“ dodal v bazilice Narození Páně, jejíž součástí je chrám svaté Kateřiny, kde se nachází jeskyně považovaná za Ježíšovo rodiště.

Do palestinského Betléma na okupovaném Západním břehu Jordánu v úterý dorazily tisíce křesťanských poutníků. Pizzaballa se na palestinské území dostal z Jeruzaléma přes kontrolní stanoviště izraelské armády.

Podle palestinských úřadů bude o Vánocích v Betlémě přespávat nejméně 15 tisíc poutníků. „Všechny hotely ve městě jsou dneska plné,“ uvedla palestinská ministryně turismu a památek Rula Maajahová.